Odessa in flacari: Cea mai scumpa victorie a Romaniei - Documentar

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 22:46
15287 citiri
Odessa in flacari: Cea mai scumpa victorie a Romaniei - Documentar

In toamna lui 1941, odata incheiate luptele pentru eliberarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord, Hitler obtine sprijinul maresalului Antonescu in continuarea operatiunilor impotriva Uniunii Sovietice.

Cum Odessa, cel mai mare port sovietic din bazinul vestic al Marii Negre, era la doar cativa zeci de kilometri de Nistru, sarcina capturarii sale a picat in intregime pe umerii armatei romane. Batalia, care a durat din august pana in octombrie 1941, a vazut cea mai mare operatiune ofensiva a armatei romane a razboiului si s-a incheiat cu ocuparea Odessei.

In jurul Odessei sovieticii pusesera la punct trei linii de aparare, cu flancurile sprijinite pe litoral. S-au impus in aer si pe mare, iar Odessa, desi incercuita inca de la inceputul luptelor, a putut fi aprovizionata constant, punand piedici insemnate eforturilor romanesti de a cuceri orasul. Din aceasta cauza, s-a inaintat, in medie, pe zi, doar 1,5-1,8 kilometri, cu greu reusindu-se strapungerea liniilor fortificate si nu cu putine sacrificii.

Si din cauza unei conceptii operative necorespunzatoare, in cele peste doua luni de lupte, pierderile romanesti s-au ridicat la peste 90.000 de militari morti, raniti si disparuti.

Marturii din infernul Odessei

Un ordin de zi al generalului Gheorghe Rozin, comandantul Diviziei 13 Infanterie, este cat se poate de elocvent:

"In cinci zile de lupta crancena, divizia cucereste pozitiile puternice de la Kubanka si Gildendorf si impinge frontul romanesc atat de aproape de portul Odessa, incat permite artileriei romane sa bata direct.

Inamicul ataca cu trupe proaspete, cu artileria grea a celor mai mari vase de razboi de pe Marea Neagra. Intr-o singura zi divizia primeste nu mai putin de 18 atacuri aeriene.

Desi se gasea cu efective reduse la mai putin de jumatate, divizia a atacat din nou reusind sa smulga inamicului in fiecare zi cate un punct de sprijin si sa apropie frontul din ce in ce mai tare de portul Odessa."

Inaintarea pe toate sectoarele teatrului de operatii a decurs greu, lasand loc luptelor sangeroase si atrocitatilor. Valerian Sarbu, sublocotenent al Diviziei 15 Infanterie, povesteste:

"Inamicul s-a retras in graba, lasandu-si pe teren mortii si ranitii. Cu aprobarea regimentului ne-am gandit sa facem un act umanitar. Am trimis parlamentari spre a propune sovieticilor un armistitiu pentru a-si ridica mortii si ranitii. Operatiunea nu a intampinat incidente.

Dimineata inamicul a atacat din nou. In aceasta actiune a fost ranit prietenul meu, sublocotenentul de rezerva Boris Samec. Trecand pe langa el, sovieticii l-au strapuns cu baioneta - era raspunsul la gestul nostru uman!"

O victorie costisitoare

In ciuda rezistentei si dupa doua luni de lupte grele, liniile de aparare ale sovieticilor sunt in cele din urma coplesite. Pentru ca ramasese doar o chestiune de timp pana cand orasul ar fi cazut, cartierul general sovietic decide ca in noaptea de 14 spre 15 octombrie sa-si retraga trupele ramase din Odessa, totodata tinand cont si de succesele germane pe restul frontului.

In jur de 350.000 de soldati si civili sunt evacuati pe mare, rapindu-le ostasilor romani satisfactia unui triumf. Ba mai mult, pe 22 octombrie 1941, la aproape o saptamana de la ocuparea orasului, este aruncat in aer Comandamentul Militar al Odessei si Statul Major al Diviziei 10 Infanterie, luand vietile a peste 100 de militari romani si germani, inclusiv pe cea a generalului Ion Glogojanu, comandantul militar al orasului.

Insa luptele au mai continuat pentru un timp si in catacombele Odessei. Ele s-au transformat intr-un refugiu pentru partizanii sovieticii, germanii mergand pana la a sugera gazarea lor.

Totusi, ei nu au mai putut orchestra actiuni teroriste multumita conducerii romanesti, care s-a concentrat in lunile urmatoare pe imbunatatirea vizibila a nivelului de trai al locuitorilor, privandu-i astfel de sprijinul lor cel mai important.

Prevestind luptele de la Stalingrad

Odessa, principalul oras al noului Guvernamant al Transnistriei, a ramas in maini romanesti mai bine de trei ani. Pe 10 aprilie 1944, el a fost recucerit de sovietici, iar imediat dupa razboi a primit inaltul titlu de "Oras Erou" pentru rezistenta aratata de aparatorii sai in 1941. Este de remarcat ca atunci doar inca trei orase au mai primit aceasta distinctie, Leningradul, Stalingradul si Sevastopolul.

Pentru romani, asediul Odessei a reprezentat cea mai mare victorie obtinuta pe cont propriu de un aliat german pe Frontul de Est. Dar a fost cel mult o victorie a la Pirus, pierzand in jur de 30% din intregul efectiv investit in asediul Odessei sau in jur de 1.300 de oameni pe zi.

In ciuda eroismului demonstrat in aceste lupte brutale, problemele intampinate de soldatii romani la Odessa ii vor haitui si la Stalingrad, unde pierderile vor fi cu atat mai mari.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Odessa asediu 1941, #Oras Erou Uniunea Sovietica, #Odessa cucerit romani, #armata romana Odessa , #documentar