Romani de legenda: Poetul razboinic al Romaniei, salvatorul Constantei

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 20:09
17356 citiri
Romani de legenda: Poetul razboinic al Romaniei, salvatorul Constantei
Foto: cieldegloire.com

Atunci cand vorbim despre aviatorii romani ai ultimului Razboi Mondial, nu avem cum sa nu ne amintim de faimosul capitan Horia Agarici.

Punandu-si viata in deosebit pericol, a zburat singur impotriva unei formatii de bombardiere sovietice, pentru a proteja Constanta. Luptele aeriene si victoria ulterioara i-au adus o mare faima si a devenit pentru romani un simbol al luptei impotriva bolsevicilor.

Vestile despre ce s-a intamplat in largul marii s-au raspandit ca focul de padure si pana seara deja aparuse un cantec, compus de Pastorel Teodoreanu si Gherase Dendrino. Versurile "A plecat la vanatoare Agarici/ A plecat ca sa vaneze bolsevici" au devenit celebre pe front, dar si acasa.

Insa, nici Agarici nu era strain versurilor. Cand acesta nu era ocupat sa dea jos avioanele sovietice de pe cer, isi asternea gandurile pe hartie. Avea o pasiune pentru scris insatiabila, mai multe carti si poezii aparand sub semnatura sa, iar colegii isi aminteau cum acesta se facea pierdut ore intregi, pentru a scrie, spre cumplita nemultumire a superiorilor sai.

La malul marii, o escadrila vegheaza

La declansarea campaniei de recucerire a Basarabiei si Bucovinei de Nord, Horia Agarici era locotenent aviator in Escadrila 53, ce avea ca misiune protejarea Podului de la Cernavoda si a orasului Constanta impotriva atacurilor aeriene sovietice.

In timp ce soldatii romani calcau pe bataturi ursul siberian, de-a lungul Prutului, aviatorii Comandamentului Aerian Dobrogea asteptau impacientati raspunsul fortelor aviatice inamice.

Soarta, sau mai bine zis imprudenta comandantilor, a facut ca, pe 23 iunie, pilotii escadrilei sa fie plecati, cu intreg efectivul, intr-o misiune de escortare.

O defectiune care a decis un destin

Insa avionul locotenentului Horia intampina probleme in zbor si este nevoit sa se intoarca la Mamaia. La aterizare, echipa de mecanici se grabeste sa repare scurgerea de ulei a motorului, dar nu vor apuca sa o termine.

Dinspre larg incep sa se auda vuiete de motoare. Nu puteau fi decat avioane inamice. Fara coechipier, cu putin combustibil in rezervoare si cu o defectiune ce ii putea fi fatala, locotenentul decide sa iasa in intampinare.

O prada usoara pentru sovietici

Bombardierele sovietice SB Tupolev, ticsite cu bombe de sute de kilograme, se apropiau din ce in ce mai mult de Constanta, putand pune in pericol viata a nenumarati civili. Orasul era un nod important al traficului feroviar, iar garniturile de tren cuprindeau vagoane cisterna umplute cu combustibil.

Daca acestea erau lovite, incendiile puteau distruge o mare parte a orasului. Sa nu mai vorbim de instalatiile portuare, care asigurau traficul de marfuri, atat de important.

La orizont nu se vedea niciun avion de vanatoare inamic, iar orasul parea o tinta sigura pentru sovietici.

Vanatorul devine vanat

Dintr-odata, avionul din capatul formatiei este ciuruit si cade, in flacari, in mare. Apoi, gloantele strapung fuselajul celui de-al doilea bombardier. Pilotii disperati isi arunca incarcatura in mare si raspund cu foc impotriva inamicului nevazut, dar era prea tarziu.

Avionul abia se mentinea in zbor, dar echipajul reuseste sa aterizeze fortat langa Valul lui Traian si sunt capturati. In acest rastimp, al treilea bombardier incearca sa plece, descotorosindu-se si el de bombele carate, face o intoarcere la stanga in dreptul litoralului, dar nu scapa si este lovit si acesta.

Pilotii napastuiti incep sa traga in toate directiile. Discutiile deznadajduite dintre aviatorii sovietici ai celor trei bombardiere cu restul formatiei au dat de inteles ca aveau de a face cu mai multe avioane de vanatoare. Celelalte patru bombardiere care veneau din spate au facut cale intoarsa, in momentul in care orice comunicare cu acestia a incetat.

In departare, vazduhul era strabatut de o dara lunga de fum, singurul lucru ce se mai vedea din ultimul bombardier atacat.

Un erou al romanilor

La scurt timp, aterizeaza pe aerodromul Mamaia avionul locotenentului Horia. Carlinga era sparta si acoperita de ulei, rezervorul de benzina in limita, iar fuzelajul era patruns de gloante, pilotii sovietici agatandu-se sa ramana in lupta pana in ultima clipa.

Capitanul Emil Georgescu, comandantul bazei, s-a apropiat de un Horia acoperit in ulei si, bucuros peste masura, l-a imbratisat parinteste. Tocmai salvase Constanta.

Pana la sfarsitul razboiului, Horia Agarici a strans in total 13 victorii si a fost decorat cu Virtutea Aeronautica, Coroana Romaniei, dar si Crucea de Fier.

Insa, la fel ca si ceilalti aviatori romani, a trebuit sa sufere vitregiile aduse de regimul comunist, mai ales ca el era cunoscut ca vanatorul de bolsevici.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Horia Agarici, #aviator Horia Agarici, #istorie romani, #lupta aeriana Constanta, #pilot scriitor escarila, #ne mandrim cu ei , #documentar