Romania, oferita ca trofeu de razboi (Opinii)

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 15:00
8434 citiri
Romania, oferita ca trofeu de razboi (Opinii)
Foto: Memorandum

Ziua de 30 decembrie a ramas consemnata in istoria comunista a Romaniei ca acea zi cand tara s-a declarat republica, in urma abdicarii regelui, in conditii prea bine cunoscute, ca sa le mai evocam aici.

Dar de ce tocmai 30 decembrie? De ce era atata zor din partea conducatorilor nostri sa puna umarul in pline sarbatori, pentru a forta nota si a determina producerea evenimentului tocmai in aceasta zi, cand oamenii se pregateau sa-si incropeasca o masa modesta de anul nou?

Nu stiu daca si-a pus cineva pana acum aceasta intrebare, dar cei doi corifei ai Romaniei de atunci, respectiv Petru Groza si Gheorghiu Dej, erau atat de plini de neprevazut, incat nu mai mira pe nimeni nimic.

Nici nu era cazul sa-ti exprimi mirarea, in momentul cand peste tara incepuse sa se astearna teroarea, iar oamenii erau inhatati de la casale lor si dispareau in necunoscut chiar si pentru o anecdota nesocotita, cu aluzie la noua carmuire.

Dupa trecerea aniilor insa, iata ca deodata ziarele rusesti atrag atentia, reamintind o zi aniversara: la 30 decembrie 1922, in tara lui Lenin a fost proclamata crearea URSS, constituita initial din patru "republici": rusa, ucraineana, belorusa si transcaucaziana. Ulterior, Uniunea s-a extins.

Cu aceasta ocazie, portalul infoniac consemneaza sec, dar mandru: "URSS a existat pana in anul 1991 si a fost in acea perioada cel mai mare si mai puternic stat din lume".

Deci asta era. Pentru asta se precipitau Petru Groza si Gheorghiu Dej, pentru asta era nevoie de abdicarea imediata a regelui tarii: ca sa se laude conducatorii nostri in fata lui Stalin ca-i dau tara ca ofranda, ca un fel de cadou, de ziua aniversarii URSS. Sa traiesti, tatuca!

Si intr-adevar, tara a fost oferita ca ofranda, de vreme ce multi ani la rand, sovieticii au transportat de la noi in tara lor fabrici intregi, petrol, lemnul din paduri, cereale, pe scurt tot ce-si doreau.

Si iata cum, timp de patru decenii incheiate, noi am serbat cu fast si an de an ziua intemeierii republicii noastre, in timp ce dincolo de frontiera si pana la Pacific se serba la aceeasi data cu si mai mult fast "ziua intemeierii URSS".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#ziua republicii 30 decembrie, #Petru Groza fost premier, #Petru Groza 30 decembrie , #documentar
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Acum Stalin este inlocuit de Iliescu, Sarbu, Voiculescu, Patriciu,
Poza Hahn
Hahn
rank 5
..hotiile istoriei..