Povestile lui 1 Decembrie: Cand capitala Romaniei s-a mutat pentru doi ani de la Bucuresti la Iasi

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 07:07
6678 citiri
Povestile lui 1 Decembrie: Cand capitala Romaniei s-a mutat pentru doi ani de la Bucuresti la Iasi
Foto: Wikipedia

Pana sa ajunga la acel inaltator triumf din 1 Decembrie 1918, Romania a cunoscut toate vicisitudinile razboiului, culminate cu ocuparea Olteniei de catre inamic, apoi a Munteniei, la sfarsitul toamnei 1916. In noiembrie, Guvernul, Casa Regala, Parlamentul si institutiile centrale s-au mutat la Iasi.

Un succes de scurta durata

In luna august 1916, cand Romania intrase in razboi, parea ca sortii sunt de partea ei. In prima zi, au fost trecuti Carpatii spre Ardeal prin 18 puncte. Cea mai mare parte din populatia transilvaneana fraterniza cu armata romana, care difuzase manifeste, menite sa explice populatiei scopul luptei. In poza alaturata este redat un astfel de manifest, difuzat atunci la Brasov.

In mai putin de trei saptamani, au fost cucerite orasele Orsova, Brasov, Petrosani, Fagaras, Odorhei, Miercurea Ciuc. Puterile Centrale au ripostat insa rapid si cu forte mari, dizlocate din alte parti ale Europei. Romania era atacata atat de la nord de Carpati, cat si de la sud de Dunare.

Dezastrul a inceput in momentul cand frontul Carpatilor s-a extins si de-a lungul Dunarii, o buna parte din armata romana a fost practic nimicita in tragedia de la Turtucaia si nu mai ramanea alta solutie decat retragerea. Pe o durata de doi ani, capitala tarii s-a mutat la Iasi.

Odesa

Nesiguranta noii situatii a determinat autoritatile sa-si pregteasca exilul in Rusia, pentru cazul cand va cadea si micuta Moldova, redusa la nici jumatate din ce fusese principatul pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Numai lupta disperata de la Marasesti, sprijinita de relieful care reducea lungimea frontului la linia Focsani-Galati, cu mesajul legendarei expresii "pe aicea nu se trece" au reusit sa opreasca navalnica ofensiva germano-austro-ungara.

Dar la Iasi nu se instala nicidecum linistea. Era neclar ce urmeaza, iar guvernul a hotarat evacuarea tezaurului national in afara tarii, intr-un loc mai sigur. Locul ales ca "sigur" era Rusia. Chiar si regina si-a trimis propriile bijuterii la locul "sigur". Cea mai mare parte n-a revenit acasa nici dupa aproape un secol.

Socheaza amintirile generalului-doctor C. Argetoianu, care descrie cu insufletire emotiile acelor zile. In timp ce guvernul si institutiile centrale isi stabilisera resedinta la Iasi, parlamentarii s-au risipit care incotro. Ii atrage in mod deosebit Odesa, un colt relativ inca linistit.

Regele, regina, restul casei regale si-au instalat si ei sediul la Iasi, iar principele mostenitor Carol a plecat intr-o mica escapada la aceeasi Odesa, unde... s-a casatorit la repezeala. A fost o casatorie foarte controversata, conforma cu normele juridice, dar neconforma cu statutul casei regale, care nu permitea casatorii fara incuviintarea regelui.

Din casatorie a rezultat un mic print, plecat rapid cu mama cu tot in Occident, iar cand printul a devenit mare, a mai rezultat si de pe urma lui unul mic, care isi spune "printul Paul" si se plimba in zilele noastre prin Romania revendicandu-si drepturi.

Foamea si tifosul

Memoriile lui Argetoianu, ca si amintirile reginei Maria, te cutremura vorbind de acele zile, cand refugiatii din restul tarii isi cautau adapost prin Moldova, sursele de aprovizionare cu alimente erau ca si inexistente, foamea acerba se instalase peste aceasta populatie vitregita, iar tifosul punea capac peste toate celelalte.

Diplomatii tarii incheiasera un armistitu cu dusmanul si chiar incercau preliminariile unei paci separate, din fericire nefinalizate.

Intoarcerea

Ofensiva reusita din occident a permis si Romaniei sa reia ostilitatile si sa fie luata in seama la adevarata pace, chiar daca a fost judecata foarte aspru de aliatii occidentali pentru acel armistitiu si acele preliminarii nefinalizate.

Si-a recapatat teritoriile istorice, trimful fiind incununat dupa cunoscuta Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie.

Dupa cei doi ani de surghiun, membrii familiei regale se intorceau la Bucuresti in aceeasi zi de 1 decembrie 1918. Am mai vorbit de coincidente si intr-un alt articol, iar acum observ ca mai descopar inca una.

Povestile lui 1 Decembrie: Coincidentele istorice ale Zilei Nationale a Romaniei

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Primul Razboi Mondial, #Constantin Aregtoianu memorii, #Regina MAria memorii, #Turtucaia lupta , #documentar