Republica de la Ploiesti a lui Candiano Popescu - Documentar

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:56
9347 citiri
Republica de la Ploiesti a lui Candiano Popescu - Documentar
Foto: republicaploiesti.net

Se implinesc anul acesta 140 de ani de la ciudatul eveniment, ramas in istorie sub denumirea "Republica de la Ploiesti".

Pe tronul Principatelor Unite urcase nu de multa vreme principele Carol, cel care urma sa devina primul rege al Romaniei.

Telegramele revolutiei simulate

In tara, mocnea nemultumirea antidinasticilor, a antiunionistilor, a tuturor celor care asteptau altceva, fara sa stie exact ce.

In fruntea lor, s-a detasat capitanul Alexandru Candiano-Popescu, unul din ofiterii care au participat si la detronarea lui Cuza. Retras in Franta, si-a luat acolo doctoratul in drept si s-a intors, ca avocat, la Ploiesti.

Aici, montat si de cativa prieteni, a trimis urmatoarea telegrama comandantului punctului de frontierea Predeal (pe acolo trecea, in acel moment, frontiera romano-austroungara):

"Pricipele Carol rasturnat, guvernul provizoriu instalat. Regent general N. Golescu. Sunt prefectul districtului, numit de guvernul provizoriu. Concentrati imediat granicerii si, in 24 ore, sa fiti la Ploiesti. Astept de la patriotismul si energia dvs acest serviciu". Semnat: Candiano-Popescu.

Urmatoarea telegrama a semnat-o cu numele ministrului de Razboi, I.Bratianu, si a trimis-o sefului garnizoanei Ploiesti, maior Polizu. Ii cerea sa convoace imediat garnizoana, in vederea depunerii juramantului pentru noul guvern si sa se puna la ordinele "prefectului" Candiano-Popescu. Semnat, Bratianu.

Razboiul telegramelor continua

Intre timp, seful oficiului telegrafic din Predeal a interceptat si retinut o telegrama suspecta, trimisa tot de Candiano-Popescu si tot pe aceasta tema, la Budapesta. In loc s-o trimita la Budapesta, seful oficiului a comunicat la Bucuresti.

Necunoscand soarta telegramelor sale, Candiano-Popescu a dat semnalul victoriei la Ploiesti. In oras, au inceput sa bata clopotele bisericilor, vestind ziua cea mare: instaurarea republicii.

Circa 3.000 de persoane (dupa altii, 300) s-au adunat in piata centrala a orasului, pentru sarbatorirea "evenimentului", unii inarmati cu sabii si arme, ridicate de la cazarma dorobantilor.

In fata multimii, Candiano-Popescu si-a jucat ultima carte, dand citire unei telegrame primite - chipurile - de la guvern, cam in termenii urmatori:

"Va anunt definitivul succes al libertatii pe tot teritoriul Romaniei. Din inaltul ordin al Regentului, primiti, ca prefect al judetului, juramantul functionarilor civili, precum si al trupelor de acolo. Nesupunerea considerati-o ca inalta tradare catre natiune. Ministru I.C. Bratianu".

Sentinta severa, dar casata

Euforia protagonistilor s-a dezumflat in momentul sosirii la Ploiesti a trupelor trimise de la Bucuresti, urmare informatiilor primite de la oficiul postal din Predeal. "Revolutionarii" au fost luati ca din oala.

Pe Candiano-Popescu l-au prins la Buzau, unde incercase sa se ascunda. Impreuna cu alti 41 de conducatori, a fost dat pe mana judecatorilor de instructie ai tribunalului Prahova, unde lucra ca amploiat insusi I.L. Caragiale, recent angajat.

Sub impresia evenimentelor, Caragiale a scris ulterior piesa intr-un act "Conu' Leonida fata cu reactiunea", pe tema "revolutiei de la Ploiesti", ca sa se minuneze si posteritate auzind cele intamplate.

Procesul, pornit la Ploiesti, a fost stramutat la Targoviste, din motive de securitate, iar guvernul era hotarat sa nu crute pe nimeni. Acuzarea era sustinuta chiar de fratele ministrului de justitie liberal, J. Lahovary.

S-a soldat cu un verdict sever: munca silnica pe viata, cu drept de recurs, la curtea cu juri. Dar - surpriza - curtea cu juri a gasit ca intreaga cauza e o razbunare politica, iar sentinta definitiva a achitat protagonistii.

In loc de ocnas, aghiotant regal

Pedepsele exemplare nu s-au putut aplica, cazul a fost dat uitarii si insusi Candiano-Popescu, apreciat intre timp pentru capacitatea sa, a ajuns angajat ca adjutant al tanarului Rege Carol I.

Semnalul era de bun augur si pentru alti participanti la evenimente, initial condamnati la ocna, apoi achitati, iar acum, cu indulgenta regala, total reabilitati si promovati in demnitati publice, inclusiv ministeriale.

Pe marginea evenimentelor petrecute la Ploiesti in anul 1871 se fac si astazi speculatii. De retinut este faptul ca tulburarile nu ar fi putut avea loc, daca atmosfera din tara, exaltata dupa detronarea lui Cuza, n-ar fi fost favorabila uneltirilor.

Altfel, nu s-ar putea explica indrazneala cu care au trecut la fapte ofiteri de rang superior, intr-o actiune ridicola si fara nicio sansa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Republica Ploiesti, #general Candiano Popescu, #documentar Ploiesti , #documentar