Tragedii uitate ale istoriei: Teribila catastrofa care a distrus "Mica Germanie" din New York

Joi, 11 Iulie 2013, ora 10:01
5393 citiri
Tragedii uitate ale istoriei: Teribila catastrofa care a distrus "Mica Germanie" din New York

A existat candva un loc care se numea Mica Germanie si care se gasea in inima New Yorkului - Manhattan. Insa o catastrofa, a carei actiune a avut loc in anul 1904, a decimat aceasta comunitate.

Little Germany era un cartier in Lower East Side of Manhattan, New York. Acest cartier era populat cu preponderenta de imigranti germani, veniti in SUA in cautarea unei vieti mai bune. Cu timpul, acestia au transformat cartierul intr-o Germanie in miniatura, luand in mainile lor comertul, businessul de nivel inalt si, in anumte parti, si puterea administrativa. In afara de asta, germanii si-au impus obiceiurile si stilul de viata, noteaza Deutsche Welle.

Un adevarat iad

Vizitatorii cartierului ramaneau impresionati de cat de german este acest loc din inima New Yorkului. Aici se gaseau berarii germane, o scoala germana si o biserica germana. In jurul anului 1900, in Mica Germanie traiau 12.000 germani. Asta pana la ziua fatala, care a ramas in istorie sub numele de "catastrofa de pe General Slocum".

Pe 15 iunie 1904, toata populatia Micii Germanii s-a deplasat spre periferia de sud-est a Manhattanului, unde comunitatea protestanta germana isi chema membrii la o sarbatoare traditionala: sfarsitul anului scolar. O parte dintre membri comunitatii a plecat cu imensul feribot "General Slocum", oaspetii urmand sa calatoreasca pe East River pentru a ajunge in Long Island, unde ii astepta un picnic. Peste 1.300 de oameni se urca la bord, fara sa banuiasca ca aceasta calatorie se va transforma intr-un adevarat iad.

La ora 9.45, feribotul porneste pe East River. In fata ochilor calatorilor se infatisa o frumoasa panorama a orasului lor. Putin mai tarziu, pe punte a izbucnit un incendiu. Arzand in flacari imense, "General Slocum" continua sa se deplaseze pe cursul raului sub privirile stupefiate ale celor ramasi pe mal. Vasul era dotat cu barci de salvare si stingatoare de incendiu, dar toate se gaseau intr-o stare deplorabila.

Sfarsitul Micii Germanii

Peste 1.000 de oameni mor in aceasta teribila catastrofa, acesta fiind si cantecul de lebada al Micii Germanii. In catastrofa pier cele mai importante personalitati ale comunitatii germane, care in acest fel isi pierde si identitatea.

In anii urmatori, familii intregi parasesc cartierul, iar izbucnirea Primului Razboi Mondial distruge total mica lume germana din inima New York-ului. In atmosfera tensionata dintre SUA si Germania, pastrarea traditiilor germane devine o misiune imposibila. Vizitatorii de astazi ai New Yorkului se pierd in Mica Italie si Chinatown, Mica Germanie fiind deja istorie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#mica germanie new york, #tregadie catastrofa mica Germanie , #documentar