O mare enigma a istoriei: Stalin, pe aceeasi treapta cu Hitler?

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 20:20
14859 citiri
O mare enigma a istoriei: Stalin, pe aceeasi treapta cu Hitler?

O mai veche tema referitoare la victimele si calaii din cel de-Al Doilea Razboi Mondial revine in actualitate, odata cu lansarea cartii scrise de istoricul american, Timothy Snyder, un personaj despre care se stie ca ii place sa rupa tabu-uri.

"Pamanturile insangerate. Europa intre Hitler si Stalin" - asa se numeste cartea istoricului Snyder, care readuce in discutie si vechea controversa cu privire la comparatiile istorice intre Hitler si Stalin. Foarte multi specialisti nu s-au sfiit sa-i puna pe aceeasi treapta pe cei doi dictatori, la capitolul "crime impotriva umanitatii", noteaza Deutsche Welle.

Autorul mentionat scrie ca intre 1933 si 1945 au pierit 14 milioane de civili, ca rezultat al uciderilor in masa, dar si din cauza foametei. Locul actiunii: partea de vest a Rusiei, Tarile Baltice, Belarus, Ucraina si o mare parte din Polonia. Acestea sunt "pamanturile insangerate", asa-numitele "bloodlands", in viziunea profesorului de la Universitatea Yale.

"Frecvent, crimele lui Stalin sunt asociate strict cu Rusia, iar ale lui Hitler cu Germania. Cel putin exagerat", scrie el in cartea sa.

Cele mai mari masacre din Uniunea Sovietica, conform autorului, sunt savarsite la periferia non-rusa a acesteia, iar nazistii comit cele mai multe crime in afara Germaniei. Lagarele de concentrare au fost intotdeauna considerate un simbol al ororilor secolului XX. Numai ca cel mai mare numar al victimelor nazismului si bolsevismului este inregistrat in afara acestor lagare.

"Aceste neintelegeri, asociate cu locurile si metodele de ucidere in masa, ne impiedica sa constientizam dimensiunea adevarata a masacrelor din acea perioada", continua Snyder.

El ia in considerare politica generala de ucidere in masa a civililor, efectuata de Hitler si Stalin. Autorul scrie ca oamenii din Polonia, de exemplu, au ajuns sa constientizeze ca cele doua masinarii de ucis sunt aproape identice. Si Stalin si Hitler au avut un singur scop: sa distruga elita politca, intelectuala si sociala a Poloniei. Autorul semnaleaza, totodata, si faptul ca numarul mare al victimelor nu este dat in principal de populatia de origine evreiasca.

Autorul nu se sfieste sa-i compare pe cei doi dictatori si in privinta metodelor de ucidere in masa. Stalin, de exemplu, a ucis mult mai multi oameni inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial decat Hitler in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. In cartea sa exista si comparatii directe precum:

"Imitand si radicalizand princiipile Gulagului sovietic, germanii au dat mult mai putina mancare celor care nu puteau munci, accelerand astfel moartea celor mai slabi. In 1941, ofiterii germani aplica politica foamei exact ca si comunistii ucraineeni in 1933".

Snyder mai distruge un mit in cartea sa: "exterminarile in masa sunt cel mai des asociate cu Holocaustul, iar acesta cu uciderea prin metode tehnice a unor oameni". Insa cea mai mare parte a victimelor a murit din cauza infometarii si de-abia dupa aceea din cauza gloantelor si a camerelor de gazare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Stalin Hitler victime, #razboi crime hitler, #crime Stalin URSS , #documentar