Ucigasul platit al Marii Britanii: Calaul criminalilor de razboi nazisti - Documentar

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 10:33
13980 citiri
Ucigasul platit al Marii Britanii: Calaul criminalilor de razboi nazisti - Documentar
Foto: Historum

Pentru a duce la bun sfarsit sentintele capitale date in procesele a peste doua sute de criminali de razboi nazisti, intre 1945 si 1949, autoritatile britanice au apelat la serviciile celui mai iscusit calau al lor, nimeni altul decat binecunoscutul Albert Pierrepoint.

Tatal si unchiul sau au practicat ani de-a randul aceasta meserie, iar asta l-a influentat pe tanarul Pierrepoint. Intrebat la scoala ce avea de gand sa faca cand va fi mare, a raspuns candid ca ar dori sa fie calaul-sef al Marii Britanii.

Cel mai celebru gade al insulelor britanice

Pierrepoint si-a inceput cariera in 1932, cand a fost selectionat pentru un curs special de pregatire. Insa, vor mai trece inca zece ani pana cand el va putea sa oficieze singur executiile, datorita unei indelungate si riguroase perioade de probe. Dupa incheierea ei, printre primele victime ale lui Pierrepoint s-a numarat notoriul bandit londonez "Babe" Mancini, care, inainte de a fi spanzurat, s-a intors la el si i-a urat "Noroc!"

In urmatorii ani, a ajuns sa se ocupe de cele mai sensibile cazuri ale autoritatilor britanice, ajungand unul dintre cei mai buni calai ai Marii Britanii, datorita seriozitatii, profesionalismului si modestiei sale. Pana si nevasta lui Pierrepoint a trait mult timp sub impresia ca el lucra de fapt intr-o bacanie.

Executiile criminalilor de razboi germani

La incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Pierrepoint este ales sa-i execute pe primii unsprezece oficiali si functionari ai Germaniei Naziste condamnati la moarte in timpul procesului de la Belsen.

In urmatorii patru ani e chemat de autoritatile britanice de inca douazeci si cinci de ori pentru a organiza executiile a circa doua sute de criminali de razboi.

Pierrepoint s-a ocupat de cele mai sinistre personaje ale razboiului, printre care Josef Kramer, supranumit "Bestia din Belsen" sau Fritz Klein, cetatean roman cu origini germane recrutat de Wehrmacht si responsabil pentru multe dintre atrocitatile petrecute in lagarul de la Belsen.

De indata ce presa a aflat detalii despre munca lui Pierrepoint, a devenit o celebritate aproape peste noapte, cu atat mai mult cu cat el se confunda cu dorinta britanicilor de a razbuna crimele nazistilor. In multe randuri a povestit cum era acostat de oameni obisnuiti pe strada care ii multumeau.

Pierrepoint era insa un individ rezervat, care de regula a evitat sa vorbeasca despre meseria sa. Intotdeauna a incercat sa-si trateze victimele cu respect, el spunand ca: "Un prizonier condamnat imi este incredintat dupa ce decizii pe care nu le pot schimba au fost luate. El este un barbat, o femeie, despre care Biserica spune ca inca merita mila. Mila suprema ce le-o pot intinde este sa le redau inapoi demnitatea in pragul mortii. Blandetea trebuie sa ramana".

Sfarsitul unei cariere lugubre

Dupa razboi s-a confruntat cu doua executii care l-au marcat, cea lui Timothy Evans, mai apoi exonerat de moartea sotiei si fiicei sale, dar si a unui apropiat.

Cu banii stransi de-a lungul timpului, Pierrepoint si-a putut deschide un bar, dar intr-o ironica intorsatura de situatie, unul dintre clientii sai obisnuiti a fost condamnat la moarte dupa ce si-a omorat iubita, iar Pierrepoint a fost ales sa se ocupe de executia sa.

In 1956 se va retrage, decizia lui indemnand Ministerul de Interne sa-i trimita o scrisoare in care era rugat sa se razgandeasca. Insa, Pierrepoint a ramas neinduplecat. Motivele plecarii sale au reiesit douazeci de ani mai tarziu din biografia sa. Calaul ajunsese la "concluzia ca executiile nu rezolva nimic si nu sunt decat o relicva antica a unei dorinte primitive de razbunare care alege calea usoara si lasa responsabilitatea razbunarii altor persoane".

El se va muta cu sotia in orasul Southport, unde va si muri in 1992.

De-a lungul carierei sale, Pierrepoint a executat cel putin patru sute de oameni. Desi a ramas cunoscut drept calaul criminalilor de razboi nazisti, numele sau este legat de executiile unora dintre cei mai periculosi criminali in serie britanici, unor spioni celebri sau tradatori.

De exemplu, Pierrepoint l-a considerat pe John Amery drept cel mai curajos om cu care a avut de-a face. Fiul unui membru al parlamentului britanic, acesta a incercat crearea unui corp de voluntari britanici care sa lupte pentru Germania nazista. Condamnat la moarte pentru tradare, cand a dat cu ochii de calaul sau, John Amery a exclamat bucuros: "Oh! Pierrepoint!".

Tot el a executat-o pe Ruth Ellis, ultima femeie care a primit o sentinta capitala in Marea Britanie, celebrul caz redeschizand o dezbatere veche privind suprimarea pedepsei cu moartea. La doar cativa ani de la retragerea lui Pierrepoint este in cele din urma abolita, odata cu ea disparand si o meserie practicata in insulele britanice inca din Evul Mediu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#calau Pierrepoint Marea Britanie, #executii criminali razboi nazisti, #Josef Kramer Bestie Belsen , #documentar