Prima femeie la bordul unui balon cu aer cald, acum 229 de ani

Marti, 04 Iunie 2013, ora 19:38
4708 citiri
Prima femeie la bordul unui balon cu aer cald, acum 229 de ani
Foto: Infoniac

La 4 iunie 1784, acum fix 229 de ani, se inalta in aer un balon cu aer cald, purtand in nacela, pentru prima oara in istorie, o femeie: Elisabeth Thible, solista la opera din Paris.

Momentul pare cu atat mai emotionant, cu cat se petrecea la numai opt luni de la primul zbor al unui asemenea balon cu echipaj uman, compus din barbati. Fusese un zbor cu peripetii, intrucat la numai 12 minute de la lansare, panza balonului a inceput sa cedeze, aerul cald sa scape in atmosfera, iar expeditia sa esueze, coborand glont spre sol, rememoreaza portalul Infoniac.

Cei sase membri ai echiajului, plus pilotul au scapat atunci numai cu spaima si cu ranile, dar la urmatorul zbor, niciunul din respectivii supravietuitori n-a mai acceptat sa urce in nacela.

Asa s-a oferit cantareata de opera Elisabeth Thible, al carei curaj reprezenta un plus de atractie pentru publicul dornic de senzatii tari.

Momentul era cu atat mai solemn, cu cat Franta tocmai era vizitata de regele Suediei Gustav al III-lea, caruia insasi curtea regala franceza i-a dat ocazia sa asiste la solemnitatea lansarii, pe un camp de langa orasul Lyon.

Pentru regele Suediei, asa cum relata el insusi, a fost unul din cele mai senzationale spectacole la care a asistat, iar pentru regele Frantei Ludovic al XVI-lea a fost poate unul din ultimele: dupa cinci ani va izbucni cu violenta Revolutia Franceza, pe altarul careia isi va jertfi mai intai tronul, iar apoi capul.

In acea zi de 4 iunie 1784, cantareata Thible (ortografiata uneori Tible), costumata ca zeita Minerva, a urcat in nacela insosita de un pilot, al carui nume memorialistii il retin partial: Monsieur Fleurant.

In momentul desprinderii balonului de la sol, cantareata a dat un mic spectacol, cantand doua fragmente dintr-o opera la moda in acea vreme, La Belle Arsene, de Monsigny.

Zborul a durat 45 minute, balonul s-a inaltat la impresionanta inaltime de 1.500 metri, aterizarea s-a produs destul de brutal, la 4 kilometri de la punctul de lansare, iar Elisabeth Thible si-a luxat glesna.

Totusi, gloria acestui prim zbor al unei femei egala daca nu cumva depasea stralucitele ei succese de pe scena operei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#zbor balon aer cald, #prima femeie zbor balon, #balon aer cald istorie , #documentar