Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Secretele Securitatii, dezvaluite in filme prezentate la Muzeul Taranului

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 14:26
3222 citiri
Secretele Securitatii, dezvaluite in filme prezentate la Muzeul Taranului
Foto: Romania Libera. Interogatoriu la Securitate

Patru filme documentare din arhiva Securitatii maghiare vor fi proiectate pe 7 octombrie la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Bucuresti, in studioul Horia Bernea, in organizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si a MTR.

Sub titlul "Politia politica: instructiuni de folosire. Filme documentare din arhiva Securitatii maghiare", muzeul propune publicului un colaj cu aspecte mai putin cunoscute ale unei institutii care "a reprezentat instrumentul de conservare a puterii in fostele state comuniste", informeaza un comunicat transmis, marti, Ziare.com.

Proiectul este realizat cu sprijinul istoricului Andrea Varga, iar accesul publicului la proiectii este liber.

Filmele incluse in program, inedite in Romania, vor infatisa aspecte tehnice din activitatea Securitatii maghiare: "Perchezitia secreta", "Instructiuni pentru raspandirea manifestelor", "Urmarirea in cadrul contraspionajului" sau "Instructiuni de organizare a caselor conspirative".

Metodele de lucru ale Securitatii au fost similare in toate tarile fostului bloc comunist, astfel incat materialele documentare prezentate vor constitui un punct valid de pornire pentru discutiile care vor avea loc la sfarsitul proiectiilor.

Invitatii la dezbatere sunt Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Radu Filipescu, presedintele Grupului pentru Dialog Social, si Liviu Plesa, cercetator la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Stupoare la Vaslui, în curtea spitalului nr. 2. În timpul efectuării unor săpături pentru realizarea unor lucrări de excavare, au fost descoperite mai multe schelete umane. Au fost...
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
#Securitate, #comunism, #Film, #documentar, #muzeu, #Muzeul Taranului , #documentar