O moneda a descifrat secretele unui caz celebru de spionaj Documentar

Marti, 01 Martie 2011, ora 12:25
7042 citiri
O moneda a descifrat secretele unui caz celebru de spionaj Documentar
Foto: investigation.discovery.com

Pe 22 iunie 1953, un pusti care distribuia publicatia Brooklyn Eagle a primit de la o clienta o bancnota de un dolar pentru plata ziarului. Neavand marunt, s-a dus pe palierul vecin sa schimbe banii. Doua femei l-au ajutat sa-si schimbe dolarul in monede. O moneda de cinci centi a scapat-o din neatentie pe podea si aceasta s-a desfacut. Intr-una dintre jumatati se gasea o fotografie mica cu randuri intregi de numere prezentate impreuna cu codul de descifrare.

Tanarul a povestit incidentul unei prietene al carui tata era ofiter de politie in New York. Acesta a relatat povestea unui detectiv, care a luat legatura cu FBI, dandu-i moneda si fotografia.

Cu trei zile inainte de descoperirea monedei, Ethel si Julius Rosenberg au fost executati pentru spionaj in inchisoarea Sing Sing, in apropiere de New York. Ei fusesera condamnati pentru ca furnizasera rusilor informatii secrete cu privire la armele atomice ale americanilor, relateaza Discovery.

Mesajul fotografic era o creatie a tehnicii microfotografiei, care putea micsora tot ceea ce era scris pe o pagina de carte la dimensiunea unui punct. Acest mod de reproducere era folosit doar de spioni.

Criptanalistii au descifrat sirurile de numere, descoperind ca ele au fost scrise la o masina de fabricatie straina. FBI a descoperit ca moneda a fost confectionata in 1942, iar materialului folosit era un aliaj de cupru si argint. In acea vreme, monedele erau fabricate din nichel, dar rezerva acestui metal ajunsese sa scada drastic.

Timp de cinci ani, FBI nu a reusit sa afle nimic concret despre filiera monedei, pana cand locotenentul KGB, Reino Hayhanen a dezertat si s-a refugiat in America sub identitatea furata a unui american de origine finlandeza. Acesta il avea ca persoana de contact pe Rudolf Ivanovici Abel, coordonatorul retelei de spionaj KGB cu nume de cod Mark. Pentu a-l intalni, Hayhanen infigea o piuneza rosie intr-o pancarta din apropierea localului Tavern on the Green, din Central Park. Daca era urmarit, infigea in acelasi loc o piuneza alba. Timp indelungat cei doi au folosit locatii dintre cele mai ciudate pentru a putea comunica informatii secrete: stalpii de lumina, cabine telefonice, monede.

Cu ajutorul lui Hayhanen, FBI-ul a deslusit mesajul care ii fusese adresat acestuia cand ajunsese in America. Era un mesaj de bun venit pe taramurile americane.

La descinderea FBI, in camera de hotel si la studioul foto din Brooklyn a lui Abel s-a gasit un adevarat muzeu. Continea radiouri cu frecvente scurte, o gama bogata de obiecte golite pe dinauntru, printre care o pereche de butoni de camasa, dar si echipamentul pentru producerea micropunctelor.

Abel a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare datorita marturiei depuse de Hayhanen. Dupa cinci ani, in 1962 a fost dat la schimb pentru pilotul Gary Powers, doborat de rusi pe 1 mai 1960. In februarie 1962, Abel au fost eliberat la capatul podului Glienicker, cunoscut azi sub denumiirea: Podul Spionilor.

Mesajul codificat din moneda de cinci centi cat si mesajul descifrat se gasesc expuse in Muzeul International al Spionajului din Washington.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cazuri celebre spionaj, #spionaj Rudolf Ivanovici Abel , #documentar