Soldatii blestemati: Ultimii partizani ai Europei - Documentar

Sambata, 19 Iulie 2014, ora 20:57
12395 citiri
Soldatii blestemati: Ultimii partizani ai Europei - Documentar
Foto: tugrodzisk.pl

Pentru soldatii rezistentei poloneze, care de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial au tinut piept trupelor germane de ocupatie, sosirea armatei sovietice nu a insemnat decat reinnoirea luptelor pentru eliberare, dar de aceasta data impotriva unui adversar mult mai insidios.

In cele doua decenii ce au urmat venirii comunistilor la putere, asa-numitii "soldati blestemati" ai Poloniei au dus o lupta inegala impotriva regimului.

Desi au reusit sa orchestreze unele dintre cele mai indraznete actiuni militare intreprinse vreodata in spatele Cortinei de Fier, rand pe rand, miscarile de rezistenta sunt neutralizate in urma unor operatiuni de proportii care au necesitat interventiile combinate ale serviciilor de securitate si ale trupelor comuniste poloneze comuniste impreuna cu cele ale Uniunii Sovietice.

Lupta pentru independenta a polonezilor

Inca din vara lui 1943, Kremlinul a dat ordin partizanilor sovietici din estul Poloniei sa distruga puternicele unitati ale rezistentei poloneze din regiune. In acest sens, ei incep sa colaboreze cu nazistii. Nu de putine ori, sub pretextul negocierii unor armistitii, le sunt intinse capcane partizanilor polonezi si macelariti.

Stalin nu dorea ca eliberarea Poloniei sa fie o consecinta a luptei duse de miscarile de rezistenta, ci un rezultat al victoriilor sovietice. El si-a dat seama ca odata cu infrangerea de la Stalingrad, polonezii se pregateau sa ridice armele impotriva trupelor de ocupatie, vrand astfel sa-si castige independenta.

Si intr-adevar, cand liniile frontului au ajuns in estul tarii, oamenii de rand s-au rasculat, iar unitatile de partizani polonezi, in colaborare cu soldatii Uniunii Sovietice, au reusit sa-i alunge pe germani din orasele lor. Numai ca sovieticii au actionat decisiv si-au pus proprii oameni in functiile cheie ale Poloniei eliberate. Disidentii si partizanii polonezi pe care au putut pune mana imediat dupa incheierea luptelor sunt executati sau capturati si trimisi in gulag.

Represiunile cresc in intensitate pe masura ce trupele Uniunii Sovietice inainteaza tot mai mult in teritoriul polonez, urmarind destructurarea intregii miscari nationale de rezistenta, care numara peste 400.000 de oameni. De teama izbucnirii unui razboi civil, ea se dizolva, insa multe dintre unitatile sale militare decid sa continue lupta impotriva sovieticilor.

Victoriile zdrobitoare ale partizanilor polonezi

Pe 1 mai 1945, un grup de aproape o suta de soldati ai securitatii poloneze este surprins de partizanii condusi de maiorul Marian Bernaciak si distrus. In timpul bataliei de la Kurylowka, sase zile mai tarziu, maiorul Przysiezniak cu cei doua sute de oameni ai sai au tinut piept catorva sute de soldati ai NKVD-ului. In cele din urma i-au obligat sa se retraga, NKVD-ul pierzand peste cincizeci de oameni. Drept razbunare, agentii sovietici s-au intors a doua zi si au incendiat satul Kurylowka.

Pe 11 mai 1945, sublocotenentii Teodor Smialowski si Zbigniew Krynski au planuit un atac impotriva unei baze militare comuniste poloneze, capturand peste optzeci de soldati. Inainte de a le da drumul, le-au confiscat armele si uniformele.

In noaptea de 18 spre 19 mai, partizanii au reusit sa ocupe orasul Ostroleka si au alungat autoritatile comuniste. Pe 21 mai, trupele locotenentul Eugeniusz Wasilewski distrug tabara de concentrare de la Rembertow si elibereaza cateva sute de prizonieri. NKVD organizeaza apoi o vasta operatiune pentru prinderea lor, executand 100 dintre evadati. Pe 21 mai, sublocotenentul Stanislaw Bogdanowicz si oamenii sai ataca si distrug inchisoarea din Biala Podlaska, punand in libertate prizonierii.

Pe 24 mai, agenti ai NKVD si ai serviciilor secrete poloneze s-au luptat iarasi cu partizanii maiorului Marian Bernaciak, terminandu-se intr-o noua infrangere pentru fortele comuniste, care au pierdut aproape optzeci de oameni.

Patru zile mai tarziu, trupele locotenentului Zygmunt Blazejewicz si Wladislaw Lukasiuk sunt incercuite de soldatii securitatii poloneze si de NKVD in padurea Bialowieza, dar reusesc sa scape strapungand liniile lor, provocand pierderi semnificative.

Doua decenii de rezistenta armata

Grupurile de partizani impanzeau intreaga tara, iar atacurile lor au frustrat autoritatile comuniste si in urmatorii ani. In cele din urma sovieticii au trebuit sa preia controlul operatiunilor, asa cum s-a intamplat in timpul arestarilor din Augustow, cand au fost arestati cativa mii de luptatori anticomunisti si simpatizanti. Dintre acestia, sase sute sunt executati.

Nici macar atunci rezistenta partizanilor nu a putut fi infranta, cei ramasi continuand sa lupte cu aceeasi hotarare un razboi pe care, insa, nu-l puteau castiga. Ultimul dintre soldatii blestemati este ucis intr-un schimb de focuri la aproape doua decenii dupa venirea comunistilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#soldati blestemati Polonia, #Uniunea Sovietica invazie, #partizani rezistenta anticomunista , #documentar