Ziare.com

Sarea, inca la fel de pretioasa ca aurul - Documentar

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 21:58

   

Sarea, inca la fel de pretioasa ca aurul - Documentar
Pretuita ca si aurul, nu multa lume stie ca sarea a fost candva chiar moneda de schimb. Istoricul Pliniu cel Batran povestea ca, in anumite perioade, solda militarilor romani era platita cu bulgari de sare.

De altfel, cuvantul "salariu" din limba romana provine de la latinul "salarium", legat direct de sarea pe care o primea soldatul (lat. sal, salis). In Imperiul Roman, semnul de bunastare a unei famlii era faptul ca avea sare pe masa.

In China antica, sarea era obtinuta prin evaporarea apei, iar documentele atesta ca vechii chinezi isi plateau impozitele cu cantitati de sare. Tot prin evaporare, obtineau sarea si egiptenii.

Si astazi sarea este una dintre principalele materii prime ale industriei chimice, iar daca pe timpul comunismului in tara noastra s-au construit atatea combinate chimice si de fabricare a sodei, explicatia sta numai in marile rezerve de sare din zona carpatina.

Ne putem lauda ca avem in tara unele dintre cele mai importante zacaminte de sare din Europa. Aproape peste tot, sub podisul Transilvaniei, se gaseste un strat de sare gros de circa 400 m, care in unele zone se ridica pana aproape de suprafata.

Dacii scoteau sare de la Durgau-Turda

Depozite importante de sare se afla si in sudul sau estul Carpatilor, dar istoria celor transilvanene se pierde cel mai departe in timp. Exista dovezi arheologice sigure, care atesta faptul ca dacii exploatau sarea din zona Durgau-Turda.

In aceeasi zona, romanii exploatau sarea la suprafata, din gropi patrulatere pe care le paraseau si care au ramas pana astazi sub forma de lacuri. Cele mai bune depozite de sare, atat sub aspectul calitatii, dar si sub cel al cantitatii, au fost si sunt insa cele subterane.

Exploatarea lor a fost totdeauna foarte dificila, din cauza riscului pentru sanatate. De aceea, in Evul Mediu, dar si ulterior, sarea era extrasa aproape numai cu detinuti. Ultimele tari europene care au mai folosit detinutii pentru extragerea sarii sunt consemnate a fi Germania din timpul razboiului si Uniunea Sovietica.

Mina de sare, la superlativ

Pe lista renumitelor ocne de sare europene figureaza mai multe exploatari de pe teritoriul tarii noastre, insa monumentala pe intregul continent este considerata a fi cea de la Wieliczka, in apropiere de Kracovia, Polonia, conform Big Picture.

Exploatata incepand cu secolul al XIII-lea, salina Wieliczka constituie astazi un muzeu unic. Are 300 km lungime de galerii, dispuse pe noua niveluri diferite si se afla in evidenta patrimoniului mondial, inscris de UNESCO.

In Evul Mediu, detinutii erau coborati in adancuri cu ajutorul unor funii, fara posibilitatea de a se intoarce vreodata. In schimbul mai multor galeti pline cu sare, primeau o galeata cu mancare. Practica era folosita in multe tari europene, inclusiv in principatele romane.

Wieliczka insa avea un caracter aparte: era rezervata mai ales detinutilor politici, multi dintre ei intelectuali ai vremii. Ei isi facusera un obiect de preocupare, daltuind in sare locuinte, sali de divertisment, biserici, o catedrala monumentala. La unul dintre nivele era amenajat un lac salin, care mai exista si astazi. Era un fel de statiune balneara subterana, construita de detinuti.

Sarea continua sa reprezinte o resursa importanta in intreaga lume. Exploatarea, insa, se face astazi in Europa cu mijloace mecanizate si cu limitarea expunerii omului, pentru ca acesta sa nu-si afecteze sanatatea.

In Senegal, exploatarea sarii e munca femeilor

In restul lumii, exploatarea primitiva inca mai dainuie. Cu titlu de exemplu, in Senegal, exploatarea sarii este obiectul muncii femeilor. Ele culeg pretiosul material pe coasta oceanului, ramas prin gropile din care s-a evaporat apa, si il aduna in saci de cate 50 de kilograme, care sunt vanduti pentru ca sarea sa fie folosita la conservarea pestelui.

Pentru un astfel de sac, umplut cu lopatica de lemn si transportat cu spinarea la depozitul antreprenorului, femeia primeste 2 dolari. Castiga mai mult decat una care lucreaza pamantul in zonele agricole.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

La cat ne indoapa guvernul asta iresponsabil cu Iodat de Potasiu (bagat obligatoriu in sare) nu vom avea probleme niciodata cu terminarea rezervelor de sare din romania. Vom fi morti sau mancati de cancer toti pana peste 100 de ani. Cititi pe net despre crima in masa pe care o face guvernul obligandu-ne sa mancam iod. Sare neiodata se gaseste la farmacii naturiste la preturi exagerat de mari, adusa din import. Secretul este, Salrom vinde sare neiodata in sacu de 50 kg la preturi de nimic pentru industrie (0,7 lei/kg). Dar legea nu da voie sa ajunga in magazine. Legea insista sa ne termine pe toti, intr-un mod sau altul; Iodul din sare, Codex Alimentarius si alte si alte aberatii care sunt facute sa ne ucida intr-un final. Mai lipseste sa interzica vitaminele, legumele proaspete si gradina de acasa.

 

Un bun articol de vulgarizare.

L-as nota cu 5 puncte.
Doamnelor, domnilor de la Ziare.com, cind veti introduce un mecanism de punctare al articolului?
Cred ca ar fi interesant...

 

Nu-i exclus ca sa revina drept "moneda de schimb" in viitorul

apropiat.

 

importanta sarii

nu s-a consemnat nimic important despre sare;
Biblia vorbeste despre sare; Sarea este un simbol al responsabilitatii; biblia spune: Sa aveti sare in voi; daca sarea isi pierde gustul, cum si-l va recapata; nu este buna decat sa fie aruncata si calcata in picioare; mai spune: Vorbirea voastra sa fie dreasa cu sare; "Sarea" da gust, da sens vietii; omul sa vorbeasca cat si ce trebuie; Sarea este foarte bun conservant, purificator; mentine pamantul si natura conservate; din nefericire omul nu pastreaza "sarea" in el, se strica, se degradeaza, accepta compromisul, accepta si nu respinge alterarea; Sodomia este ca un cancer pentru omenire; omul nu mai aresare in el!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor