Secretele celui de-al Doilea Razboi Mondial: Operatiunea "Armata fantomelor"

Sambata, 04 Mai 2013, ora 21:16
13573 citiri
Secretele celui de-al Doilea Razboi Mondial: Operatiunea "Armata fantomelor"
Foto: telegraph.co.uk

Al Doilea Razboi Mondial are multe secrete, pe care le aflam odata cu trecerea timpului. Unul dintre cele mai mari iese la iveala acum si are legatura cu o misiune secreta a americanilor in Europa.

"Armata fantomelor" era o unitate speciala a fortelor americane, care avea scopul sa ii induca in eroare pe generalii lui Hitler in legatura cu pozitia armatei SUA in Europa, scrie CBS News. Ei foloseau diferite tehnici pentru a-si atinge scopul si a le oferi lui Hitler si acolitilor sai informatii gresite.

De exemplu, armata lui Hitler observase tancuri americane prezente in zona de razboi, insa informatiile obtinute din aer ii induceau in eroare. Tancurile nu erau unele adevarate, ci doar unele gonflabile in marime naturala. Nu exista indicii ca nemtii si-ar fi dat vreodata seama ce aveau in fata cu adevarat. In plus, americanii foloseau sunete artificiale pentru a-i induce in eroare pe nazisti si a-i face sa creada ca zgomotele erau facute de tancuri adevarate.

Tehnica a fost preluata de americani de la armata britanica si a fost perfectionata de ei. Ea implica mai multe elemente care aveau rolul de a insela armata nazista. Sunetele inregistrate erau amplificate de boxe uriase, ele simuland apropierea unei armate si putand fi auzite de la o distanta de aproximativ 25 km. Astfel, nemtii credeau ca au in fata o armata inamica alcatuita din zeci de mii de oameni.

Aceasta tehnica a fost aplicata de americani in 21 de cazuri, sustin expertii in domeniu. In acest proiect au fost implicati multi specialisti din randul artistilor. Cei recrutati pentru operatiuni speciale de camuflaj au fost implicati in acest proiect indraznet, care a dat rezultate foarte bune.

Operatiunea "Armata fantomelor" a ramas secreta o lunga perioada de timp, in contexul Razboiului Rece. Americanii intentionau sa o foloseasca din nou in cazul unui razboi cu rusii. Tancurile gonfabile au fost folosite de armata SUA si in primul razboi din Golf.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Al Doilea Razboi Mondial, #nazisti adolf hitler armata sua, #razboi europa golf operatiune secreta , #documentar
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cu aceeaşi tactică a câştigat Războiul celor 7 zile colonelul de