Prizonier in tara lui David: Omul care a dezvaluit secretele nucleare ale Israelului - Documentar

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:54
7439 citiri
Prizonier in tara lui David: Omul care a dezvaluit secretele nucleare ale Israelului - Documentar

Suferind o criza de constiinta din cauza implicarii sale in programul nuclear de inarmare al Israelului, Mordechai Vanunu, un inginer la centrul de cercetare de la Negev, a dezvaluit intregii lumi secretele arsenalului nuclear al statului israelian.

Rapit si condamnat pentru tradare, a stat aproape doua decenii in spatele gratiilor. Pana si astazi este supus unor restrictii draconice.

Dupa terminarea studiilor universitare, un tanar pe nume Mordechai Vanunu a avut sansa de a primi in 1977 un post la binecunoscutul centru de cercetare de la Negev. In calitatea sa de inginer, a avut uo contributie insemnata in cadrul programului de inarmare, ajungand in cele din urma sa cunoasca temeinic dedesubturile sale.

O voce a disidentei

Insa, pe masura ce anii au trecut, a devenit din ce in ce mai constient de primejdia dezvoltarii unui asemenea arsenal. El a inceput sa priveasca cu scepticism pana si politicile statului israelian, motiv pentru care a intrat in vizorul serviciilor de securitate.

In cateva randuri, l-au interogat si l-au avertizat cu privire la repercusiunile ce le-ar suferi daca vreodata ar destainui ceea se petrecea la Negev. Numai ca intimidarile nu au avut efectul scontat. Devine mai hotarat ca niciodata sa dezvaluie lumii capabilitatile nucleare ale Israelului.

In 1985, Vanunu efectueaza cateva zeci de poze complexului nuclear, iar in anul urmator incearca sa vanda povestea ziarului londonez Sunday Times. Precauti, editorii ziarului au luat legatura cu un numar de experti care intr-un final au confirmat povestea inginerului israelian dar, pentru ca Sunday Times a intarziat cu publicarea dezvaluirilor sale, Vanunu a luat legatura si cu tabloidul Sunday Mirror.

Se crede ca proprietarul acestuia a avut legaturi cu Mossad, in acest mod reusind sa dea de stire guvernului israelian. Vrand sa nu atraga mania autoritatilor britanice, s-a reusit ademenirea lui in capitala Italiei in urma unei operatiuni elaborate.

Mossad-ul si capcana intinsa la Roma

O agenta Mossad, Cheryl Bentov, care juca rolul unui turiste, a reusit sa-i castige increderea. I-a propus sa calatoreasca impreuna prin Europa, iar un nebanuitor Vanunu e de acord. Cand ajunge in Roma este incoltit de agentii Mossad. Transportat intr-o dubita pana pe coasta Italiei, este urcat apoi intr-o nava militara care ii astepta sa-i duca in Israel.

Rapirea s-a petrecut pe 6 octombrie 1986, la nici o zi dupa ce ziarul Sunday Times a publicat dezvaluirile lui Vanunu. Desi se cunostea intr-o anumita masura ca Israelul avea arme nucleare, nimeni nu ar fi banuit ca arsenalul sau era atat de extins.

Dispunea, dupa unele estimari de la acea vreme, de 100 - 200 de focoase nucleare, producand nu doar de bombe atomice, ci si bombe termonucleare, bombe cu neutroni sau cu hidrogen. Fotografiile lui Vanunu au demonstrat vasta amploare a unui program de inarmare cu adevarat impresionant, luand prin surprindere intreaga lume.

Dupa un proces tinut in secret, Mordechai Vanunu este condamnat pentru tradare si intemnitat timp de 18 ani. S-a luat in considerare pentru el chiar si pedeapsa cu moartea, dar s-a decis sa nu se mearga asa departe. Directorul Mossad, Shabtai Shavit, a declarat laconic, in 2004, pentru Reuters, ca "evreii nu fac asta altor evrei."

In cei 18 ani petrecuti in inchisoare, 11 i-a petrecut in izolare. La eliberarea sa, in 2004, a declarat legat de acest lucru ca, in ciuda a tot ceea ce s-a incercat, nu s-a reusit infrangerea spiritului sau. Intr-un interogatoriu, dat ulterior publicitatii, el s-a aparat spunand: "nu sunt un tradator sau un spion, eu doar am vrut ca lumea sa stie ceea ce se intampla".

In ciuda eliberarii sale din inchisoare, guvernul israelian i-a interzis sa plece din tara, i-a interzis orice contact cu strainii sau accesul la ambasade sau consulate. In mod constant este monitorizat si urmarit, iar in nenumarate randuri a fost arestat, dupa ce jurnalisti straini au incercat sa intre in contact cu el.

Pana si astazi el este supus acestor restrictii, statul israelian vazandu-l in continuare drept un tradator care a pus in pericol securitatea nationala.

In schimb, Daniel Ellsberg, cunoscut pentru propriile dezvaluiri legate de atrocitatile Statelor Unite in timpul razboiului din Vietnam, l-a numit pe Mordechai Vanunu "preeminentul erou al erei nucleare".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Mordechai Vanunu Mossad, #Israel arsenal secret nuclear, #centru nuclear Negev, #dezvaluiri Sunday Times , #documentar