Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (II) - Documentar

Marti, 23 August 2011, ora 21:39
9027 citiri
Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (II) - Documentar
Foto: ookaboo.com

Un lider al statului sovietic, inca elogiat de comunistii nostalgici, Mihail Frunze a fost unul din cei care au pus fundatia Uniunii Sovietice. A readus sub control bolsevic regiuni vaste cucerite de forte contrarevolutionare anticomuniste si dupa inlaturarea amenintarii prezentate de ele a semnat in 1922 actul prin care se forma colosul de la rasarit.

Calitatile sale fiindu-i remarcate, ii este oferita comanda unei armate, pentru a lupta impotriva trupelor amiralului Aleksandr Kolchak, conducatorul suprem al Armatei Albe, o ampla miscare contrarevolutionara anticomunista.

Sentinela revolutiei bolsevice

Dupa victoria surprinzatoare impotriva fortelor lui Kolchak, Trotki ii ofera lui Frunze comanda tuturor efectivelor militare din est, pentru a lupta impotriva oricaror grupuri de contrarevolutionari.

In Asia Centrala invinge rebelii musulmani ce vroiau sa iasa de sub influenta sovietica si aduce sub control aceasta regiune.

Incepe sa lupte din nou impotriva generalilor albi, iesind victorios in bataliile purtate cu Pyotr Wrangel in Crimeea. Mihail Frunze impinge trupele albe spre Marea Neagra si Wrangel, pentru a evita un macel, aranjeaza sa isi evacueze oamenii pe cale maritima. Aceasta infrangere a marcat sfarsitul amenintarii prezentate de Armata Alba.

Dupa cucerirea Crimeii a trecut la infrangerea noului stat ucrainean independent condus de Symon Petliura, dar si la innabusirea Armatei Negre, o miscare anarhista condusa de Nestor Makhno. In doi ani a readus sub control bolsevic regiunea muntilor Ural, Asia Centrala si Ucraina.

Mihail Frunze, ca posibil succesor al lui Lenin

Pentru meritele sale a fost ales in 1921 membru al Comitetului Central si in 1924 supleant al Politburo. La moartea lui Lenin au existat neintelegeri intre liderii bolsevici ramasi, deoarece el nu a ales un succesor. In testamentul sau isi arata indoielile fata de Stalin, dar si fata de Zinoviev, pe care nu ii vedea in postura de conducatori ai Uniunii Sovietice.

In acele vremuri tulburi, Frunze era considerat de foarte multi o buna alternativa, datorita efortului considerabil pe care l-a depus in crearea statului sovietic.

Era apreciat si respectat datorita lipsei sale de ambitie personala, acceptarea de misiuni vitale ce nu de putine ori i-au pus viata in pericol si vigoarea de care a dat dovada pentru propasirea cauzei marxiste.

In afara de asta, a demonstrat o capacitate inovatoare de a pune in aplicare idealurile doctrinare, dar a fost si un teoretician abil. Insa, Frunze, desi a cochetat cu ideea, a considerat ca totusi ar fi mai bine sa il sprijine pe Zinoviev.

Din aceasta lupta pentru putere, Stalin a iesit victorios, creand astfel animozitati intre Frunze si noul lider al Uniunii Sovietice. In ciuda conflictelor dintre cei doi, Mihail Frunze ajunge comandantul suprem al tuturor fortelor armate sovietice in 1925.

Eroul sovietic, o amenintare pentru Stalin

Insa, cariera sa meteorica i-a sfarsit in acelasi an. Prestigiul si influenta sa deja deveneau un pericol pentru autoritatea lui Stalin si s-a presupus ca el a fost asasinat.

El era bolnav de ulcer si in acelasi timp avea probleme cu inima, neputand fi anesteziat in cazul unei operatii. Insa Stalin l-a fortat sa accepte sa fie operat. A murit in timpul procedurii medicale, descoperindu-se mai tarziu ca ii fusese administrata o doza letala de cloroform.

Chirurgii ce s-au ocupat de operatia lui Frunze vor muri, rand pe rand, cativa ani mai tarziu, in timpul epurarilor staliniste.

In ciuda sfarsitului dramatic, mostenirea lui Mihail Frunze si impactul asupra lumii sovietice a ramas de necontestat. Bishkek, capitala Kargazstanului, pana in 1991 a purtat numele de Frunze, iar o varianta a numelui sau a devenit foarte populara in Uniunea Sovietica. Cea mai respectata academie militara din tara i-a purtat numele.

In afara de asta, invatamintele sale au fost asimilate de Armata Rosie, ramanand parte integra pana in momentul destramarii Uniunii Sovietice.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#doctrina militara unificata, #revolutionar vechea garda, #Frunze capitala Kargazstan , #documentar