Misterele atrocitatilor comuniste: "Marea teroare", marca Stalin

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 09:45
19029 citiri
Misterele atrocitatilor comuniste: "Marea teroare", marca Stalin
Foto: Wikipedia

Intr-o toamna a inceput "Marea teroare" din Rusia. Din ordinul lui Stalin, care si astazi este adorat de multi, au fost arestati 1,7 milioane de oameni. 700.000 dintre ei au fost ucisi.

Perioada scursa intre toamna anului 1937 si primavara lui 1938 este punctul culminant al "orgiei violentei", marca Stalin. Chiar inainte de aceste evenimente, in august 1937, la emisiunile Radio Moscova difuzate in limba engleza se emiteau texte citite pe un ton aspru, menite sa arate ca lupta va fi dusa fara compromisuri, rememoreaza Deutsche Welle.

"Exemplul cu trotkisti - aceste creaturi monstruoase ale capitalismului - confirma inca o data avertismentele corecte transmise din timp de tovarasul Stalin, despre acesti mercenari ai fascismului.

Noi suntem puternici. Ei si aliatii lor din strainatate nu vor reusi sa submineze puterea tarii noastre. Noi il avem pe marele Stalin si pe liderii nostri gloriosi. Avem partidul lui Lenin si Stalin. Avem sovietul stalinist suprem, cel mai influent for de conducere din lume. Trebuie sa fim in garda, asemeni stalinistului de frunte! Suntem datori sa-i distrugem pe dusmanii nostri. Moarte dusmanilor poporului"!

Represaliile in masa

Mana dreapta a lui Stalin in acest proces represiv si cel care i-a facilitat accesul acestuia catre puterea absoluta a fost seful NKVD, Nikolai Ejov. Executantul "muncii murdare" a fost procurorul Andrew Wyszynski, care, cu sarguinta, a pus umarul la lichidarea vechilor colaboratori bolsevici ai lui Stalin, inclusiv a redactorului-sef al principalului organ de presa comunist, Pravda, si fost membru al Biroului Politic, Nikolai Buharin.

Au inceput o serie de procese publice, in care Stalin a manevrat in voie toata desfasurarea acestora, dupa cum spune si istoricul berlinez, expert in problemele stalinismului, Joerg Baberovsky:

"Cine nu-si recunostea vina in cadrul unui proces era trimis undeva la subsol, tinut acolo pana cand isi schimba atitudinea, apoi era adus din nou in sala de judecata. Procesele publice ii erau indispensabile lui Stalin, deoarece reprezentau un vehicul de popularitate foarte expresiv, in conditiile in care analfabetismul in societatea rusa era larg raspandit.

In fata unei asemenea audiente este necesar sa fie constientizat dusmanul si sa fie aratat public. Important era ca toti sa tremure de frica, chiar si comunistii din conducerea partidului. Tot Comitetul Central stia ca Buharin a fost maltratat si ca nu a recunoscut de bunavoie acuzatiile care i-au fost aduse".

Pe repede inainte

Semnalul de pornire a prigoanei chiaburilor, nobilimii, bancherilor, comerciantilor, clericilor si a intregii elite intelectuale a fost dat de Nikolai Ejov, seful NKVD. Au fost create asa-numitele troici. O troica era formata dintr-un reprezentant al partidului comunist, un ofiter NKVD si un procuror. Aceste pseudoinstitutii trebuia sa decida soarta suspectilor.

Deciziile luate de ele erau, de obicei, aceleasi, acuzatul avand doua alternative: exilarea intr-un lagar de munca sau moartea.

"Numarul detinutilor din gulagul sovietic ajunsese atat de mare incat, in foarte scurt timp, s-au terminat ratiile de hrana alocate acestora. 25% dintre detinuti mureau in aceste lagare", spune istoricul rus Irina Sherbakova.

De ce a lipsit opozitia publica impotriva acestor represalii politice? Istoricul Baberovsky explica acest fenomen prin traditia specifica societatii rusesti. Inca din timpul lui Lenin si a Razboiului Civil au existat represalii in masa. Noutatea la Stalin a fost aceea ca el le-a indreptat si catre acei "dusmanii cu carnet de membru".

Dupa colectivizarea fortata a proprietatii agricole si "Marea teroare", Rusia sovietica era atat de slabita, incat nu mai era in stare sa functioneze normal. Asta s-a vazut mai tarziu, odata cu atacul lui Hitler asupra URSS, a incheiat istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Stalin Rusia comunsim, #marea teroare noiembrie Rusia, #Lenin Stalin Rusia, #gulag Stalin , #documentar