Periplurile unui vagon istoric, in care s-au semnat doua armistitii celebre

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 22:57
9597 citiri
Periplurile unui vagon istoric, in care s-au semnat doua armistitii celebre
Foto: Kto To

Se implinesc 95 de ani de cand a fost semnat armistitiul care punea capat Primului Razboi Mondial. Un moment ciudat: era 11 noiembrie, adica luna a 11-a a anului 1918, orele 11 dimineata.

Negocierea fusese scurta si formala, durase numai cateva minute, in zori. Aliatii nu discutau conditiile, ci le impuneau, in calitatea lor de invingatori.

Dupa Primul Razboi Mondial

Interesant este locul unde s-a semnat faimosul document: in vagonul-salon al trenului de campanie pus la dispozitia maresalului Foch si stationat in acel moment pe o linie situata in padurea Compiegne.

Se punea astfel capat unui razboi care s-a soldat cu circa 9 milioane de morti (militari si civili) si 8 milioane persoane ramase cu handicap. Cele mai grele pierderi din randul populatiei civile le-au suferit Serbia si Romania, pe de o parte datoritata ocupatiei de catre Puterile Centrale, iar pe de alta parte datorita foametei si molimelor.

Intrucat vagonul-salon fusese rechizitionat de armata, el a fost restituit dupa armistitiu proprietarului de drept, compania franceza Wagons-Lits, care i-a redat destinatia initiala, ca vagon-restaurant.

Printr-o conventie semnata la 1 octombrie 1919, compania a hotarat insa sa cedeze statului acest vagon istoric, spre a fi expus la Muzeul Armatei de la Palatul Invalizilor, din Paris.

N-a fost insa dat sa stea multa vreme acolo: statul l-a amenajat ca vagon de protocol, pentru calatoriile presedintelui republicii. Dupa un timp, insa, insusi presedintele o hotarat sa restituie vagonul muzeului, unde a revenit la 27 aprilie 1921, ramanand acolo pana la 8 aprilie 1927.

De randul acesta, s-a inaltat o cladire cu profil muzeistic, anume dedicata memoriei razboiului, iar vagonul constituia piesa de baza a noului muzeu.

Inaugurarea oficiala s-a facut insa abia la 11 (iarasi 11!) noiemebrie 1927, in prezenta maresalului Foch, marcandu-se astfel 9 ani de la incheierea formala a luptelor.

Dupa Al Doilea razboi Mondial

Dar periplul vagonului nu s-a oprit aici. La 1 septembrie 1939 incepea cel de al doilea Razboi Mondial, iar Franta, desi era recunoscuta ca avand o armata bine dotata si pregatita, n-a rezistat atacului-fulger al Germaniei si, la 22 iunie 1940, capitula cerand inchierea imediata a armistitiului.

Capitularea Frantei era probabil pentru Hitler cea mai mare satisfactie din acest razboi, de vreme ce dispunea ca semnarea armistitiului sa aiba loc in acelasi vagon, amplasat pe aceeasi linie ferata din aceeasi padure, in care germanii isi semnasera umilinta din 1918.

A fost demolata o parte a muzeului pentru a putea fi scos vagonul de acolo si transportat la locul cu pricina unde la 22 iunie 1940, orele 18,52 se semna armistitiul umilitor pentru Franta invinsa.

Imediat dupa semnare, vagonul a fost transportat la Berlin din ordinul lui Hitler, si expus in fata portii Brandemburg. Totusi, revansa n-a fost de lunga duarata. Spre sfarsitul anului 1944, insusi Berlinul era amenintat de puhoiul rusesc care se rostogolea dinspre rasarit.

Vagonul a fost transportat urgent in Turingia, iar in primavara anului 1945, Hitler s-a ingrijit personal sa fie incendiat, pentru ca nu cumva sa se semneze si urmatorul armistitiu tot in acelasi vagon. A ramas scrumul.

Renascut, ca din propria cenusa

Dupa razboi, autoritatile franceze au reconstituit insa vagonul dupa planurile originale apartinand constructorului si dupa diferite documente ale vremii. A fost refacuta si cladirea-muzeu destinata adapostirii lui, iar dupa ce s-a reusit si achizitionarea unor obiecte originale ce apartinusera maresalului Foch, vagonul a fost redat circuitului muzeistic.

Poate va zambi cineva, daca va afla ca periplul nu se opreste nici aici. Dupa ce a cazut zidul Berlinului in 1989, au fost decoperite pe teritoriul Germaniei de Est cateva piese ale vagonului original, care scapasera ca prin minune dupa incendiere: emblema societatii feroviare cu o bucata din caroserie, foile de parcurs ale vagonului si mai multe obiecte disparute. Toate au fost readuse la muzeul din Paris.

Vagonul este si in prezent la locul lui, iar turistii il pot privi, rememorand istoria sangeroasa a Europei dezbinate din prima jumatate a secolului trecut.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Primul Razboi Mondial armistitiu, #padurea Compiegne, #maresalul Fernand Foch armistitiu , #documentar