Povestea teribila a ofiterului german care a incercat sa-l omoare pe Hitler

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 17:25
10453 citiri
Povestea teribila a ofiterului german care a incercat sa-l omoare pe Hitler
Foto: ghi-dc

In urma cu 70 de ani, un ofiter in varsta de 36 de ani din armata germana a ajuns la Vizuina lupului, sediul secret al lui Hitler aflat intr-o padure din Prusia. Misiunea lui era sa-l ucida pe Hitler.

Pe 20 iulie 1944, colonelul Claus Schenk von Stauffenberg ajungea la cartierul general al nazistilor de pe Frontul de Est, potrivit BBC News.

Wolfsschanze era locul de unde Hitler conducea ostilitatile in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Stauffenberg a participat la intalnirea zilnica ce avea loc intre Hitler si comandamentul sau, dar in servieta sa se afla o bomba.

"Stateam in picioare si Hitler a intrat si apoi a inceput conferinta", si-a reamintit ofiterul german, generalul Walter Warlimont, intr-un interviu pentru BBC.

"Dintr-o data, usa s-a deschis din nou si s-a intamplat sa ma intorc si l-am vazut pe colonel intrand... el mi-a facut o impresie profunda, deoarece ochiul sau drept ii era acoperit cu un plasture negru, iar un brat il avea amputat.

Hitler s-a intors si s-a uitat la el fara niciun fel de bunavointa si Keitel l-a prezentat", povesteste veteranul.

In 1943, Stauffenberg a fost grav ranit in timp ce servea in armata germana in Tunisia, unde si-a pierdut un ochi, mana dreapta si doua degete de la mana stanga.

Ofiterul a fost un conservator si un nationalist. A sprijinit politicile naziste, dar pe masura ce razboiul a avansat, opozitia lui fata de regimul lui Hitler a crescut, el fiind ingrozit de atrocitatile germane.

Cand si-a revenit dupa ranile din Africa, Stauffenberg a fost abordat de un grup de conspiratori condus de generalul Henning von Tresckow, care voia sa-l omoare pe Hitler si sa rastoarne regimul nazist.

In 1944, Stauffenberg devenise seful statului major al armatei germane de rezerva, iar postul sau ii permitea sa aiba acces in preajma lui Hitler si putea comite asasinatul.

Planul conspiratiei a fost unul plin de riscuri. Stauffenberg a transportat explozibilul in servieta, pe care a plasat-o sub masa la care statea si Hitler si a plecat.

Stauffenberg a vazut explozia si a parasit locul pentru a se intoarce la Berlin. El era convins ca Hitler a murit. Dar, chiar inainte de explozie, servieta lui fusese mutata mai departe de locul unde statea Hitler.

Bomba a ucis patru ofiteri si mai multi au fost raniti, dar Hitler a scapat doar cu cateva zgarieturi si cu timpanele sparte.

"Cand a explodat bomba am avut sentimentul ca un mare candelabru mi-a venit in cap. Am cazut pe podea. L-am vazut pe Hitler cand era condus din camera, sprijinit de bratul lui Keitel si prima impresie a fost ca el nu a fost ranit sau cel putin, nu in mod serios", si-a reamintit Warlimont.

Stauffenberg si alti conspiratori au fost arestati si au fost impuscati.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#ofiter nazist complot Hitler, #incercare asasinat Hitler, #ofiter Stauffenberg asasinare Hitler, #tentativa asasinat impotriva Hitler , #documentar