Martin Bormann, calaul malefic din umbra lui Adolf Hitler - Documentar

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 09:44
13855 citiri
Martin Bormann, calaul malefic din umbra lui Adolf Hitler - Documentar
Foto: Wikipedia

A fost unul dintre cei mai de temut oameni din anturajul lui Adolf Hitler, preferand sa traga sforile, in spatele cortinei. I s-a mai spus si "calaul Fuhrerului", insa numele sau adevarat este Martin Bormann.

Despre Bormann, pentru prima data, se vorbeste intens in 1924, cand primeste 11 ani de inchisoare pentru uciderea unui fost profesor de-al sau, care, dupa cum credea Bormann, ar fi tradat o cauza politica. Omorul a fost savarsit impreuna cu Rudolf Hoess, viitorul comandant al lagarului de la Auschwitz, scrie Deutsche Welle.

Nascut in 1911 in Halberstadt, Bormann a intrat in randurile NSDAP (Partidul National Socialist Muncitoresc German) in 1927 si, in scurta vreme, a reusit sa ajunga seful de cabinet al adjunctului lui Hitler in NSDAP, Rudolf Hess.

Intr-un mod inteligent administreaza si inmulteste averea personala a Fuhrerului, fiind artizanul constructiei resedintei personale a lui Hitler de la Berchtesgaden. Treptat si discret, Bormann pune mana pe intreg aparatul birocratic al nazistilor.

Biograful sau, istoricul si jurnalistul berlinez Volker Kopp, spune: "Bormann nu s-a aratat niciodata in prima linie. Nu a dat interviuri, nu a scris carti, spre deosebire de multi altii. A inteles, in schimb, ca si din umbra poate fi un ajutor de neinlocuit pentru Hitler".

Puterea infinita a unui secretar

In volumul biografic al lui Borman, Volker Kopp il numeste pe acesta "secretarul Fuhrerului": un om care, cu inteligenta, reuseste sa reduca influenta Bisericii in cadrul statului, sa reaprinda pasiunile ideologice ale germanilor si sa mobilizeze ultimele rezerve atunci cand deja se anunta prabusirea militara a regimului.

Chiar daca Bormann nu a tinut un jurnal si nici nu a avut discursuri politice, biograful sau a adunat informatia din multitudinea de decrete si ordine pe care nazistul le-a emis.

Cu mare acuratete, Kopp descrie modul in care, in umbra lui Hitler, Bormann s-a transformat intr-unul dintre cei mai temuti oameni din anturajul Fuhrerului. "In partidul nazist, Bormann a avut un rol cheie, el fiind cel care decidea cine se poate intalni cu Hitler si cine nu. Nicio lege nu putea fi adoptata fara semnatura lui Bormann", mai spune Kopp.

Bormannn este cel care a semnat decretul din octombrie 1942, care prevedea eliminarea radicala si sistematica a evreilor si folosirea fortei in taberele din est.

Hitler a apreciat atasamentul orbesc al lui Bormann, memoria sa fenomenala, rezistenta fizica si talentul organizatoric. Fuhrerul se incredea orbeste si neconditionat in "secretarul" sau.

Pentru ca Bormann nu a manifestat niciodata ambitii politice mari, Hitler nu a vazut in el un potential concurent sau o amenintare. Cu putin inainte de sfarsitul vietii, Hitler l-a numit pe Bormann "cel mai fidel dintre toti tovarasii de partid".

Pana la final

Bormann si-a folosit cu inteligenta apropierea de Hitler, pentru a-si maximiza propria putere. Este discutabil, insa, daca el a fost "cel mai influent om, dupa Hitler", asa cum il descrie Kopp.

Asta deoarece, chiar si fara permisiunea lui Bormann, figuri cheie ale nazismului, precum Goebbles, Himmler sau vechi luptatori ai miscarii, merg la Hitler pentru a le rezolva diferite probleme. Este adevarat, insa, ca deseori i-a impedicat pe acestia sa ajunga la Fuhrer.

Pana la sfarsit, Bormann a ramas de partea lui Hitler, a fost martor la casatoria acestuia cu Eva Braun si, de-abia dupa ce Hitler se sinucide, paraseste buncarul acestuia.

In cadrul procesului de la Nurnberg, Bormann a fost condamnat la moarte, in absenta. Decenii de-a randul au circulat informatii conform carora Bormann ar fi trait fie in America de Sud, fie in Asia.

In memoriile sale, fostul sef al serviciilor secrete germane intre anii 1945-1968, Reinhard Gehlen, sustine ca Bormann ar fi devenit agent sovietic.

In anii '70, in cadrul unor sapaturi efectuate in Berlinul de Vest, a fost descoperit un schelet care mai tarziu a fost identificat ca fiind ramasitele pamantesti ale lui Martin Bormann. Se presupune ca pe 20 mai 1945 "secretarul" lui Hilter si-a pus capat zilelor.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Martin Bormann Hitler, #Martin Bormann nazism razboi, #Martin Bormann Fuhrer , #documentar