Ultimele zile ale Regelui - Dosarele istoriei

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:06
7178 citiri
Ultimele zile ale Regelui - Dosarele istoriei
Foto: Arhiva

Anul 1947 avea sa coincida cu desavarsirea tragediei comunizarii fortate a Romaniei. Partidele istorice isi pierdusera orice urma de influenta in sfera politicului, totul culminand cu desfiintarea Partidului National Taranesc, in vara anului 1947 si a instrumentarii, de catre comunisti, a procesului Maniu-Mihalache.

In calea sovietizarii complete a Romaniei ramanea un singur obstacol, acela reprezentat de monarhie, prin persoana Regelui Mihai.

Succesiunea tumultoasa de evenimente ce au marcat finele anului 1947 sunt surprinse cu acuratete de catre Mark Laszlo-Herbert, in cartea sa "Abdicarea Regelui Mihai".

Acesta face o incursiune in istorie si aduna laolalta "documente diplomatice inedite", telegrame de corespondenta din arhivele americane, britanice si franceze, reusind astfel sa creioneze perspectivele puterilor occidentale asupra luptei inegale dintre un regim totalitar, sustinut de URSS, si un monarh constitutional care incearca, cu disperare, pastrarea unui climat democratic.

Regele Mihai, care se bucura de larga adeziune a poporului roman, asa cum reiese din documentele ambasadelor straine la Bucuresti, era apreciat pentru fermitatea prin care a dus la bun sfarsit actul de la 23 august 1944, moment in care Romania "intoarce armele" impotriva Germaniei naziste.

Cu toata imaginea pozitiva pe care Regele o dobandise in randul marilor puteri occidentale, finele anului 1947 il va gasi lipsit de orice sprijin din partea acestora.

Vizita in Marea Britanie, prilejuita de participarea la nunta regala, din noiembrie 1947, avea sa ramana fara rezultate.

Regele Mihai va avea o serie de intrevederi cu reprezentanti, atat ai Marii Britanii, cat si ai Statelor Unite, in scopul dezbaterii situtiei critice in care se afla Romania, intrevederi care se vor caracteriza printr-o atitudine echivoca, oarecum lispita de interes a marilor puteri.

Lipsit de orice sprijin din exterior, Mihai hotaraste sa revina in Romania, constient fiind ca oricand ar putea fi executat sau exilat in Siberia. Locul Regelui era alaturi de poporul sau, gest ce avea, inca o data, sa starneasca admiratia legatiunilor straine, vizavi de curajul si demnitatea acestui tanar monarh.

Destinul Regelui si al natiunii romane a fost pecetluit, la 30 decembrie 1947, cand, sub amenintarea pistolului si a unei "bai de sange" in cazul refuzului, Regele Mihai era fortat sa semneze actul abdicarii. Pistolul lui Petru Groza indreptat impotriva Regelui era, in fapt, inceputul celui mai cumplit episod al istoriei Romaniei.

Legatiunea britanica la Bucuresti remarca, in urma abdicarii Regelui, ca spiritul poporului roman fusese distrus de teroare si intimidare.

Astfel, efectele plebiscitului din 1866, prin care poporul roman alesese ca forma de guvernare monarhia constitutionala, sub conducerea unui principe strain, erau anulate, iar prin interventia directa a URSS se nastea Republica Populara Romana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#abdicare Rege Mihai, #comunizare Romania, #Mihai I Petru Groza , #documentar