Sa ne amintim: Primul zbor al lui Vuia

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 10:58
12796 citiri
Sa ne amintim: Primul zbor al lui Vuia

Traian Vuia a efectuat in 1906 primul zbor din lume al unui aparat autopropulsat mai greu decat aerul, primind recunostinta si lauda lumii intregi. Academia de Stiinta de la Paris, cu doar cativa ani in urma, il informase pe acesta ca o astfel de isprava este imposibila.

Traian Vuia s-a nascut in 1872 in localitatea Surducu Mic din Banat, care apartinea atunci de Austro-Ungaria. Inca de la o varsta frageda dovedeste o atractie pentru aviatie si stiinta din spatele ei.

Dupa ce termina liceul, pentru a-si aprofunda cunostintele legate de mecanica si fizica se inscrie in 1892 la cursurile facultatii de Politehnica din Budapesta. Din considerente financiare este nevoit sa renunte si se inscrie la Drept si lucreaza in diverse cabinete de avocatura. In 1901 isi da teza de doctorat in stiinte juridice, dar totusi nu uita de ambitiile sale de a construi un aparat de zbor.

"...nu este decat un vis"

Dupa ce anii de studentie ii dedicase Dreptului, decide sa inceapa din nou studiile legate de zbor si de posibilitatea construirii unei masinarii capabile de o asemenea performanta. Dupa definitivarea principiilor si punerea la punct a tuturor detaliilor incepe sa asambleze ceea ce el denumea un "aeroplan-automobil", insa problemele finaciare il impiedica sa duca la bun sfarsit proiectul.

In cautare de fonduri merge in Franta in anul 1902, unde intra in contact cu Victor Tatin, un pionier al aviatiei franceze. Schitele lui Vuia ii starnesc curiozitatea, dar depisteaza cateva probleme care in viziunea lui nu i-ar fi permis inventatorului roman sa continue.

Dupa aceea, Vuia a incercat sa obtina sprijin din partea Academiei de Stiinte de la Paris. Raspunsul acestora este unul categoric "Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis".

Visul devine realitate

Dezamagit de aceste esecuri, cauta totusi sa continue. Sansa lui vine in persoana lui Coriolan Brediceanu, avocat si om politic roman care il sustinuse pe Vuia inca din tinerete. Acesta ii ofera resursele financiare necesare si constructia poate incepe.

Cadrul este perfectionat si sunt aduse imbunatatiri planului general. Vuia construieste si un motor in 1904 special destinat pentru aparatul sau, lipsa unui astfel de motor fiind exact una din problemele observate de Victor Tatin si de care Vuia a luat seama. Motorul lui Vuia a fost al doilea din lume, dupa cel al fratilor Wright, conceput pentru a propulsa un avion.

Pentru construirea elicei aparatului s-a oferit acelasi Victor Tatin, care ii oferise lui Vuia o foarte sanatoasa critica in legatura cu proiectul sau. Constructia a durat inca un an, avionul lui Traian Vuia, numit apt Vuia 1, fiind gata de-abia in decembrie 1905.

Primul zbor

Traian Vuia si-a prezentat inventia in fata lumii la Montesson in Franta pe data de 18 martie 1906. A fost nevoie de circa 50 de metri pentru ca Vuia 1 sa atinga portanta, insa acesta in final s-a ridicat la o inaltime de un metru si a inceput sa zboare inca 12 metri prin propriile forte. Motorul a prezentat mici defectiuni, elicea s-a oprit si avionul a revenit la sol.

Acesta a fost primul zbor al unui aparat autopropulsat mai greu decat aerul. Desi la prima vedere pare modest, impactul la acea vreme a fost foarte puternic. Dupa doar un an in intreaga lume incep sa apara alte aparate care reusesc acest lucru si cu performante din ce in ce mai bune. Chiar Vuia declara asupra faptului ca in 1906 se incheiase complet epopeea construirii avionului. In presa straina a vremii se consemneaza ca zborul lui Vuia a fost primul de acest fel si sunt dedicate articole intregi succesului aviatorului roman.

Fratii Wright, carora le-a fost atribuita in mod eronat aceasta reusita, s-au folosit de o catapulta pentru a decola, desi in nicio masura nu trebuie subapreciate celelalte inovatii ale lor.

Traian Vuia a mai construit inca un model, Vuia 2, al carui motor mult mai performant i-a permis sa parcurga in zbor 70 de metri si cu acesta a participat la diverse concursuri si demonstratii pana in 1907, ultima demonstratie a inventatorului roman avand loc la Bagatelle pe 17 iulie.

Alte inventii

El si-a manifestat interesul si fata de zborul vertical construind doua elicoptere experimentale dupa Primul Razboi Mondial. Printre alte inventii ale sale se mai numara si un generator de aburi cu ardere catalitica si combustie interna.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Traian Vuia, #istorie romani, #primul zbor Traian Vuia, #pionieri romani aeronautica, #ne mandrim cu ei , #documentar