Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (III) - Documentar

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 09:08
8087 citiri
Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (III) - Documentar
Foto: cybershamans.blogspot.com

Dupa ce colonelul Arsenescu a fost izolat de miscarea de rezistenta din Nucsoara, sefia grupului a fost preluata de fratii Arnautoiu. Timp de un deceniu vor continua lupta impotriva regimului comunist, zadarnicind in nenumarate randuri eforturile Securitatii de a-i prinde.

Incepand cu anul 1953 luptatorii anticomunisti ramasi, anume Toma si Petre Arnautoiu, Maria Plop si Constantin Jubleanu isi gasesc adapost langa Poenarei fiind ajutati sa se ascunda de oamenii din sat.

Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (I) - Documentar

Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (II) - Documentar

Preotul Ioan Constantinescu si sotia lui Iustina, i-au gazduit de multe ori in casa lor, care se afla la marginea satului, dar au mai fost ajutati, printre altii si de invatatorul Gheorghe Popescu, de Grigore Poinareanu, fost coleg de scoala al lui Toma, de ciobanul Nicolae Sorescu sau preotul Nicolae Andreescu.

Ani petrecuti intr-o caverna in munte

Grota din Rapele cu Brazi de langa sat le devine casa si timp de patru ani luptatorii isi fac refugiul aici. Toma si Maria deja se indragostisera unul de celalalt, iar in 1956 isi face aparitia printre ei o fetita, Ioana.

Desi o tocmisera pe Marina Chirca sa o moseasca pe Maria, riscul ca ea sa fie urmarita de Securitate pana la ascunzatoare era prea mare asa ca Toma s-a ocupat de sarcina, dupa ce s-a intalnit cu Marina si l-a indrumat ce anume sa faca.

In intunecimea grotei si-au crescut fata pentru urmatorii doi ani, in timp ce Securitatea inca ticluia prinderea lor. Arestau rand pe rand toate persoanele cunoscute ca au avut legaturi cu membrii miscarii de rezistenta de la Nucsoara.

In acest fel au ajuns la Grigore Poinareanu care, de frica arestului, ii vinde capitanului Carnu si Plesita, in 1958.

O capcana bine gandita si prinderea ultimilor haiduci

Ei afla ca Grigore urma sa se intalneasca cu Toma si Petre pentru a le oferi d-ale gurii la mijlocul lunii aprilie, dar si pentru a le inmana harti ale Iugoslaviei, avand planuit ca in vara acelui an sa treaca granita si sa ajunga in Occident.

Li se intinde astfel o capcana in livada in care urmau sa se vada, Poinareanu fiind instruit sa le puna un somnifer intr-o bautura cu care urma sa ii cinsteasca.

Pe 19 aprilie are loc intalnirea, fratii Arnautoiu fiind insotiti si de ciobanul Nicolae Sorescu, care isi avea oile in livada lui Poinareanu. Stau la cateva pahare de tuica pana in miez de noapte, efectele narcoticelor incepand sa isi faca efectul.

Toma este rugat de Grigore Poinareanu sa il duca inapoi la el acasa si dupa ce il lasa in pragul casei se intoarce in livada si adoarme si el cu restul.

In zori treizeci de soldati si securisti ii inconjoara, dar ciobanul Sorescu, care se pare ca nu a fost afectat intr-o prea mare masura de narcoticele din tuica se trezeste.

Vazandu-i, trage din rasputeri de Toma si Petre sa isi revina la simtiri. Petre Arnautoiu isi ridica arma, apasa pe tragaci, dar se blocheaza.

Trezindu-se si Toma, cei trei incep sa se rafuiasca cu agentii, poate ar fi reusit astfel sa scape, dar sunt repede coplesiti.

Petre dezvaluie locul unde erau ascunsi Maria Plop si Constantin Jubleanu la insistentele securistilor.

Sunt dusi apoi la Rapa din Brazi pentru a-i convinge pe cei doi sa iasa din ascunzatoare. Impreuna cu fiica ei de doi ani, Maria coboara pe o scara cu ajutorul lui Constantin Jubleanu.

Spre surprinderea tuturor, Constantin trage apoi scara si refuza sa fie luat de Securitate fara lupta. Dupa cateva minute incordate urmeaza un schimb de focuri in care ultimul luptator al gruparii de la Nucsoara este rapus de gloante.

In grota este gasit un carnetel cu toate numele celor care i-au ajutat in acesti ani, Toma sperand ca, dupa ce regimul ar fi cazut, acestia sa poata fi recompensati pentru sacrificiile lor. In scurt timp au urmat arestarile si 83 de oameni au fost trimisi in judecata.

Sentinte de sute de ani si condamnari la moarte

Pe 67 ii asteapta ani grei de inchisoare, iar restul de 16 primesc pedeapsa cu moartea.

Merita sa le mentionam numele acestora, in afara de fratii Arnautoiu, urmand sa fie executati si Titu Jubleanu, Benone Milea, Constantin Popescu, Ion Sandoiu, Nicolae Andreescu, Ion Constantinescu, Nicolae Sorescu, Gheorghe Tomeci, Alexandru Moldoveanu, Ion Dragoi, Nicolae Basoiu, Ion Mica, Gheorghe Popescu si nu in ultimul rand Nicolae Nitu.

Dupa ce amnistia le-a fost refuzata pe 16 iulie 1959 s-a trecut la punerea in aplicare a sentintei. In seara de 18 iulie detinutii au fost scosi din celulele lor din inchisoarea Jilava la cate un sfert de ora distanta de fiecare si executati dupa un orar prestabilit. Pentru fiecare mort calaii primeau cate cinci sute de lei.

Recuperarea unei mosteniri uitate

Maria Plop moare la 31 ianuarie 1962 in detentie la inchisoarea din Miercurea Ciuc dupa ce fusese condamnata pe viata. Fiica ei, Ioana, fusese dusa intr-un centru de plasament in Campulung de unde este luata inspre adoptie de familia Voicu.

Au trebuit sa treaca treizeci de ani pana cand Ioana-Raluca Voicu a aflat ca este adoptata si asta din cauza unei pure intamplari. Isi gaseste certificatul de nastere original, iar pe acesta ii era mentionata doar mama, Maria Plop, in locul numelui tatalui fiind lasat un gol.

Incercand sa-si descopere parintii adevarati se vede aruncata tot mai mult intr-o poveste ce cu greu poate fi crezuta la finalul careia are o revelatie extraordinara, nimeni altul decat Toma Arnautoiu ii este tata.

Dupa aceasta dezvaluire zguduitoare au urmat ani de zile dedicati descoperirii trecutului ei ascuns si aducerii la cunostinta publicului larg a faptelor partizanilor din cadrul miscarii de rezistenta de la Nucsoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#grota Rapele Brazi, #refugiu sat Poenarei, #capturare tradare fratii Arnautoiu , #documentar