Povestea unuia dintre cele mai faimoase restaurante ale Bucurestiului

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 08:00
4311 citiri
Povestea unuia dintre cele mai faimoase restaurante ale Bucurestiului
Foto: Hanu\' lui Manuc

Hanu' lui Manuc este unul dintre cele mai vechi restaurante din Bucuresti. El are o poveste ce incepe inca din anul 1806 cand, ajuns in capitala Tarii Romanesti, Manuc Bei se stabileste aici si incepe constructia a ceea ce urma sa devina unul dintre cele mai faimoase localuri ale vremii: Hanu' lui Manuc.

Un element cheie in ceea ce priveste hanul este arhitectura sa inovatoare. Inca de la inceput, Manuc Bei si-a dorit ca hanul sau sa fie unic si, mai presus de toate, sa nu imite, ca multe alte hanuri ale vremii, arhitectura de fortareata a secolului XVIII.

Cu toate acestea, arhitectura initiala nu se cunoaste cu exactitate decat din descrierile de la inceputul celui de-al XIX-lea secol. Cunoastem asadar, din povestiri, faptul ca hanul avea o imaginea fastuasa si impunatoare: arhitectura inovatoare cu 107 odai, doua saloane mari, zece magazii pentru alimente, 15 pivnite si 23 de pravalii.

In scurt timp, Hanu lui Manuc devine renumit datorita traditionalismului si pentru modul in care musafirii erau primiti. Mai mult decat atat, ospitalitatea de la Hanu' lui Manuc este un aspect atat de important incat este stipulat chiar si in viitoarele contracte de vanzare, printr-o caluza nu tocmai obisnuita pentru vremea respectiva. Cumparatorul hanului trebuia sa se angajeze fata de oaspeti cum ca ii va primi si trata cu onoarea meritata si ca, prin vanzarea hanului, reputatia sa sa nu sufere modificari.

In 1862, Hanu' lui Manuc primeste numele de Marele Hotel Dacia. De acum, hanul pune la dispozitia oaspetilor sai doua sali de petrecere mari. Aici aveau sa-si organizeze petreceri fastuase membri ai inaltei societati. Evenimente mondene, petreceri private, baluri mascate, spectacole de teatru sau iluzionism si spectacole cu orhestra. Hanul devenea locul in care lumea buna a Bucurestiului petrecea.

Odata cu venirea razboaielor, Hanu' lui Manuc a devenit locul principal de intalnire al marilor politicieni ai vremii, printre acestia numarandu-se si Delavrancea sau Goga. Tot in aceasta perioada, Hanu lui Manuc devine si un important loc de intalnire pentru negustorii de pe Lipscani care aduceau marfa de vanzare din Leipzig sau pentru cei de pe strada Gabroveni care aduceau marfa din Gabrovo.

Amplasat in locul unde inainte se afla Curtea Domneasca, Hanu' lui Manuc este o zona accesibila in centrul Bucurestiului, zona de intalnire pentru oamenii din diferite clase sociale, cu diferite interese.

In perioada comunista insa, Hanu lui Manuc devine o zona de interes. Se spune faptul ca Ceausescu si-a dorit sa nationalizeze cladirea. Planul era sa darame hanul pentru a largi Piata Unirii. Arhitectul insa i-a spus faptul ca Hanu lui Manuc este locul unde comunistii se aduna pentru a conspira si, datorita acestei informatii, Ceausescu a comandat pe loc restaurarea completa a hanului.

Hanu' lui Manuc are o istorie de 200 de ani, timp in care faima si traditia unui loc de intalnire ospitalier nu au facut decat sa se consolideze. Si acum, dupa ultima restaurare adusa anul acesta hanului, el a ramas un loc in care clientii se pot bucura de o atmosfera traditionala, mancare romaneasca delicioasa, vinuri excelente dintr-o crama de renume si multa voie buna.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#istorie Hanu lui Manuc, #renovare Hanu lui Manuc, #traditie Hanu lui Manuc, #restaurante vechi Bucuresti , #documentar