Superoameni - mai mari, mai sanatosi, mai longevivi

Luni, 02 Mai 2011, ora 20:58
7651 citiri
Superoameni - mai mari, mai sanatosi, mai longevivi

In ultimele trei secole, in unele, daca nu in toate partile lumii, marimea, forma si longevitatea corpului uman s-au schimbat mai mult si mai repede decat in mileniile anterioare.

Aceasta schimbare in treptele evolutiei are loc intr-un interval de timp infinit mai mic decat standardele impuse de teoria darwiniana, sustine economistul Robert W. Fogel, castigator al premiului Nobel.

Teoria Darwin la ... minut

De aprope trei decenii, Robert W Fogel a incercat sa inteleaga ce spun marimea si forma corpului uman despre schimbarile economice sociale din istorie si ... invers.

"In secolul XX, rata schimarilor tehnologice si a psihologiei umane a fost remarcabila", spune Fogel, intr-un interviu telefonic, acordat NY Times, adaugand ca, "mai mult, o sinergie intre avansul tehnologic si cel psihologic reprezinta ceva mai profund decat o simpla adunare a celor doua".

Aceasta "evolutie tehnopsihica", alimentata de imbunatatirea metodelor de producere a hranei si perfectionarea sistemului sanitar, a depasit intr-atat evolutia traditionala, incat oamanii de azi nu se mai diferentiaza doar de restul speciilor, ci si de toate generatiile precedente de Homo sapiens.

Fara imbunatatirile aduse in secolul XX nutritiei, sistemului sanitar si medicinei, doar jumatate din populatia Statelor Unite ar fi azi in viata, considera Samuel H. Preston, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniul demografiei si sociolog la Universitatea Pennsylvania.

Ca exemplu, in America:

In 1850, media la barbati

inaltime: 1,70 m

greutate: 66,2 kg

speranta de viata: 45 ani

In 1980, media la barbati

inaltime: 177,8 m

greutate: 78,9 kg

speranta de viata: 75 ani

Peste Atlantic, in timpul Revolutiei, un francez in jur de 30 de ani cantarea aproximativ 49,8 kilograme, fata de 77,1 kilograme astazi. In Norvegia, un tanar de 22 de ani era cu 14 centimetri mai inalt (1,79 m) la sfarsitul secolului XX decat la mijlocul secolului XVIII (1,65 m).

Marea realizare a echipei formate de Fogel si colegii sai a fost sa gaseasca o metoda prin care sa masoare o parte din aceasta crestere inregistrata de corpul uman. Exista multe date disponibile - natalitate, mortalitate, longevitate, standarde de viata, productivitatea muncii, productie alimentara si manufactura - insa, pana acum, nimeni nu le-a luat in considerare pe toate.

De-a lungul anilor, Fogel si colegii sai au analizat datele de sanatate a mii de persoane din mai multe tari. Premiul Nobel castigat in 1993 a fost acordat de comitetul suedez pentru "reinnoirea cercetarii in istoria economica prin aplicarea teoriei economice si a metodelor cantitative penru a explica schimbarile economice si institutionale".

Volumul "The Changing Body" este plin de tabele statistice si grafice, care includ inaltimea fetelor din Croatia si Germania; energia calorica derivata din cartofi, peste si vin; si ratia anuala medie de cereale si carne pentru vaduvele din Middlesex County, Mass., de la 1654 la 1799 - dovezi care atesta atat cantitatea masiva de date acumlate, cat si natura colaborativa a acestui demers.

Argumentul de baza este unul destul de usor de inteles: sanatatea si nutritia femeilor insarcinate si a copiilor lor contribuie la puterea si longevitatea generatiei urmatoare. Daca bebelusii sunt privati de nutrienti, atat in pantec, cat si la inceputul vietii, ei vor fi mai sensibili si mai vulnerabili la boli. Acesti adulti "slabi" vor genera la randul lor urmasi mai putin pregatiti pentru supravietuire, iar ciclul se continua...

Avansul tehnologic a salvat omenirea de secole de boli si malnutritie. Inainte de secolul XIX, majoritatea oamenilor erau prinsi intr-un ciclu de agricultura de subzistenta. De exemplu, un fermier din era coloniala lucra 78 de ore timp de 5 zile si jumatate. Oamenii aveau nevoie de mai multa hrana pentru a prinde putere, dar nu puteau produce mai multa mancare fara sa fie mai puternici.

Ce se intampla in Africa si Asia?

Pe de alta parte, Angus Deaton, economist la Universitatea Princeton, care studiaza sanatatea in tari sarace si tari dezvoltate, spune ca admira munca lui Fogel, dar este rezervat in legatura cu accentul pus pe nutritie, precum si fata de alte concluzii pe care cercetatorii le-au dedus luand in considerare inaltimea.

"Nu intelegem foarte bine de ce adultii si copiii din Africa sunt mult mai inalti decat adultii si copiii din India. Dar nu poate fi vorba de venit, pentru ca indienii sunt mult mai instariti", spune Deaton. India are un venit pe cap de locuitor de doua ori mai mare decat cel al Kenyei si de aproape trei ori mai mare decat cel din Tanzania.

"Supranutritia" ameninta sa darame modelul de crestere

In momentul in care a inceput aceasta cercetare, Fogel nu se astepta sa se confrunte cu o problema a "supranutritiei", o cauza principala a problemelor de sanatate in Statele Unite si alte natiuni vestice.

Obezitatea, care creste riscul aparitiei bolilor de inima si a unor cancere, ameninta sa dea peste cap modelul de crestere a marimii corpului, sanatatii si longevitatii, model pe care Fogel si colegii sai l-au documentat timp de multi ani.

Totusi, Fogel ramane optimist. Corpul uman este atat de flexibil si raspunde atat de usor stimulilor, spune el, incat acest lucru il face increzator ca "trendul spre corpuri mai mari si vieti mai lungi va continua in viitor".

Corpul care se schimba ... de la 1700

Cercetarile conduse de Fogel, impreuna cu un grup restrans de colegi, au ajuns sa formeze o noua ramura a studiului istoriei, lansand o teorie cel putin interesanta, si anume ca, in ultimul secol, tehnologia a accelerat, la un pas fara precedent, evolutia omului.

In luna mai, Universitatea Cambridge va publica incununarea acestor cercetari, volumul "Corpul care se schimba: Sanatate, Nutritie si Dezvoltarea Umana in Lumea Vestica, de la 1700", la doar cateva saptamani inainte ca Robert Fogel sa implineasca 85 de ani.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#evolutie oameni inaltime, #studii factori evolutie, #longevitate oameni studiu, #Robert Fogel evolutie , #documentar