Povesti din Olteania de sub munte: Al doilea roman la Polul Sud a plecat din Ladesti

Duminica, 24 Mai 2015, ora 11:03
17284 citiri
Povesti din Olteania de sub munte: Al doilea roman la Polul Sud a plecat din Ladesti
Foto: www.lifeofpix.com

Comuna valceana Ladesti, situata aproape de mijlocul judetului, in zona dealurilor Olteniei de sub munte, este locul unde s-a nascut unul din cei mai renumiti climatologi ai Romaniei, Gheorghe Neamu.

Ladesti are, sustin localnicii, cea mai blanda clima din zona, care aduce "zapezi cuminti si veri placute la respirat".

De fapt, nu exista localnic care sa nu vorbeasca despre "al nostru Ierunca", spune primarul Ion Lixandru.

"Aici se asculta altfel Europa Libera. Si nu doar cei cu carte, ci toti spuneau ca e timpul sa vorbeasca doamna Lovinescu si domnul Ierunca. Ladestiul il are pe Ierunca in suflet, e al nostru, dar nu doar pe Ierunca, ca aici in Oltenia de sub munte se stie poate cel mai bine despre cum arata Polul Sud, despre Antarctica.

Primele diapozitive cu Antarctica au fost prezentate aici, in anii '70. Eram elevi de scoala primara cand ne uitam la acele imagini absolut fabuloase cu tara unde e zapada mereu", spune edilul din Ladesti.

Gheorghe Neamu, unul din cei mai renumiti geografi si cercetatori din Romania, s-a nascut la Ladesti. El este al doilea roman care a ajuns in Antarctica si primul roman care a atins polul frigului.

"In 1971, Neamu reuseste in urma unor relatii cu Academia de Stiinte din URSS sa plece intr-o expeditie polara cu nava Profesor Vize, o nava uriasa construita strict pentru cercetari polare. O nava care avea un deplasament de 7.000 de tone care apartinea Institutului Arcticii si Antarcticii din Leningrad. Nava s-a deplasat spre sud ajutata de spargatorul de gheata Obi. Cu aceasta nava, dupa Emil Racovita, al doilea roman, Gheorghe Neamu, atinge Antarctica", precizeaza prof.dr. Gheorghe Ploaie.

Studii climatice in "Olteania de sub munte"

Profesorul Gheorghe Ploaie era elev in clasa a X-a la liceul din Horezu cand l-a intalnit prima data pe Neamu.

"In anul 1965 a fost mare valva la noi la Horezu cand a aparut profesorul Gheorghe Neamu. Omul se ocupa cu studiile climatice in Oltenia de sub munte, adica in zona deluroasa. Am fost primul elev care m-am oferit sa-l ajut in acest sens. Mai ales ca eram pasionat de tot ce scrisese dumnealui si eram si eu un idealist.

Neamu a montat cu acordul liceului din Horezu mai multe termometre pe tije inalte de doi metri. Termometre care erau fixate din 20 in 20 de centimetri. Profesorul avea nevoie de cineva care sa vina sa monitorizeze temperaturile din ora in ora. Nu spun ca nu i-am suparat pe profesorii mei cand le spuneam ca trebuie sa ies sa ma ocup de instrumente, dar era pentru mine fascinant totul", spune biologul Ploaie.

De altfel, potrivit profesorului, Neamu a creat notiunile de topoclimat si microclimat, astfel de instrumente fiind montate in toata zona deluroasa a Olteniei, aceste date aparand ulterior in studiile de doctorat ale cercetatorului.

"Neamu a facut realizat masuri climatice si in timpul expeditiei la Polul Sud. Aceste masuratori le-a facut in Oceanul Indian pana in Australia, la Perth. De altfel, in 1971, Neamu a vizitat trei statiuni de cercetare ale URSS la Polul Sud, ajungand la polul frigului, aproape chiar de pol, la 3.500 de metri altitudine, la Vostok, loc in care s-a inregistrat o temperatura de-88,3 grade Celsius. A fost un tip respectat si apreciat de colegii sai sovietici pentru activitatea sa de cercetare. Politica nu avea legatura cu cercetarea sau asa parea atunci", a adaugat profesorul Ploaie.

Teodor Liviu Negoita, primul roman la Polul Sud

A doua intalnire cu Neamu, profesorul Ploaie a avut-o in 1982, la Voineasa, cand exploratorul valcean a tinut o prelegere despre schimbarile climaterice.

"M-a recunoscut, pe mine elevul de liceu si a fost mandru ca am urmat o cariera de cercetare. Autograful dat pe cartea 'Am fost in Antarctica' are un simbol aparte pentru mine. Nu spun ca datorita lui Neamu am ales sa iubesc natura, sa o simt la detaliu, sa-i urmaresc transformarile sa monitorizez ecosistemele si implicatiile schimbarilor climaterice asupra acestora, dar am un respect deosebit pentru acest om", a mentionat Ploaie.

Cercetarea romaneasca in domeniu are insa premise bune, spune profesorul valcean si da exemplul primului roman care a ajuns la Polul Nord, Teodor Liviu Negoita.

"Statiunea romaneasca permanenta de dezvoltare 'Law Racovita' din Antarctica spune ca suntem si noi acolo, printre cele 30 de state de la Polul Sud. Efortul lui Liviu Negoita concretizat prin aceasta statiune ne facem sa fim mandri si sa respectam aceasta munca de cercetare si implicit sa respiram acest aer, acest pamant si poate vom deveni mai umani cu natura. Si poate ca statul roman se va ocupa mai mult de aceasta statie de cercetare pe care am primit-o cadou de la australieni si care functioneaza pe timpul verii australe", conchide profesor dr. Gheorghe Ploaie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#roman Polul Sud, #roman Pol Ladesti, #Gheorghe Neamu Polul Sud , #documentar