O istorie secreta, aproape nestiuta: Cand Israelul si Iranul cooperau excelent

Duminica, 09 Martie 2014, ora 22:50
9562 citiri
O istorie secreta, aproape nestiuta: Cand Israelul si Iranul cooperau excelent
Foto: Deutsche Welle

Toti ii percep ca fiind dusmani ireconciliabili, care isi arunca amenintari dintre cele mai grele. Iran si Israel au avut insa interese comune si, vreme indelungata, au colaborat in secret pana la sfarsitul anilor '80.

Se poate avea incredere in Iran? Nu, daca ne luam dupa presedintele israelian Shimon Perez, care considera Iranul ca fiind "centrul terorismului vremurilor noastre". Asta a spus Perez la adresa statului islamic la Forumulu Economic Mondial de la Davos, desfasurat in ianuarie. Presedintele israelian este convins ca Iranul continua sa alimenteze cu armament militiile siite Hezbollah din Liban. El crede, de asemenea, ca Teheran se straduieste sa puna mana pe bomba atomica, contrar afirmatiilor presedintelui iranian Rouhani.

De cativa ani incoace, Israelul ameninta Iranul cu atacuri militare preventive asupra instalatiilor atomice din aceasta tara. Cel putin in timpul mandatului fostului presedinte Mahmoud Ahmadinejad se auzeau foarte des astfel de amenintari. Drept replica, pana in ultima clipa a mandatului sau, Ahmadinejad a aruncat sageti otravite catre Israel, spunand ca statul evreu trebuie sters de pe fata Pamantului, negand si Holocaustul.

Cel care i-a urmat in functie lui Ahmadinejad s-a distantat de discursurile radical antiisraeliene ale acestuia, dar, la fel ca si el, nu recunoaste dreptul la existenta a statului Israel. Cu toate acestea, in relatiile dintre cele doua state inca domina neincrederea. Daca in acest moment relatiile dintre cele doua state sunt tensionate, in trecut au existat momente in care Iran si Israel au colaborat destul de armonios.

Interese comune

La doar o zi dupa formarea oficiala a statului Israel, in 14 mai 1948, tara a intrat in razboi cu statele arabe vecine. Israelienii au respins atacurile arabe. Razboiul palestinian i-a aratat fondatorului statului evreu, David Ben-Gurion, cat de incercuit este de dusmani. De aceea, el a lucrat intens la asa-zisa doctrina a "relatiilor periferice" cu tarile nonarabe din regiune. Printre ele s-au regasit Turcia, crestinii libanezi si Iran.

La inceputul anilor '50, Iran privea cu suspiciune dezvoltarea nationalismului arab. Mai ales duoa 1953, cand, cu ajutorul SUA, tara se transforma in dictatura. Pe atunci, SUA sustineau si Israelul, iar Teheran vede imediat in statul evreu un aliat in politica de opozitie fata de statele vecine arabe.

"Cele doua tari au avut relatii stralucite", spune un expert de la institutul GIGA din Hamburg, citat de Deutsche Welle. "Israel, pe atunci, scolea experti iranieni agrari, asigurand si antrenamentul trupelor militare iraniene. Sahul Pahlavi platea cu petrol. La sfarsitul anilor '70, Iranul acoperea 80% din nevoile petroliere ale Israelului", spune expertul citat mai sus.

Afacerile secrete din anii '80

Revolutia islamica de la inceputul anilor '80 a pus capat relatiilor dintre cele doua tari. Ayatollahul Khomeini a inceput sa critice aspru Israelul pentru ocuparea teritoriilor palestiniene. De-abia venit la putere, acesta anuleaza toate intelegerile cu statul evreu. Cand, in 1982, Israelul se amesteca in razboiul civil din Liban, Khomeini trimite trupe ale armatei revolutionare in sprijinul militiilor siite din Beirut. Pana in zilele noastre, militiile create atunci, sub numele de Hezbollah, raman fidele Teheranului.

In ciuda tensiunii dintre cele doua state, cooperarea secreta dintre Israel si Iran continua. In razboiul iraniano-irakian din anii '80, cand aproape tot Occidentul sustinea Irakul, alimentat cu armament de SUA, Israelul vede o mai mare amenintare in regimul lui Saddam Hussein si sprijina Iranul. Conform arhivelor istorice, doar in primii trei ani ai razboiului, Israelul a livrat Teheranului armament in valoare de 500 milioane de dolari.

"La inceptul anilor '80, Iran avea nevoie de armament performant, cautand cu disperare sa puna mana pe tehnica americana de lupta. Oferta israeliana a venit la fix", spune expertul german amintit mai sus.

Ayatollahul Khomeini s-a revansat in stilul sau. La inceputul anilor '80, se vorbea ca Irak incearca sa puna mana pe bomba atomica. Serviciile secrete iraniene afla de intentiile Irakului si informeaza serviciile secrete ale armatei israeliene. Drept urmare, armata israeliana bombardeza reactorul nuclear irakian Osirak in 1981. Cele doua tari au tinut strict secreta cooperarea lor.

"Nici iranienii, nici israelienii nu au avut interesul ca aceasta cooperare sa iasa la lumina", spune expertul german. In noiembrie 1986, debuteaza scandalul legat de livrarile de armament ale SUA catre Teheran. Comunitatea internationala a aflat ca, ani la rand, Washington livra tancuri si rachete defensive antiaeriene pentru a finanta extrema dreapta din Nicaragua. S-a aflat ca afacerile erau intermediate de Israel.

Dupa aceste dezvaluiri si odata cu incetarea razboiului irakiano-iranian, in 1988, s-a produs si ruperea definitiva a relatiilor dintre Israel si Iran. Dusmanul comun, Irak, era slabit, iar trei ani mai tarziu, operatiunea Furtuna in Desert pune capat invaziei irakiene a Kuweitului.

Iranul nu mai are motive sa coopereze cu Israelul, asa ca toata politica externa a Teheranului se concetreaza pe problema palestiniana. "Iranul, dintotdeauna, si-a arogat un rol de coordonare in transformarea problemei palestiniene dintr-una araba in una musulmana. Se pare ca Teheran nu vrea sa renunte la acest rol", spune expertul german de la Institutul GIGA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#relatii Iran Israel, #Iran Israel dusmani, #relatii secrete Iran Israel, #razboi iran irak , #documentar