Nurnberg, cel mai rasunator proces din istorie - Documentar

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 23:42
19441 citiri
Nurnberg, cel mai rasunator proces din istorie - Documentar
Foto: E Maramures

Procesul principalilor responsabili pentru atrocitatile regimului nazist din Germania, inclusiv pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ale carui victime au fost estimate la 60 de milioane de morti, incepea in urma cu 69 de ani, la Nurnberg, pe 20 noiembrie 1945.

Erau judecati 24 fosti lideri al Germaniei naziste, atat capturati, cat si in contumacie. Guvernul britanic discutase politica de pedepsire a acestor vinovati inca din decembrie 1942, iar la conferinta de la Teheran (noiembrie 1943), conducatorii fortelor beligerante s-au pus de acord asupra necesitatii unui proces.

Pofta de sange a lui Stalin

Cu acest prilej, Stalin a propus sa fie judecati si executati 50.000-100.000 inalti demnitari si ofiteri superiori germani. Crezand ca-i o gluma, Churchill a raspuns atunci ca poate ar fi suficienti 49.500.

Spre deosebire de Stalin, nici conducatorul britanic, nici cel american nu doreau un carnaj. Doreau numai un exemplu care sa fie invatatura de minte pentru generatiile viitoare.

La 8 august 1945, aliatii au emis Charta de la Londra, care constituia baza legala a tribunalului de la Nurnberg, nereglementat pana atunci de vreo alta legislatie.

Desi sovieticii insistasera ca procesul sa aiba loc la Berlin, occidentalii au reusit sa impuna Nurnberg, intrucat acesta era singurul oras din Germania unde scapase intreaga si nebombardata cladirea Palatului de Justitie, un edificiu spatios, care dispunea si de o inchisoare mare.

Capetele de acuzare

Patru capete de acuzare planau asupra celor ce urmau sa fie supusi judecatii:

  • Participarea la o conspiratie pentru comiterea de crime impotriva pacii

  • Organizarea unor razboaie de agresiune si a altor crime care afectau pacea lumii

  • Crime de razboi

  • Crime impotriva umanitatii

Sentintele

Dezbaterile au durat mult. Au inceput la 20 noiembrie 1945 si s-au incheiat la 1 octombrie 1946. Sentintele capitale au fost executate la 16 octombrie 1946, prin spanzurare, dar nu toti inculpatii s-au "bucurat" de aceeasi sentinta.

Astfel, s-au hotarat urmatoarele cu privire la cele 24 persoane supuse judecatii:

  • 12 persoane au fost condamnate la moarte: ministrul de interne Wilhelm Frick, ministrul aviatiei Herman Goering (care s-a sinucis in noaptea premergatoare sentintei), seful Inaltului Comandament al armatei Alfred Jodl, liderul SS Ernst Kaltenbrunner, seful OKW Wilhelm Keitel, ministrul de externe Joachim von Ribbentrop, ideologul sef si ministru al teritoriilor ocupate Alfred Rosenberg, plenipotentiarul programului de munca fortata Fritz Sauckel, responsabilul pentru ocuparea Austriei si comisar al Reich-ului in Olanda Arthur Seyss-Inquart, gauleiterul Franconiei Julius Streicher, secretarul partidului nazist Martin Borman (in contumacie, el murise intre timp), guvernatorul general al Poloniei ocupate Hans Frank.

  • 7 persoane au fost condamnate la inchisoare pe viata sau pe diferite termene.

  • 4 persoane au fost achitate: Franz von Papen diplomat (in calitatea sa de ambasador nu a participat la comiterea de crime; totusi, ulterior, un tribunal german l-a reclasificat criminal de razboi si l-a condamnat la opt ani inchisoare, din care a executat doar doi, intrucat a beneficiat de recurs si a castigat), Gustav Krupp industrias, Hans Fritzsche, comentator la radio, Dr. Hjalmar Schacht important bancher si economist.

  • O persoana nu a mai fost judecata, intrucat s-a sinucis inainte de proces: Robert Ley, sefului Frontului german al muncii.

Dintre condamnatii la inchisoare, unul singur a executat pedeapsa in intregime (20 de ani). Ceilalti au reusit sa obtina eliberarea pe motive medicale.

Ciudata escapada a lui Rudolf Hess

Un caz aparte il constituie Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, care, pilotand personal un avion usor in 1941, a zburat in Scotia, s-a parasutat si a incercat sa intre in contact cu autoritatile britanice pentru a negocia pacea.

Autoritatile nu i-au acordat niciun fel de atentie acestui excentric si l-au tratat ca pe un prizonier de razboi, pana a fost condamnat la Nurnberg cu inchisoarea pe viata.

A ispasit pedeapsa la inchisoarea din Spandau, unde, dupa eliberarea celorlalti, ramasese singurul detinut in intreaga cladire, pazita si deservita de un personal numeros.

A murit la 93 de ani din motive inca neeluciate. Se crede ca a fost o sinucidere, dar nu este sigur.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nurnberg proces, #crime razboi nazisti, #procese nazisti Nurnberg, #proces Nuremberg nazisti , #documentar