Ultimul cetatean al Uniunii Sovietice: Un calator in timp si spatiu

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 21:56
5876 citiri
Ultimul cetatean al Uniunii Sovietice: Un calator in timp si spatiu
Foto: nmspacemuseum.org

Binecunoscut pentru ca a petrecut in total peste doi ani pe orbita Pamantului, cosmonautul rus Sergei Krikalev mai detine un record putin stiut. El a calatorit in timp mai mult decat oricare alt om.

O consecinta a dilatarii temporale, timpul resimtit de cosmonauti este incetinit pe masura ce viteza creste. Lucrul este cel mai bine demonstrat la bordul Statiei Spatiale Internationale, care orbiteaza in jurul Pamantului cu mai mult de 27.000 kilometri pe ora.

Totodata, pe masura ce distanta de centrul gravitational al Pamantului scade, timpul ar trebui sa treaca mai repede, incat te-ai putea intoarce la un moment trecut. Dar pentru ca cele doua forte nu sunt egale, un cosmonaut care orbiteaza in jurul planetei noastre resimte efectul dilatarii temporale al vitezei mai mult decat pe cel al gravitatiei, astfel incat poate calatori in propriul lui viitor. Pentru el, timpul trece mai incet decat de pe Pamant.

Numai ca vitezele la care pot calatori cosmonautii sunt limitate de mijloacele tehnice curente, iar din aceasta cauza si efectele se simt doar intr-o mica masura. De pilda, un om care petrece pe Statia Spatiala Internationala sase luni a imbatranit mai incet decat daca ar fi fost pe Pamant, dar doar cu sapte milisecunde mai putin.

Cosmonatul Krikalev, ultimul cetatean sovietic

Insa cazul lui Sergei Krikalev este unul exceptional. Cosmonautul rus a avut la activ sase misiuni, de-a lungul carora a cumulat 803 zile, 9 ore si 39 de minute in spatiu. Cea mai indelungata misiune a sa l-a tinut 11 luni la bordul statiei MIR.

El a decolat pe 18 mai 1991, cand viitorul Uniunii Sovietice parea incert. De-a lungul urmatoarelor luni, republicile constituente si-au cerut rand pe rand independenta, iar ca urmare, statul sovietic si-a incetat existenta in decembrie 1991.

Sergei a ramas izolat pe MIR mai multe luni, cat timp noile autoritati ruse si guvernul din Kazahstan au picat la o intelegere cu privire la uzul cosmodromului Baikonur.

Ultimul cetatean al Uniunii Sovietice, numele dat de presa cosmonautului rus, s-a intors abia in martie 1992. Intervievat de reporteri cu privire la schimbarile survenite intre timp, el a raspuns ca singurele schimbari ce l-au impresionat de la bordul statiei MIR au fost trecerile anotimpurilor pe Pamant.

Un calator in timp

Ultima sa misiune s-a intins pe durata a sase luni, din 15 aprilie 2005, pana pe 11 octombrie, depasind cu aceasta ocazie recordul lui Sergei Avdeyev, care cumulase un total de 747 de zile in spatiu. Totodata, i-a luat si recordul de dilatare in timp resimtit vreodata de un om.

In urma tuturor zborurilor sale, Sergei Krikalev a calatorit in timp cu mai mult de 30 de milisecunde, o performanta neintrecuta pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sergei Krikalev cosmonaut, #record dilatare timp, #statie spatiala MIR , #documentar