"Si totusi, se invarte" - Cum a infruntat Galileo biserica

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 22:50
71008 citiri
"Si totusi, se invarte" - Cum a infruntat Galileo biserica
Foto: Wikipedia

In luna iunie 1633, Galileo Galilei a fost convocat, asa cum se stie, in fata unui tribunal laic aflat sub controlul inchizitiei, pentru ca sa "abjure, sa blesteme si sa deteste" propriile sale afirmatii, prin care sustinuse pana atunci o erezie si anume aceea ca Soarele este fix, iar Pamantul se invarte in jurul lui si nu invers.

Eppur si muove (Si totusi, se invarte - n. red.)

Argumente supreme erau mai multe citate biblice, din care unul spunea ca "Soarele rasare, apune si alearga din nou spre locul de unde a rasarit". Deci, asta spune Cartea Sfanta: Soarele alearga, nu Pamantul, care sta pe loc. Orice afirmatie cotrara este erezie si de provenienta satanica.

Tracasat de multa verme, batran de 69 de ani, bolnav si speriat de puterea nemarginita a bisericii in numele careia papa a insistat personal pe langa dansul sa abandoneze ereziile, Galileo a acceptat tot ce i se cerea, numai sa fie lasat in pace. Acesta este adevarul curat, iar de aici incolo incepe legenda.

Trebuie sa recunoastem ca, pentru omul de rand, istoria n-ar fi fost atat de inaltatoare si poate nici atat de captivanta, daca n-o mai infrumuseta din cand in cand si legenda.

Fireste, legenda nu inventeaza istoria si, cu atat mai putin, n-o falsifica, ea ii da numai acel splendid detaliu, fara care istoria ramane un simplu proces verbal al celor intamplate, iar completata cu legenda, capata dintr-o data splendidul parfum al unei opere de arta aproape perfecte.

Despre marele Galileo, istoria confirma ca si-a abjurat afirmatiile anterioare si a accepetat dreptatea clericilor - imposibila pentru el. Dar legenda adauga ca, dupa ce i-a facut pe plac inchizitiei asa cum a vrut ea, Galileo a adaugat, numai pentru cei apropiati si bineinteles pentru posteritate, celebrele cuvinte "eppur si muove" (ortografiate uneori si "e pur si muove"), in sensul ca "si totusi se misca!".

Este mai frumoasa legenda decat istoria?

Intr-adevar, nici o mentionare a unui istoric sau a macar a unui martor contemporan nu specifica faptul ca Galileo ar fi murmurat celebrele cuvinte. Singura aluzie vaga este cea a omului de arta A. Drake, care a observat ca mentiunea apare pentru prima oara sub forma "Eppur si muove" pe o pictura apartinand pictorului spaniol Murillo, sau poate unui elev din scoala sa. Pictura il reprezinta pe Galileu inchis, iar fraza inscrisa pe peretele inchisorii.

Data fiind personalitatea marelui pictor baroc spaniol care a fost Murillo, era normal ca sintagma sa circule in lumea intreaga, dar nu pare probabil ca ea sa fi pornit de la un izvor istoric. Mai curand, pare folosita ca mijloc alegoric, foarte la moda in epoca sa. N-ar fi exclus sa fi inventat insusi Murillo sintagma, asa cum urma sa procedeze repetat si mult mai tarziu un alt pictor spaniol la fel de celebru, Goya.

Alte referiri la faimosul aforism au aparut la decenii si poate chiar secole dupa ce Galileo Galilei nu mai exista, din nu se stie ce surse, poate chiar din tabloul lui Murillo, care se afla si astazi expus publicului in muzeul El Prado din Madrid.

Tarzia reabilitate

Trebuie privite insa lucrurile si sub alt aspect. Galileo Galilei era un titan al epocii sale. Matematician de inalta clasa, bun cunoscator al astronomiei (ale carei legi le descoperise in parte chiar el), al fizicii si chiar al principiilor teologice, cu care reusea sa combata ideile clerului din vremea sa. Deranjant.

Convingerile sale nu erau pareri. Asa cum mai tarziu Einstein urma sa frizeze absurdul, demonstrand teoria relativitatii, iar in antichitate Arhimede explicaa de ce plutesc corpuri facute din materiale mai grele decat apa, Galileo Galilei n-avea nevoie sa sopteasca printre dinti realitatile descoperite de el.

Daca a spus cu voce tare contrariul, a facut-o numai pentru ca asta il salva de la pedeapsa capitala. Risca el sa sopteasca printre dinti ceea ce ii putea aduce din nou securea de care abia scapase?

De altfel, fara pedeapsa tot n-a ramas, intrucat jusitia medievala era neiertatoare: Galileo Galilei a fost condamnat sa-si petreaca restul zilelor in arest la domiciliu. In limbaj actual, un fel de condamnare cu suspendare.

La 31 octombrie 1992, Papa Ioan Paul al II-lea si-a exprimat regretul pentru felul in care a fost tratat cazul si a emis o declaratie, recunoscand erorile comise de tribunalul bisericesc. In martie 2008, Vaticanul a mai propus si completarea reabilitarii lui Galileo Galilei, ridicandu-i o statuie in interiorul cetatii sfinte.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Galileo infrunta biserica, #Pamant invarte Biserica , #documentar