O zi cruciala in istoria Romaniei: caderea Plevnei - Documentar

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 22:05
17115 citiri
O zi cruciala in istoria Romaniei: caderea Plevnei - Documentar
Foto: Wikipedia

Se implinesc 137 de ani, de cand, la 28 noiembrie 1877, generalul Osman-Pasa s-a predat la Plevna colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez si a semnat capitularea armatei turce.

Ranit la picior, generalul turc isi da seama ca nu mai poate rezista, ca orice varsare de sange este inutila si preda sabia colonelului roman. Acestuia insa i se pare ca nu se cade s-o preia el de la inamic, data fiind diferenta de rang, si incearca sa ia legatura cu domnitorul.

Tarul Rusiei s-a dovedit gentleman

Nu reuseste, dar este condus, impreuna cu Osman Pasa, la cartierul comandamentului rus, unde marele duce Nicolai preia intr-un cadru solemn sabia in cauza. Peste cateva zile, Osman Pasa este condus la imparatul Rusiei Alexandru al II-lea, care ii restituie sabia, in semn de omagiu pentru bravura de care a dat dovada, atunci cand a luptat ca inamic al ostilor ruso-romane.

Pentru o perioada, i s-a acordat o rezidenta la Harkov, unde a locuit supravegheat, iar dupa incheierea pacii s-a intors la Constantinopol, unde insusi sultanul Abdul Hamid a apreciat ca s-a purtat corect in lupte si l-a angajat ca maresal al palatului.

Dar, in jurul acestor evenimente, s-au creat mai multe legende, care au circulat si mai circula inca, concomitent cu faptele care au avut loc. Istoria acestora, ca si legendele, sunt atat de cunoscute, incat as repeta inutil, daca le-as reda in cele de fata.

Poate mai interesant ar fi sa citez dintr-un memorialist al vremurilor, Constantin Bacalbasa, care in volumul sau "Bucurestii de altadata" descrie in termeni cat se poate de pitoresti atmosfera in care locuitorii capitalei asteptau cu nerabdare vestile despre victoria de care nu se indoiau si care trebuia sa ne confirme independenta tarii. Citez mai jos cateva fragmente.

Euforie in Bucuresti

"Intr-o zi, o bomba: ziarul lui Frederic Dame, Natiunea Romana, publica o telegrama din Turnu Magurele cum ca Plevna a cazut. A fost ca o scanteie electrica. Masinile tipografice nu mai pridideau ca sa traga, publicul asedia intrarea tipografiei si cerea foi, instantaneu se scot drapelele, grupurile de manifestanti se succed ca valurile marii, orasul este in delir.

Insa, dupa cateva ore, o stire sinistra strabate multimea: stirea ziarului Natiunea Romana nu era exacta. Plevna nu cazuse.

Aceeasi multime care doua ceasuri mai inainte n-avea destule laude pentru ziarul care stiuse sa dea, cel dintai, fericita noutate, acum alerga sa sparga geamurile redactiei".

"Dar la 28 noiembrie pe la orele 3 dupa-amiaza soseste stirea ca, de asta data, Osman Pasa, facand o iesire cu toata armata sa pentru a se retrage spre Vidin, a fost silit sa capituleze dupa o lupta vitejeasca de 4 ore si dupa ce a fost ranit la picior".

"De asta data bucuria populatiunii bucurestene este fara pereche. Toata lumea este pe strazi, drapele, torte, muzici, procesiuni. Podul Mogosoaiei (calea Victoriei - n.red.) este plin pana noaptea tarziu.

Un mare grup de manifestanti se duce la locuinta lui C.A. Rosetti, spre a-l aclama. Rosetti iese la balcon, raspunde manifestantilor si cu acest prilej a rostit cuvintele pe care conservatorii i le-au imputat pana ce a murit: 'Domnilor, am luat Plevna externa, insa ne mai ramane sa luam Plevna interna'.

Plevna interna era infrangerea definitiva a reactiunii si realizarea reformelor democratice".

Un semnal intru progres

S-au revoltat atunci conservatorii, dar istoria arata ca independenta tarii a fost momentul cand intr-adevar s-au declansat reformele democratice si progresul tehnic al tarii.

Avea sa urmeze un vast program de infrastructura (caile ferate, intr-un ritm care nu se compara cu cel el autostrazilor de astazi), podul de la Cernavoda (performanta europeana la acea data) dezvoltarea agriculturii, a comertului, aparitia industriei.

Ca simbol, Plevna avea sa insemne semnalul unei Romanii noi, care abandoneaza destinele balcanice, ca sa le adopte pe cele europene.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Plevna lupte cucerire, #independenta reforme democratice, #infrastructura secolul XIX, #Osman pasa predare sabie , #documentar