Romani de legenda: Capitanul Ioan Boros, santinela cazuta a Tinutului Herta

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 07:40
17802 citiri
Romani de legenda: Capitanul Ioan Boros, santinela cazuta a Tinutului Herta
Foto: worldwar2.ro

Un episod aproape necunoscut al anexarilor sovietice din iunie 1940 il reprezinta uciderea premeditata a capitanului Ioan Boros de catre soldatii sovietici in urma fortarii granitei nordice a tarii de catre Armata Rosie.

In ciuda faptului ca ultimatumul inmanat de Molotov ambasadorului roman la Moscova, Gheorghe Davidescu, stipula doar cedarea nordului Bucovinei si a Basarabiei, soldatii sovietici au incalcat flagrant acordul si au cucerit inca un teritoriu, Tinutul Herta.

Pe 28 iunie au inceput evacuarile, mai mult de 200.000 de oameni parasindu-si casele, in timp ce armata si administratia se retragea grabnic dincolo de Prut, cu inima grea. In spatele lor se aflau soldatii sovietici care ocupau vremelnic marile orase romanesti Hotin, Cernauti, Chisinau si Cetatea Alba.

Incalcarea granitelor in ciuda prevederilor ultimatumului

Pentru a agrava situatia, in dimineata zilei de 29 iunie elemente ale Armatei Rosii au intrat abuziv pe teritoriul Regatului Romaniei, in Tinutul Herta, care se afla in nordul judetului Botosani de astazi.

In acel moment Regimentul 16 Artilerie si Regimentul 27 Dorobanti asigurau apararea tinutului, dar si a orasului cu acelasi nume.

Capitanul Boros, comandantul unei baterii de tunuri din cadrul Regimentului 16, iese in intampinarea tancurilor sovietice ce tocmai intrasera in Herta.

Pamant romanesc rupt din trupul tarii

Este luat prin surprindere de pretentiile soldatilor trimisi sa trateze. Acestia ii cereau sa-si predea armele.

Capitanul Boros a incercat sa le explice ca Tinutul Herta nu face parte din revendicarile teritoriale ale ultimatumului si prin urmare nu exista nicio motivatie pentru dezarmarea lor, ci din contra armata acestora trebuia sa se retraga din teritoriul suveran al regatului.

Intr-un act inexplicabil soldatii sovietici deschid focul neprovocati. Capitanul Ioan Boros este impuscat, alaturi de soldatul Iancu Solomon. Acesta din urma se sacrifica, punandu-se intre rafalele mitralierelor si ofiterul sau, pentru a-l proteja. Amandoi isi pierd viata.

Sublocotenentul Alexandru Dragomir este si el lovit, dar sovieticii nu permit medicilor sa intervina. Dupa cateva minute de agonie impartaseste soarta camarazilor sai.

Schimb de focuri de-a lungul frontierelor

In urma acestei fapte abominabile au urmat o serie de confruntari, dar soldatii romani nu au putut raspunde decisiv, fiind legati la spate de ordinul prin care se cerea evitarea oricaror situatii conflictuale cu armata sovietica. In cele din urma, inca patru orase si cateva zeci de sate au intrat sub stapanirea bolsevicilor.

Vazand ca trupele inamice nu se opresc din inaintare, amenintand orasele Dorohoi si Botosani, soldatii romani s-au hotarat sa mineze drumurile si sa traga asupra agresorilor, ignorand ordinul venit de la comandamentul armatei romane.

In acest fel, soldatii sovietici au fost descurajati din a mai continua raptul si au pus stalpii de granita, desi in timpul noptii, acestia erau mutati, de ambele parti.

O istorie cu rani nevindecate

Trupurile soldatilor ucisi au putut fi transportate in Dorohoi, unde au avut parte de slujbe religioase. Capitanul Ioan Boros a fost inmormantat cu onoruri militare, insa de procesiunea funerara a soldatului Iancu Solomon se leaga un eveniment intunecat din istoria armatei romane, pogromul de la Dorohoi.

A fost ridicata o troita in memoria ostasilor cazuti dupa eliberarea Tinutului Herta de catre armata romana. Insa la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, deloc surprinzator pentru tovarasii nostri estici, Herta a fost reocupata si integrata Republicii Sovietice Socialiste Ucraina, chiar daca Tratatul de Pace de la Paris mentiona ca frontierele vor fi cele hotarate prin ultimatum.

Prabusirea Uniunii Sovietice nu a readus pe agenda politica recuperarea teritoriilor anexate, iar prin "Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare" semnat cu Ucraina in 1997 se renunta la oricare pretentii teritoriale.

Incepand cu 1998, Asociatia Nationala "Cultul Eroilor" omagiaza memoria capitanului Boros in orasul sau natal, Bacau, acesta fiind considerat totodata si prima pierdere din randul armatei romane in lupta impotriva Uniunii Sovietice.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ioan Boros, #capitan Ioan Boros, #anexare Tinut Herta, #ultimatum Uniunea Sovietica, #ne mandrim cu ei , #documentar