Romani de legenda: Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (II)

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 13:06
21159 citiri
Romani de legenda: Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (II)
Foto: findagrave.com

O veche vorba spune ca romanul s-a nascut poet. Tinand cont de traditia indelungata in ale aeronauticii, romanul mai degraba s-a nascut aviator. Pentru a exemplifica, il aducem in fata pe Constantin Cantacuzino, un as care a obtinut mai multe victorii aeriene decat oricare alt pilot american, britanic sau sovietic.

Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (I)

Dupa ce se insanatoseste este inclus din nou in Grupul 7 vanatoare, dar de aceasta data cu misiunea de a apara Bucurestiul de raidurile americane si doboara pe 15 aprilie primul bombardier B-24 Liberator.

Escadrila sa este mutata apoi in Moldova, pentru a se opune din nou aviatiei sovietice, dar lupta si impotriva avioanelor americane, ce aveau un coridor prin zona de actiune a escadrilei.

Cu aceasta ocazie are sansa de a dobori un P-51 Mustang, pentru care "Bazu" avea o deosebita apreciere.

Pana pe 23 august isi continua victoriile in fata fortelor aviatice sovietice si americane, ca apoi sa urmeze cele germane. Escadrilele 7 si 9 au fost readuse in capitala pentru a ocroti orasul de raidurile Axei, iar Cantacuzino doboara cateva Heinkel He 111.

Eliberarea prizonierilor americani de razboi

Cea mai cunoscuta misiune a sa a fost aterizarea in orasul italian Foggia, cucerit de americani in octombrie 1943. Avionul Messerschmitt aterizeaza inspre totala surprindere a pilotilor americani. Din el, un zambitor Constantin Cantacuzino se ridica anuntand ca are o surpriza pentru ei.

Locotenent colonelul James Gunn, cel mai inaintat in grad ofiter american, luat ca prizonier de razboi de armata romana, este scos din avion. Acesta a reprezentat startul unei operatiuni de salvare unice in razboi, peste 1.200 de aviatori americani fiind eliberati si transportati pe cale aeriana dinspre Romania catre Italia.

In Foggia, americanii au testat avionul Messerschmitt adus de Cantacuzino si i l-au stricat. In schimb, "Bazu" a primit un P-51 Mustang si dupa doar o scurta inspectie a aparatului incepuse deja sa faca acrobatii aeriene deasupra americanilor, spre incantarea lor. Apoi, la bordul acestui avion el a condus o flotila de avioane inapoi spre Romania, pentru a lua prizonierii.

Un fost profesor isi face aparitia in vazduh

Impreuna cu alti piloti romani, Cantacuzino isi dorea o confruntare cu asii germani pentru a-si masura puterile. Lupta cea mai ravnita era cea cu Erich Hartmann, cel mai bun pilot de vanatoare al razboiului, cu 352 de victorii.

Aceasta sansa s-a ivit la sfarsitul lui 1944, cand grupul de vanatoare comasat 7/9 fusese trimis sa angajeze in lupta avioanele Luftwaffe, pe masura ce armata romana inainta in Ungaria. "Bazu" impreuna cu Traian Darjan ieseau des la misiuni, cu speranta ca se vor intalni cu acesta. Insa se vor revedea cu cineva total neasteptat.

Pe 25 februarie, dupa o lupta cu avioane Focke-Wulf Fw 190, in care unul din ele a fost doborat de Cantacuzino, cei doi aviatori romani s-au apropiat de locul prabusirii acestuia, numai pentru a fi atacati la randul lor de celebrul Helmut Lipfert, fostul lor mentor.

Fiind martor la acea lupta, el zburase ascuns in nori, pana cand cei doi au ajuns intr-o pozitie nefavorabila si a intrat in picaj asupra lor, mitraliandu-l pe Darjan, omorandu-l, dar facand daune si avionului pilotat de "Bazu".

Cantacuzino a fost nevoit sa aterizeze fortat, aceasta fiind si ultima lui actiune in razboi.

Anii dupa razboi

Reputatul aviator roman a avut 608 misiuni de lupta, din care 210 s-au concretizat in lupte aeriene, avand 68 de victorii. Prin comparatie, cel mai bun as sovietic, Ivan Kozhedub, a avut 330 de misiuni, 120 de angajari si 62 de victorii. "Bazu" a fost medaliat cu Ordinul Mihai Viteazul si Crucea de Fier pentru faptele sale de vitejie.

Dupa razboi si-a reluat fosta slujba, dar acum la redenumitul TARS. Simtea din ce in ce mai mult cum comunistii ii respirau in ceafa si decide sa ceara azil in strainatate, pentru a nu suferi o soarta asemanatoare ca cea a celorlalti aviatori. Profita de sansa in 1948, pe cand se afla la Milano. Dupa ce aterizeaza, il lasa la carma pe copilotul sau si pur si simplu coboara din avionul TARS.

Se stabileste in cele din urma in Spania, comunitatea romaneasca donand bani pentru a isi achizitiona un nou avion, iar ultimii ani din viata ii petrece inca uimind spectatorii prin acrobatiile sale inselatoare de moarte.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Constantin Cantacuzino, #lupta aeriana Helmut Lipfert, #documentar Bazu Cantacuzino, #ne mandrim cu ei , #documentar