Ziare.com

Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (II) - Documentar

Marti, 23 August 2011, ora 21:39

   

Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (II) - Documentar
Un lider al statului sovietic, inca elogiat de comunistii nostalgici, Mihail Frunze a fost unul din cei care au pus fundatia Uniunii Sovietice. A readus sub control bolsevic regiuni vaste cucerite de forte contrarevolutionare anticomuniste si dupa inlaturarea amenintarii prezentate de ele a semnat in 1922 actul prin care se forma colosul de la rasarit.

Calitatile sale fiindu-i remarcate, ii este oferita comanda unei armate, pentru a lupta impotriva trupelor amiralului Aleksandr Kolchak, conducatorul suprem al Armatei Albe, o ampla miscare contrarevolutionara anticomunista.

Sentinela revolutiei bolsevice

Dupa victoria surprinzatoare impotriva fortelor lui Kolchak, Trotki ii ofera lui Frunze comanda tuturor efectivelor militare din est, pentru a lupta impotriva oricaror grupuri de contrarevolutionari.

In Asia Centrala invinge rebelii musulmani ce vroiau sa iasa de sub influenta sovietica si aduce sub control aceasta regiune.

Incepe sa lupte din nou impotriva generalilor albi, iesind victorios in bataliile purtate cu Pyotr Wrangel in Crimeea. Mihail Frunze impinge trupele albe spre Marea Neagra si Wrangel, pentru a evita un macel, aranjeaza sa isi evacueze oamenii pe cale maritima. Aceasta infrangere a marcat sfarsitul amenintarii prezentate de Armata Alba.

Dupa cucerirea Crimeii a trecut la infrangerea noului stat ucrainean independent condus de Symon Petliura, dar si la innabusirea Armatei Negre, o miscare anarhista condusa de Nestor Makhno. In doi ani a readus sub control bolsevic regiunea muntilor Ural, Asia Centrala si Ucraina.

Mihail Frunze, ca posibil succesor al lui Lenin

Pentru meritele sale a fost ales in 1921 membru al Comitetului Central si in 1924 supleant al Politburo. La moartea lui Lenin au existat neintelegeri intre liderii bolsevici ramasi, deoarece el nu a ales un succesor. In testamentul sau isi arata indoielile fata de Stalin, dar si fata de Zinoviev, pe care nu ii vedea in postura de conducatori ai Uniunii Sovietice.

In acele vremuri tulburi, Frunze era considerat de foarte multi o buna alternativa, datorita efortului considerabil pe care l-a depus in crearea statului sovietic.

Era apreciat si respectat datorita lipsei sale de ambitie personala, acceptarea de misiuni vitale ce nu de putine ori i-au pus viata in pericol si vigoarea de care a dat dovada pentru propasirea cauzei marxiste.

In afara de asta, a demonstrat o capacitate inovatoare de a pune in aplicare idealurile doctrinare, dar a fost si un teoretician abil. Insa, Frunze, desi a cochetat cu ideea, a considerat ca totusi ar fi mai bine sa il sprijine pe Zinoviev.

Din aceasta lupta pentru putere, Stalin a iesit victorios, creand astfel animozitati intre Frunze si noul lider al Uniunii Sovietice. In ciuda conflictelor dintre cei doi, Mihail Frunze ajunge comandantul suprem al tuturor fortelor armate sovietice in 1925.

Eroul sovietic, o amenintare pentru Stalin

Insa, cariera sa meteorica i-a sfarsit in acelasi an. Prestigiul si influenta sa deja deveneau un pericol pentru autoritatea lui Stalin si s-a presupus ca el a fost asasinat.

El era bolnav de ulcer si in acelasi timp avea probleme cu inima, neputand fi anesteziat in cazul unei operatii. Insa Stalin l-a fortat sa accepte sa fie operat. A murit in timpul procedurii medicale, descoperindu-se mai tarziu ca ii fusese administrata o doza letala de cloroform.

Chirurgii ce s-au ocupat de operatia lui Frunze vor muri, rand pe rand, cativa ani mai tarziu, in timpul epurarilor staliniste.

In ciuda sfarsitului dramatic, mostenirea lui Mihail Frunze si impactul asupra lumii sovietice a ramas de necontestat. Bishkek, capitala Kargazstanului, pana in 1991 a purtat numele de Frunze, iar o varianta a numelui sau a devenit foarte populara in Uniunea Sovietica. Cea mai respectata academie militara din tara i-a purtat numele.

In afara de asta, invatamintele sale au fost asimilate de Armata Rosie, ramanand parte integra pana in momentul destramarii Uniunii Sovietice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5588 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din Rusia nu a venit bun nimic incepand cu 1918...

Si atunci de ce sa elogiem o mediocritate care a pus bazele unui sistem ce a ucis cu sange rece zeci de milioane de oameni?!! De unde atat elogiere si apoteoza a Uniunii Sovietice?!! Cand a facut ceva bun URSS sau Rusia pentru noi romanii?!!

 

"cariera sa meteorica i-a sfarsit "??

"IA" sfarsit, analfabetzilor, ia, indicativul prezent al verbului "a lua"!

 

Numele personajului principal ...

...ar trebui scris "Frunz─â", avand in vedere faptul ca tatal sau era moldovean!

 

nu a fost niciun moldovean ...si-a fabricat el o biografie

chipurile curata pt ca intentiona sa ,,aduca" intreaga Moldova in interiorul sovietelor ...citeste cartea ,,Generalii sovietici" si te vei edifica ...

de ce elogiezi un criminal?

un nemernic care a fondat un stat ce a ucis zeci de milioane de nevinovati...sa-i fie blestemata fiinta si toate progeniturile ...un monstru ...nu a fost roman....tatal sau, ofiter tarist, a intilnit o moldoveanca in Odessa cu care a avut un copil nedorit pt ca ea era prostituata ,,,ofiterl rus a murit accidental si tatal lui a aflat de micul monstru si l-a luat de la o familie ce il crestea dupa moartea mamei lui de tuberculoza ...crescind intr-o familie buna , fara griji, a urmat scoala militara de unde a fost racolat de bolsevici si apoi s-a intilnit cu Lenin la Viena de unde a trecut direct in tabara rosie ...a tradat mii de camarazi, a ordonat uciderea a mii de ucrainieni, azeri, uzbeci etc nu trebuie sa fie pomenit in tara care a suferit datorita lui si nemernicilor colegi...sa fie interzisa pomenirea lui ...sa i se distruga orice amintire ....nu merita ...ca majoritatea bolsevicilor si el a ordonat uciderea tuturor romanilor din Ucraina care nu se inscriau in colhoz ...daca era un erou , raminea in amintirea vreunui popor dar asa, peste tot i-au fost inlaturate statuile ...un gunoi uman... maestre, ai mai scris un articol despre asta acum 6 luni si despre alti sovietici...ai ceva ,,radacini " pe la ei???despre Alexandru cel Bun, Ioan Voda cel Cumplit, Vlad Tepes, Mihai Viteazul etc , nu ai nimic de zis?

 

Poate se pregateshte un Nou 23 August .... Invers :)):)):))

Mai sus este un articol cu Puteri Prezidentziale Sporite ... :)):)):))

Am zis Io Bine, au furat, Totu' To'arashi, cu Democratzia si acu' pastreaza cu Dictatura ... :)):)):))

Cestia este CINE sta in Spate ?

Aia sau Ailaltzii ?

...ii fusese administrata o doza letala de cloroform...

"descoperindu-se mai tarziu ca ii fusese administrata o doza letala de cloroform"

Deci intre atitea zvonuri, supozitii, pareri, etc, exista ceva sigur: i s-a administrat prea mult cloroform. Dati-mi voie sa ma indoiesc.

 

E dreptul tau sa te indoiesti

Pentru ca oricum nu mai avem cum verifica. Fapt este doar ca a iesit din joc. Restul sunt speculatii. O zi buna !

Stalin este figura importanta in gala marilor dictatori ai planetei.

Stalin este unul din cei mai mari criminali ai planetei.Si-a eliminat cu o cruzima rar intalnita adversarii. Asa a ptit Kirov Trotki si multi altii.Inainte de inceperea celui de-al Doilea Rzboi Mondial,a asainat miide generali,maresali si ofiteri superiori ai Armatei Rosii,sub motivul ca sunt tradatori.Si Frunze un mare conducatori de osti a avut aceeasi soarta,la fel si Ceapaev,Trotki conducatorul grupului armat si instruit in Canada care a contribuit din plin la lovitura de stat de la Sank Petersburg data de Lenin la 7-Noiembrie-1917,a fost urmarit pe tot globul si in ciuda unei garzi personale bine instruite,a fost asasinat in Mexic de un agent KGB de origine latino americana care l-a lovit cu un piolet in cap.Numai in fosta URSS au cazut victime stalinismului un numar de 6o.695.000 de persoane.Multe di "calitatile"lui Stalin le are Traian Basescu, lipsa de scrupule,ura viscerala fata de oameni si boala de putere fiind unele din acestea.

 

Eshti prea pasional ...:)):)):)) Shiii, nu total informat

NU Cruzimea este o Cestie Negativa la o Tzara ca Rusia ...
NU este corect sa spui ca asassinat J'de Mii de Ofitzeri valoroshi ai Armatei Roshii ...

Citeshte-l pe Suvurov si te vei clatina in Apreciereile PREA Negative ...
Si 60 000 000 este exagerat ...
La o Tzara ca Rusia, sa curetzi Merele Stricate din Cosh, sunt Alte Dimensii ...
Stricate SI de Genele Mongole implementate in Rushi Vreme de cateva sute de ani de Dominatziune Tatara ...

Cert este ca dupa Moartea lui Stalin, URSS a mers ca o racheta balistica, apoi a inceput sa cada ...

Nu a avut Mintea si Curajul sa imagineze un Sistem de Accedere la Putere numai a Indivizilor Deshteptzi ...
Daca facea Cestia asta, am fi avut Modelu' Chinez inainte de Deng Siao Pin ...

Acu" eram Totzi Socialishtii Model de Reushita Capitalista Controlata ...
Si, veneau Totzi, To'arashi dupa Noi ...

Cat despre Victime este regretabil ca au fost ...
dar, NU cred ca era posibil sa re_construieshti o Tzara ca Rusia cu Blandetze ...

Boierii Rushi au avut vreme 50 de Ani INAINTE de Intriga Straina din 1917 sa o faca ...
Proshti fiind, NU au facut-o ...
Le-au facut-o Altzii ... :)):)):))

Iar Stalin este Mai Fu_Negru pictat decat a fost, tocmai ca a oprit cu 100 de Ani Nishte Planuri ... :)):)):))

Io NU sunt Adeptu' Violentzei ...

Scriu AICI, inca, nu mult ... :)):)):)) tocmai pen'ca incerc sa le spui Astora_de_ne_conduc

sa o faca EI,
acum, aici, cat mai repede, ca IAR or sa ne faca

Altzii o Noua Lovilutzie, mai devastatoare decat prima, din 1989 ...

un omagiu pt frunza

s-a nu mai putrezesti in veci vecilor amin

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor