Sa ne amintim: Comunismul sau marea tragedie romaneasca (I)

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 09:41
3789 citiri
Sa ne amintim: Comunismul sau marea tragedie romaneasca (I)
Foto: Arhiva

Represiunile comuniste impotriva populatiei romanesti au cunoscut proportii incredibile. Data fiind si rezistenta puternica impotriva impunerii unui regim socialist, au fost luate masuri drastice.

De magnitudinea acestor represalii ne dam seama atunci cand luam in calcul ca in temnitele Securitatii au fost inchise doua milioane de persoane si peste 500.000 au murit, iar asta doar in granitele actuale ale Romaniei.

In toata istoria lumii nicio idee nu a facut atatea victime cat cea a comunismului, numai Stalin fiind vinovat de moartea a peste 20 de milioane de oameni. In total, se estimeaza ca au fost omorate in jur de 100 de milioane de persoane pentru a duce la indeplinire idealul crearii unei societati utopice egalitariste. La aceasta statistica neagra a contribuit si poporul roman.

Soarta romanilor din regiunile ocupate de sovietici

Odata cu anexarea Basarabiei, Bucovinei de Nord, dar si a Tinutului Herta incep sa circule liste negre cu numele unor persoane considerate indezirabile de comunisti. Se consemneaza ca o parte a evreimii s-a dedat la acte de sabotaj, batjocora si uneori asasinate impotriva armatei romane care se retragea, dar si impotriva populatiei civile.

Toate aceste lucruri sunt consemnate intr-o multitudine de surse, precum jurnalele lui Carol al II-lea, dar si in presa straina.

Nicolae Iorga scrie pe data de 6 iulie 1940 in publicatia Neamul romanesc: "Inalti magistrati si bravi ofiteri care si-au riscat viata ca sa apere cu puterile lor retragerea si exodul romanilor au vazut cu ochii lor nenumarate acte de salbaticie, uciderea nevinovatilor, lovituri cu pietre si huiduieli. Toate aceste gesturi infame si criminale au fost comise de evreimea furioasa ale carei valuri de ura s-au dezlantuit ca sub o comanda nevazuta."

In intreaga perioada a dominatiei Uniunii Sovietice in Basarabia si Bucovina in jur de 700.000 de oameni au murit. Foametea din 1946 si 1947, care a facut peste 200.000 de victime, s-a datorat confiscarii alimentelor de catre armata sovietica, la ordinul lui Stalin. Cam 100.000 de prizonieri de razboi romani au fost ucisi. Prin masacrul de la Balti, din primavara lui 1944, 45.000 de soldati romani au fost ucisi de cadrele NKVD prin impuscare in ceafa. Alte sute de mii au reprezentat victimele altor masuri represive sau masacre, cum a fost cel de la Fantana Alba.

Din Basarabia si Bucovina au fost deportati din momentul ocuparii sovietice in iunie 1940 pana la eliberarea din anul urmator circa 300.000 de oameni, iar dupa razboi inca 500.000.

Actele odioase ale Armatei Rosii

Momentul 23 august a marcat incetarea ostilitatilor fata de Uniunea Sovietica, dar asta nu a impiedicat Armata Rosie sa captureze 180.000 de soldati romani. Din acest numar, doar cateva mii au scapat cu viata. Soldatii sovietici cantonati in tara s-au dedat la jafuri, violuri si crime, numarul victimelor fiind greu de precizat pentru aceasta perioada tulbure.

Manifestatiile anticomuniste

Pe 8 noiembrie 1945, de ziua onomastica a Regelui Mihai, 15.000 de oameni au participat la o manifestatie anticomunista si promonarhista. Cateva zeci de oameni au murit si au existat sute de raniti in urma incaierarilor cu muncitorii adusi de comunisti. Ca raspuns, alte mii de oameni au venit sa demonstreze.

In final, a fost nevoie de interventia armata a diviziei "Tudor Vladimirescu" pentru a ii dispersa. Protestele impotriva comunistilor erau frecvente in acea perioada si au fost efectuate nenumarate arestari, mai ales pintre studenti. Regele Mihai I a fost fortat sa abdice tocmai prin amenintarea ca se vor executa 1.000 de studenti aflati in inchisori.

Luptele incep in munti

Rezistenta anticomunista din munti a inceput sa raspunda regimului de teroare. Se crease un comandament unic al acestor grupari ce reuneau parti ale armatei romane, legionari, membrii ai partidelor istorice, intelectuali, studenti, muncitori, tarani. Din cauza scurgerilor de informatii are loc un val urias de arestari aproape 240.000 de oameni fiind aruncati in inchisori.

In ciuda acestei lovituri, circa 10.000 de oameni au continuat sa lupte impotriva Securitatii, avand sprijinul a alti 50.000 care ii aprovizionau sau le ofereau adapost. Ultimele grupuri au fost capturate in 1958, dar unii partizani au putut evita captura pentru un timp indelungat. Ion Gavrila Ogoranu a fost prins abia in 1976. Dar cei mai multi nu au fost la fel de norocosi, multi au murit in luptele cu Securitatea sau in temnitele comuniste, iar altii erau trimisi in lagare de munca, cum ar fi Canalul Dunare- Marea Neagra, unde munceau pana la epuizare.

Rezistenta taranilor fata de colectivizare

Anul 1949 este emblematic din cauza revoltelor taranesti din intreaga tara, ca urmare a colectivizarii. In jur de 30.000 de tarani sunt ucisi in aceste confruntari, Securitatea de fiecare data intervenind in forta, mitraliind intregi grupuri de tarani si uneori chiar bombardand sate. Alti 200.000 de tarani au fost deportati sau trimisi in lagare.

Nu rata a doua parte a materialului "Comunismul sau marea tragedie romaneasca", duminica, doar pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#marea tragedie romaneasca, #romani comunism , #documentar