Supravietuitor in infern: Hibakusha al bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 21:06
7505 citiri
Supravietuitor in infern: Hibakusha al bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki
Foto: http://cas.awm.gov.au

Bombardamentele atomice de la Hiroshma si Nagasaki, de pe 6 si respectiv 9 august 1945, nu numai ca au sters de pe fata pamantului cele doua metropole japoneze, dar au luat cu ele si viata a peste 200.000 de oameni. In urma lor, un popor traumatizat si cutremurat pana in cele mai adanci strafunduri ale sale incearca sa isi revina, iar nimic nu rezoneaza cu aceasta decat povestea lui Tsutomu Yamaguchi.

Guvernul Japoniei a inceput inca din 1957 sa ofere asistenta medicala asa-numitilor "hibakusha" sau "supravietuitori ai bombei".

Acestia s-au numarat printre putinii oameni care au putut sa supravietuiasca ranilor provocate de exploziile nucleare, iar pana in luna martie a anului 2009 nu a existat niciun caz recunoscut oficial de guvernul nipon in care o persoana sa fi scapat cu viata din amandoua evenimentele.

Tsutomu Yamaguchi, care deja fusese inregistrat ca victima a bombardamentului din Nagasaki, a cerut sa i se recunosca statutul de dublu supravietuitor abia in luna ianuarie a anului mentionat anterior, fiind ranit grav si in timpul atacului de la Hiroshima. La mai bine de sase decenii de la acele tragice intamplari, autoritatile nipone ii admit si aproba cererea facuta.

Drama tagaduita a celor afectati de explozie

Aceasta a insemnat un act de curaj pentru o societate care ii priveste nu numai pe acesti supravietuitori, dar si pe copiii lor, cu multa repulsie si neincredere. In urma exploziilor, expunerea la radiatii le-a creat grave probleme de sanatate, iar din cauza lipsei unor studii de specialitate, s-a raspandit preconceptia ca "boala atomica" se comporta ca o contagiune sau ca e transmisibila urmasilor, dand astfel nastere unui adevarat stigmat social.

Cei identificati drept "hibakusha" au fost ostracizati de comunitatea in care traiau si nu au fost singulare cazurile in care le era refuzata angajarea, indemnandu-i astfel sa pastreze anonimatul asupra conditiei lor.

Tacerea se sparge

Faptul ca Yamaguchi a fost un dublu supravietuitor cu siguranta ar fi atras atentia, lucru pe care initial l-a evitat din pricina motivelor mentionate mai sus. Insa, cu timpul, tocmai prin prisma celor traite in acele zile intunecate, se implica tot mai mult in eforturile de constientizare a efectelor armelor nucleare si al potentialului lor distructiv, devenind un vocal critic al proliferarii armelor nucleare.

In acest sens, elaboreaza o serie de carti in care isi descrie experientele dramatice, incercand sa educe noile generatii asupra pericolelor reprezentate de armele nucleare, dar si asupra responsabilitatii pe care o detin in inlaturarea acestei primejdii. Prin atentia mediatica, pe care candva a evitat-o, a reusit acum sa o foloseasca pentru a-si transmite mesajul.

Desi se presupune ca peste o suta de persoane au supravietuit exploziilor de la Hiroshima si Nagasaki, doar Yamaguchi a pasit in fata pentru a fi recunoscut de propriul guvern.

Explozia de la Hiroshima

Povestea sa incredibila incepe in dimineata zilei de 6 august 1945. De circa trei luni, se afla in Hiroshima sub insarcinarea conglomeratului la care lucra, Mitsubishi, la unul din santierele navale detinute in oras.

In acea dimineata, in timp ce se indrepta spre locul sau de munca a auzit deasupra sa un huruit de motoare distinct, dar caruia nu i-a dat prea multa atentie pe moment.

Deasupra sa survola bombardierul american Enola Gay, capitanul William Parsons pregatind de lansare dispozitivul nuclear. La un sfert dupa ora opt "Little Boy" este aruncat deasupra orasului.

Dintr-odata o lumina orbitoare se injghebeaza in fata lui Tsumotu Yamaguchi, urmata de o detunatura puternica. Socul exploziei il izbeste si este azvarlit pierzandu-si cunostinta. Se afla la mai putin de trei kilometri de hipocentru.

Dupa ce isi revine, vede orasul in ruine, din mijlocul sau ridicandu-se un nor care acoperea vazduhul. Intr-o clipita, o treime din populatia orasului a fost ucisa, iar urbea abia daca mai avea o cladire in picioare. Totul pe o raza de 1,6 kilometri a fost pulverizat.

Tsutomu Yamaguchi se adaposteste intr-un buncar antiaerian si este oripilat de ranile si de arsurile ce ii acopereau corpul. Indreptandu-se iarasi spre santierul naval se reintalneste cu Akira Iwanaga si Kuniyoshi Sato, alti doi colegi de munca ce supravietuisera si ei exploziei.

Apoi isi petrec noaptea impreuna, iar a doua zi se indreapta cu trenul spre orasul lor de bastina. Acesta nu era altul decat Nagasaki.

Trei zile ma tarziu, Nagasaki

Yamaguchi primeste ingrijiri medicale de urgenta si desi starea sa era una grava pe 9 august revine la munca. In timp ce discuta cu unul dintre superiorii sai, care ii contesta veridicitatea celor intamplate, o a doua bomba, "Fat Man", este lansata la ora 11:01 de bombardierul Bockscar, iarasi la mai putin de trei kilometri de locul de unde se afla.

Ferestrele cladirii sunt spulberate, iar el este din nou aruncat prin aer. Dupa ce isi recapata cunostinta, acelasi peisaj dezolant pe care il vazuse in Hiroshima il intampina la Nagasaki. Peste 75.000 de oameni mor in urma exploziei care a incinerat totul pe o raza de 2.5 kilometri, iar unda de soc s-a propagat cu o viteza de peste 1000 kmh. Aproape 20.000 din cele 52.000 de case ale orasului au fost distruse sau avariate.

Bantuit de fantomele trecutului

Din fericire, isi gaseste familia teafara si isi petrece urmatoarele zile in chinuri groaznice din cauza infectiilor, a lipsei medicamentelor si a personalului medical. Spre exemplu, la Hiroshima, din cele 45 de spitale 42 au fost distruse, iar din cei 200 de medici numai 30 au supravietuit.

Totusi, a reusit sa se intremeze, dar chiar si la doua decenii de la explozie Yamaguchi mai purta bandaje. Surprinzator a fost ca in afara de acest lucru sanatatea sa a fost una demna de invidiat.

Abia spre sfarsitul vietii sale a inceput sa sufere de cataracta si leucemie, iar in acelasi an in care a fost recunoscut ca dublu supravietuitor a primit vestea ca este bolnav de cancer la stomac.

Dupa ce a scapat cu viata in urma a doua bombardamente atomice, dupa o viata in care a luptat impotriva folosirii acestor arme, Tsutomu Yamaguchi se stinge la data de 4 ianuarie 2010, la varsta de 93 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#supravietuitor Tsutomu Yamaguchi, #bombardament atomic Hiroshima Nagasaki, #explozie nucleara Japonia , #documentar