Sarbatori de cosmar: Catastrofele feroviare de rasunet din Romania anilor '30

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 23:05
10677 citiri
Sarbatori de cosmar: Catastrofele feroviare de rasunet din Romania anilor '30
Foto: Romania Libera

Putina lume isi mai aminteste de tragicele sarbatori de la cumpana anilor 1938-1939, cand opinia publica europeana fusese puternic marcata, afland despre ceea ce pareau sa fie cele mai tragice catastrofe feroviare ale secolului. La scurt interval, avusesera loc in Romania doua ciocniri frontale de trenuri personale.

Cea dintai ciocnire s-a produs in noaptea de Craciun din 24/25 decembrie 1938, cand doua trenuri s-au izbit "bot in bot" in sudul Basarabiei, iar cea de a doua in noaptea de dupa Boboteaza anului 1939, cand alte doua personale se izbeau frontal, in apropierea localitatii Cisteiu, aflata intre nodurile feroviare Teius si Blaj.

Doua accidente aproape la indigo

Presa vremii semnaleaza ca primul accident s-a soldat cu 85 morti si 320 raniti, iar cel de al doilea cu 54 morti si 220 raniti. Accidente de asemenea proportii, intr-o succesiune atat de rapida, nu se semnalasera inca nicaieri in alta parte a Europei.

In plus, cele doua accidente se produsesera in conditii ca trase la indigo. Pe fondul unei ierni aspre, cu ger napraznic, incetasera legaturile intre numeroase statii de cale ferata, iar birourile de miscare din Blaj si Teius au acceptat plecarea tenurilor personale fara sa stie ca, din statia pereche pleca o garnitura in sens opus.

In mod similar, sefii de gara ai statiilor Etulea si Frecatei din sudul Basarabiei (astazi, in Ucraina) au acceptat plecarea trenurilor personale fara a avea acordul statiei pereche privind linia libera.

Inevitabilul s-a produs, iar numarul mare de morti si raniti provocat de accident a fost amplificat si mai puternic de temperatura scazuta din timpul noptii, care determina hipotermia victimelor.

Comentariul nu s-a schimbat

Acum, cand peste tragedia celor intamplate s-a asternut praful uitarii, merita totusi sa scormonim in arhive, ca sa aflam, macar in parte, cum priveau evenimentele comentatorii de atunci. Citez, chiar in ortografia vremii, din ziarul "Unirea Poporului" editat la Blaj:

"Se fac cercetari si vinovatii indata se afla. Ca de atatea-ori tot printre cei mai mici. Mai intaia, mecanicii si fochistii de pe locomotive, ca na fost cu destula atentie. Dar cum s'ar putea oare presupune, ca oamenii acestia s'ar repezi de buna voe in gura mortii?".

Lasand la o parte stilul aferent epocii si ortografierea uneori depasita, alteori eronata, as zice ca judecata comentatorilor de atunci aproape s-ar potrivi cu unele din confruntarile noastre, ale celor de azi. Citez din acelasi ziar:

"Se mai iau de scurt: impiegatii de miscare din gari, acarii si alti angajati marunti. Dar si acestia sunt numai oameni. Iar oamenii pot gresi, mai ales in zile de aglomeratie (calatori multi), de inzapezire a liniilor, de ruperea legaturilor telefonice sl telegrafice, de piedeci neprevazute de circulatie. Insa gresala cat de mica a ceferistilor poate produce catastrofe. Indreptarea greselilor nu poate veni pe deplin dela ceferistii mici, slab platiti, suprasleiti, ci, in acelas timp, ba poate mai ingraba, dela conducatorii mai mari, bine platiti, odihniti si mai invatati, cari nu trebue sa pretind prestatii supraomenesti, ci trebue sa usureze serviciul si raspunderea cu toate mijloacele".

Iarasi si iarasi, mereu acelasi acar

Concluzia e clara si poate as fi incheiat aici, daca nu mi-as fi adus aminte de o coincidenta cu adevarat istorica - se stie ca istoria o scriu, printre altele, si coincidentele. Tot intre Blaj si Teius, in noaptea de 7 octombrie 1968 s-a mai produs o catastrofa feroviara.

Pentru acest caz, partidul comunist a vrut sa-si etaleze intransigenta si a organizat un proces public chiar la Teius. Au fost gasiti doi vinovati: impiegatul Teodor Petrisor si acarul Alexandru Cristea. Primul a fost condamnat la moarte (ulterior pedeapsa comutata), iar al doilea la 25 ani detentie. Restul de pe scara ierarhica - toti basma curata.

Ca sa nu fie confuzie, poate merita amintit faptul ca acarul Alexandru Cristea nu e unul si acelasi cu legendarul acar Paun. Famosul Paun a intrat in istorie ca fiind unicul vinovat pentru deraierea din gara Vintileanca, judetul Buzau, la 7 iulie 1923. Atunci, justitia l-a gasit responsabil pentru cei 66 morti si 105 raniti pe acarul Paun Ion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#accident feroviar Romania, #tren ciocnit Romania, #acarul tap ispasitor, #acarul Paun, #catastrofa feroviara , #documentar