Regele cocainei: Un da Vinci al crimei - Documentar

Sambata, 23 August 2014, ora 18:08
17251 citiri
Regele cocainei: Un da Vinci al crimei - Documentar
Foto: Huffington Post

Considerat cel mai periculos traficant de droguri din istorie, Pablo Escobar si-a cladit la mijlocul anilor '80 un imperiu criminal ce controla traficul de cocaina la nivel global.

Dobandind o avere ce-l plasa intre cei mai bogati oameni de la acea vreme, a devenit o tinta a autoritatilor columbiene care, ajutate de serviciile secrete americane, s-au chinuit ani la randul sa-l elimine.

Nascut pe 1 decembrie 1949, intr-o familie ce la standardele Columbiei putea fi considerata oarecum instarita, Pablo Escobar a recurs totusi la o viata a crimei, manat de visul sau de a ajunge milionar pana la 22 de ani.

La inceput s-a implicat in escrocherii marunte, inainte sa treaca la rapiri, cand Escobar a dat lovitura rascumparand un cunoscut om de afaceri din Medelin pentru 100.000 de dolari.

Creandu-si o reputatie de temut, este recrutat apoi de un contrabandist columbian, banii pe care i-a strans lucrand pentru el ajutandu-l pe urma sa-si puna la punct propria sa retea criminala si sa intre de unul singur in afacerile cu droguri.

Desi traficul cu cocaina era abia la inceput la mijlocul anilor '70, Escobar si-a dat seama repede cat de profitabil putea fi. Vrand sa tina pasul cu cererea crescanda din Statele Unite, si-a investit cea mai mare parte a banilor intr-o flota de avioane.

Inceputul unei cariere criminale

In scurt timp incepe sa aiba de-a face si cu autoritatile columbiene. Desi este prins avand in posesie 13 kilograme de cocaina, nu a ajuns niciodata in fata judecatorului.

Dupa ce politistii care l-au arestat nu au acceptat mita, si-a pus cativa oameni sa-i omoare pe cei doi, platind apoi bani grei sa scape si de proces.

Tot el pune bazele celebrului cartel din Medelin, lucrand indeaproape cu un numar de baroni locali ai drogurilor si omorandu-i pe toti cei care s-au opus noii sale ordini.

Lipsit de competitori si cu autoritatile in buzunarul sau, a ajuns ca in fiecare luna sa transporte in Statele Unite cate 80 de tone de cocaina. Intreaga sa operatiune a ajuns sa valoreze in jur de 30 de miliarde de dolari, ceea ce a determinat revista Forbes sa-l numeasca in 1989 pe Pablo Escobar al saptelea cel mai bogat om al lumii.

Cu o asemenea avere nu a putut sa nu se implice in politica inscriindu-se in partidul liberal din Columbia, ajungand chiar membru supleant al Camerei Reprezentantilor.

Decaderea lui s-a petrecut odata ce ministrul columbian de justitie l-a denuntat pentru trafic de droguri. Odata ce acuzatiile au ajuns in presa, Escobar si-a pierdut pozitiile oficiale, dar nu a renuntat pana cand ministrul nu a fost asasinat.

O amenintare la adresa statului

Pablo Escobar si-a putut desfasura afacerile nestingherit in urmatorii ani, dar intotdeauna s-a temut de o eventuala implicare a guvernului Statelor Unite sau mai rau, de o extradare.

Si intr-adevar, un baron al drogurilor de asemenea calibru nu a putut sa nu scape ochiului vigilent al Washington-ului, iar Pablo Escobar a simtit din plin aceasta presiune, mai ales atunci cand guvernul columbian este impins de la spate sa actioneze impotriva lui.

El a raspuns prin asasinarea a trei dintre candidatii alegerilor prezidentiale din 1990, candidati care promiteau o reinnoire a luptei impotriva traficantilor. Cel care a fost ales presedinte al Columbiei abia a supravietuit unei tentative de asasinat, cand Escobar a aranjat aruncarea in aer a avionului in care se afla, omorand peste o suta de oameni.

Miguel Marquez, directorul Departamentul Administrativ de Securitate si cel care se ocupa cu operatiunile de capturare ale lui Escobar a supravietuit exploziei unei bombe de 500 de kg care a ucis zeci de oameni si a ranit alti o mie, distrugand totodata sediul agentiei.

Escobar a orchestrat si asediul Curtii Supreme de Justitie a Columbiei, care s-a sfarsit cu moartea a jumatate dintre judecatorii Curtii si distrugerea a nenumarate probe adunate impotriva lui.

Tot el s-a aflat si in spatele amendarii constitutiei columbiene din 1991, cand s-a dezbatut legalitatea tratatului de extradare cu Statele Unite semnat in 1979.

Inchis in propria-i inchisoare

In ciuda eforturilor depuse de Statele Unite si de guvernul columbian, oamenii de rand il priveau ca un erou. Escobar a construit nenumarate spitale, scoli si biserici si si-a impartit averea cu cei nevoiasi.

Ba mai mult, in semn de bunavointa, a hotarat sa se predea autoritatilor si sa renunte la afacerile sale in schimbul unei sentinte scazute si tratament preferential.

Intr-o miscare controversata a guvernului, i s-a permis sa-si construiasca propria inchisoare in care urma sa fie pazit de oamenii lui.

Dupa ce guvernul columbian a aflat ca Escobar isi continua afacerile sale din siguranta propriei temnite, a incercat sa-l mute intr-o inchisoare de stat, dar acesta a fost ajutat chiar de oamenii trimisi sa-l aresteze sa scape.

De atunci a fost vanat incontinuu, nu numai de autoritatile columbiene si de serviciile secrete americane, dar si de competitorii sai, care doreau razbunare.

Oamenii lui Escobar sunt omorati unul cate unul, in ciuda asasinatelor care se tineau lant impotriva oficialilor si fortelor de ordine. In jur de sase sute de politisti sunt ucisi in timpul acestor confruntari.

Insa, pe 2 decembrie 1993, dupa 15 luni de cautari si sute de milioane de dolari cheltuiti, Escobar este localizat intr-un cartier din Medellin si inconjurat.

Urmeaza un schimb de focuri ce se sfarseste dramatic pe acoperisul unui bloc cu el impuscat in genunchi, abdomen si in cap. Inca mai sunt speculatii ca nu i-a fost data nici o sansa sa se predea si ca a fost executat.

Numit cel mai periculos om al planetei, el se facuse responsabil pentru mortile a mii de oameni, dar Pablo Escobar castigase totusi simpatia a nenumarati compatrioti.

La inmormantarea sa au participat in jur de 25.000 de oameni si pana astazi este considerat un erou al poporului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#baron droguri Pablo Escobar, #Columbia trafic droguri, #asasinate cartel Medellin , #documentar