Procese care au zguduit lumea: de la Socrate la Iisus

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 23:32
9364 citiri
Procese care au zguduit lumea: de la Socrate la Iisus

In aprilie se implinesc 50 de ani de la inceperea procesului lui Adolf Eichmann, unul dintre arhitectii Holocaustului. Evenimentul, care a avut loc la 15 ani dupa Procesul de la Nuremberg, a fortat lumea sa retraiasca atrocitatile celui de-al Treilea Reich.

In amintirea acestor momente tragice, TIME trece in revista o serie de alte procese care au zguduit lumea:

Inchizitia spaniola

Dupa secole sub conducere araba, peninsula iberica era un loc cunoscut pentru caleidoscopul de religii si credinte, un loc tolerant, dedicat cunoasterii. Toate acestea se vor schimba dupa ce monarhia spaniola incepe lupta de eliberare - "Reconquista". Pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, cea mai mare parte a peninsulei a fost eliberata.

Consiliul Suprem al Inchizitiei sau "Suprema" a fost creat in 1483, cu scopul de a obtine unificarea religioasa a Spaniei, sub flamura catolicismului. Printre cei adusi in fata tribunalului se numarau proaspetii "convertiti" (evrei si musulmani care si-au abandonat religiile in favoarea catolicismului), a caror schimbare spirituala era considerata suspecta.

In timpul proceselor, persoanele acuzate de erezie erau judecate fara a fi asistate, erau torturate, mii de oameni fiind condamnati la moarte. Inchizitia a ajuns chiar si pe continentul american si si-a gasit sfarsitul abia la finele secolului XIX.

Rastignirea lui Iisus

Procesul Mantuitorului ar putea fi considerat cel mai important din istorie, desi informatiile pe care le avem isi au izvorul aproape exclusiv in Biblie.

Ierusalimul a fost cucerit de romani in 63 i.Hr, iar, in urmatoarele decade, invadatorii au introdus legi impovaratoare legate de taxe si dreptul la proprietatea terenurilor. Revoltele din aceasta perioada s-au soldat cu crucificarea sau caderea in sclavie a mii de evrei.

La ceva timp dupa aceste evenimente, a aparut un nou lider: Ioan Botezatorul, care a profetizat venirea Mantuitorului si care a fost executat de Irod Antipa, tetrarh (guvernator) al provinciei romane Galileea (Palestina de Nord).

Venirea lui Iisus a escaladat tensiunile dintre romani si evrei, Mantuitorul fiind arestat dupa ce a rasturnat o masa din Templul lui Irod din Ierusalim. Ceea ce s-a intamplat ulterior este greu de determinat, intrucat, chiar si in Evanghelii, evenimentele sunt relatate diferit.

Elementul comun este aducerea lui Iisus in fata prefectului Pilat din Pont, in vederea executarii. Desi a existat varianta ca Iisus sa fie eliberat, multimea l-ar fi ales totusi pe Barabas, iar Mantuitorul a fost rastignit pe cruce. Ce s-a intamplat dupa? Ei bine, aici totul se rezuma la credinta.

Orice ati crede, crucificarea are totusi o semnificatie deosebita. In absenta ei, crestinismul, asa cum il cunoastem, nu ar fi existat. De-a lungul istoriei au existat atat de multe conflicte intre adeptii crestinismului si cei care nu tolereaza aceasta religie (sau cei care sustin forme diferite ale crestinismului), incat este aproape imposibil sa ne imaginam o lume in care crucificarea si invierea nu au avut loc.

Procesul lui Socrate

Este cel mai cunoscut caz de folosire a cucutei, din istorie. In anul 399 i.H, Socrate, parintele filosofiei grecesti, a fost trimis in judecata, fiind acuzat de coruperea tinerilor din Atena.

La momentul respectiv, Socrate era o personalitate controversata si nu era agreat de concetatenii sai. Punea sub semnul intrebatii orice sistem de gandire, prin intermediul dialogurilor sale, si, de asemenea, critica proslavirea zeilor olimpieni. Singurele "opere" ale lui Socrate care au supravietuit au fost transmise prin pana elevilor sai, Platon si Xenophon.

Potrivit acestor relatari, Socrate ar fi putut sa fuga din Atena dupa ce a fost judecat si declarat vinovat, dar a ales sa ramana, din principiu. A ales sa respecte legea, inmanata de un juriu format din atenieni, si nici macar nu ar fi incercat sa ii convinga pe acestia ca este nevinovat. Socrate si-a dus singur la capat executia, prin intermediul cucutei.

Martin Luther

Este considerat procesul care a dus la nasterea lumii moderne. Pe 15 iunie 1520, Papa Leon al X-lea i-a spus lui Martin Luther, un calugar german, ca va fi excomunicat din Biserica Catolica daca nu va retrage 41 de propozitii din scrierile sale controversate. Acestea includeau si cele 95 de teze, prin care Martin Luther condamna comertul cu indulgente.

Calugarul german nu a renuntat, sustinand ca omul nu ar trebui sa aiba puterea sa aleaga ce este bine si ce este rau atunci cand vine vorba de credinta. Ca rezultat al sfidarii sale, a fost excomunicat pe 3 ianuarie, 1521.

In 1521 Papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther, a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce i-a zis, acesta a convocat un consiliu pentru examinarea lui Luther. Dieta i-a cerut sa-si retraga declaratiile, dar el a refuzat si a fost declarat ca fiind in afara legii.

In loc sa fie expulzat, in aprilie, lui Luther i se cere sa se prezinte in fata Dietei de la Worms, un oras din Germania de astazi, unde i s-a oferit din nou sansa sa retraga elementele controversate din scrierile sale. Luther a refuzat: "Aici stau si nu pot face altfel."

Pe perioada deliberarilor, Luther s-a ascuns. Membrii dietei au decis, luna urmatoare, ca Luther trebuie sa fie prins si predat imparatului pentru a-si primi pedeapsa. Totusi, edictul nu a fost niciodata pus in practica. Desi calugarul nu a mai putut calatori liber, cuvintele sale au initiat Reforma Protestanta, o scena pentru razboaiele religioase care vor dura mai mult de un secol.

Galileo Galilei in fata Vaticanului

Atunci cand unul dintre parintii stiintelor moderne a fost chemat in fata Inchizitiei, cele doua lumi ale stiintei si religiei au intrat in conflict.

Pe 12 aprilie 1633, Galileo a fost trimis in judecata din cauza ca sustinea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, o credinta calificata de Biserica Catolica drept eretica. Biserica Catolica continua sa sustina teoria geocentrica - ca adevar absolut sustinut de scripturi - , desi, de-a lungul anilor, mai multi oameni de stiinta sustinusera ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui.

Desi, in fata Papei, Galileo a renuntat la teoria sa copernicana, el a continuat sa ridice aceasta problema si sa gaseasca dovezi in sprijinul ei. Ca efect, pe 22 iunie, Biserica a emis un ordin prin care il condamna pe Galileo pentru erezie. Vizionarul si-a petrecut restul zilelor fiind arestat la domiciliu. De-abia 300 de ani mai tarziu, Biserica Catalica i-a dat dreptatea lui Galileo Galilei, numele sau fiind reabilitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procese importante istorie, #rastignire Iisus Hristos, #proces Socrate, #proces Marin Luther, #Inchizitia Spaniola , #documentar
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Cum poate sa puna cineva procesul unui mistic psihopat care a fost executat pentru razmerita la acelasi nivel cu procesul lui Socrate sau al lui Galileo?
Poza bum
bum
rank 5
imi place ca biserica ortodaxa nu a condamnat pe nimeni ! dimpotriva , si astazi este atacata de "evolutionism"