Sindromul Minamata: unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 09:48
14881 citiri
Sindromul Minamata: unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om
Foto: LewRockwell

Multi oameni nu cunosc povestea tragica a locuitorilor din micutul orasel Minamata, istorie petrecuta cu cateva zeci de ani in urma. Minamata, oraselul de pescari si fermieri situat pe insula Kyushu din sudul Japoniei, este locul uneia dintre cel mai teribile catastrofe provocate vreodata de om.

Jurnalistul Mike Rogers a rememorat aceste incidente pe LewRockwell.com.

In urma cu mai bine de 50 ani, ceva ciudat se intampla cu oamenii din Minamata: unii au inceput sa delireze, sa lesine si sa nu-si mai simta mainile si picioarele. La scurt timp, altii au orbit complet, in timp ce o alta parte intampina dificultati in vorbire.

Despre unii se credea ca sunt nebuni sau posedati de demoni, din cauza ca, in anumite momente, nu-si mai puteau controla muschii faciali, iar expresiile fetei ii faceau sa arate ca niste monstri.

Nici animalele din Minamata nu au scapat de ciudatele simptome. Localnicii chiar au declarat ca pisicile se sinucideau, dupa ce se invarteau in jurul cozii zile la rand, pana cand cadeau epuizate. Pasari moarte au inceput sa cada din cer, iar cainii dispareau zile intregi, dupa care erau gasiti morti. Pentru medicii din regiune, boala era total necunoscuta, fiind depasiti de epidemia ciudata care cuprinsese orasul.

S-au facut diverse conexiuni, ajungandu-se, pana la urma, la o fabrica din apropiere, numita "Corporatia Chisso", care dezvolta afaceri cu fertilizatori si ale carei reziduuri toxice erau deversate in apele din zona. Fabrica fusese construita in 1901, aducand un plus de bunastare localnicilor care, de sute de ani, duceau un mod de viata primitiv, majoritatea fiind pescari sau fermieri. Foarte multi dintre ei s-au angajat la fabrica, treptat aceasta devenind una dintre cele mai mari din zona. In timpul razboiului, fabrica a scapat de bombardamentele aliatilor, stiindu-se ca aici nu se produce armament.

"Corporatia Chisso" ajunge una dintre cele mai mari companii din Japonia postbelica, fiind un bun national, deoarece oferea locuri de munca intr-o tara macinata de ororile razboiului. Compania isi extinde activitatea, orientandu-se si catre producerea altor tipuri de substante chimice.

Pe de alta parte, pana in anul 1953, ciudata boala afectase mai mult de jumatate din locuitorii oraselului Minamata. Nu se stia daca este contagioasa, astfel ca cei afectati erau tratati cu repulsie si prudenta maxima de societate. De-abia dupa ce copiii au inceput sa se nasca cu malformatii ciudate, Guvernul si Corporatia Chisso au intrat in alerta.

Prima data, cel care a inceput sa investigheze cauzele teribilei epidemii a fost Ministerul nipon al Agriculturii, prin reprezentantul numit de "Corporatia Chisso", dr. Hajime Hosokawa. In 1956, acesta descria o "boala necunoscuta a sistemului nervos care a cuprins Minamata". El indica, drept cauza pentru aceasta boala, deseurile chimice provenite la Corporatia Chisso. Mare parte din aceste reziduuri era formata din importante cantitati de mercur.

Doctorul este insa inlaturat din fruntea comisiei de ancheta, rezultatele nefiind pe placul "Corporatiei Chisso" care, impreuna cu Guvernul japonez, musamalizeaza totul. Desi autoritatile ascundeau amploarea epidemiei, boala facea in continuare ravagii printre locuitorii din Minamata.

In 1958, corporatia isi muta fabrica langa raul Minamata, dar, dupa cateva luni, si cei care locuiau in apropierea raului au inceput sa manifeste simptomele bolii.

Guvernul a hotarat sa intre in actiune, hotarand sa interzica pescarilor din Minamata sa-si mai vanda pestele prins in apele locale catre alte piete. Intre timp, activitatea "Companiei Chisso" merge mai departe. Nemaiputand sa comercializeze pestele in alte zone, economia locala din Minamata a intrat in colaps, oamenii acuzand o grava criza alimentara.

Nemaiavand bani sa-si cumpere alimente, localnicii se hraneau tot cu peste prins in apele locale. Prin aceasta decizie, Guvernul nipon recunoaste practic ca problema se afla in curtea "Corporatiei Chisso": pestele era infestat cu mercur provenit din deversarea reziduurilor toxice ale companiei mentionate. Apa, de asemenea, continea cantitati impresionante de mercur.

In 1968, zona se confrunta cu o adevarata criza, "Compania Chisso" recurgand la actiuni de intimidare prin care ii silea pe localnici sa semneze documente care absolveau compania de toate pagubele produse. Primitivismul educational al localnicilor si impasul financiar in care se aflau i-au determinat pe acestia sa accepte banii corporatiei si sa mearga mai departe.

In 1969, un grup de voluntari, constituit intr-o organizatie pentru apararea drepturilor cetatenilor din Minamata, da in judecata Guvernul japonez si "Compania Chisso", pentru pagubele incomensurabile produse oamenilor din zona.

Boala Minamata este cunoscuta astazi ca otravire cu mercur. Nu se stie cu certitudine cati oameni au fost afectati de boala, unele cifre indicand 10.000 de persoane, dar nu se iau in calcul si copiii nascuti cu malformatii.

Tot mai des, se vorbeste si astazi despre infestarea cu mercur a oceanelor si marilor lumii, mercur care ajunge in apa dupa ce gazele poluante, provenite de la arderea combustibililor fosili, sunt asimilate in straturile superioare ale atmosferei. Foarte multi specialisti vorbesc, chiar daca sunt tratati cu dezinteres, de potentialul toxic al fructelor de mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Minamata sindrom, #boala Minamata, #Compania Chisso Minamata , #documentar