Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (III) - Documentar

Luni, 21 Mai 2012, ora 09:18
8606 citiri
Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (III) - Documentar
Foto: http://www.executedtoday.com

Un om care a frustrat conducerea Directiei Generale a Securitatii pentru mai mult de un deceniu, colonelul Gheorghe Arsenescu, a pus temelia mai multor miscari de rezistenta, cea mai celebra dintre ele, Haiducii Muscelului, fiind si cea care devine o adevarata obsesie pentru comandantii serviciului de informatii.

Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (I) - Documentar

Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (II) - Documentar

Urmarit fara intrerupere, a reusit sa ramana in libertate ani buni, ajungand un simbol al luptei si al sperantei pentru oamenii din imprejurimile Muntilor Fagaras.

Gheorghe Arsenescu se casatorise cu Maria, fiica lui Gheorghe Buduluca, si cu ea avea si un fiu. Numai pe baza acestui temei, ea a fost ridicata de Securitate in 1950 si condamnata, apoi, in baza unor acuzatii false. In urmatorii ani trece prin Jilava si Canal, fiind eliberata in cele din urma in 1954.

Scrisori din partea Mariei Arsenescu

Dupa ce isi convinge tatal, afla unde s-a adapostit sotul ei atata amar de vreme si tot prin intermediul lui ii trimite cateva scrisori in care il avertiza sa ramana ascuns, desi ii marturiseste ca nu dorea nimic mai mult decat sa il revada.

Ii mai spune ca este urmarita oriunde s-ar duce si este amenintata ca va fi iarasi inchisa de nu va divorta de el. Va mai dura inca patru ani pana cand ea va ceda santajului si va rupe casatoria.

Ultimii haiducii pica in ghearele regimului

Inca o veste care ii aduce intristare colonelului este aceea ca fratii Arnautoiu fusesera prinsi in urma unei tradari, pe 19 mai 1958, dupa ce noua ani au luptat impotriva Securitatii.

Intreaga miscare din Nucsoara era in acest moment nimicita, odata cu arestarea lor urmand capturarea a alti zeci de oameni care i-au ajutat in acei ani. Pe 18 iulie sunt executati nu doar Toma si Petre Arnautoiu, dar inca 14 oameni care au avut diferite tangente cu acest grup.

O familie trecuta sub tacere

In anii petrecuti in familia lui Apostol Postoaca se leaga o relatie intre el si una dintre fiicele batranului. Aceasta ii va darui o fiica, Melania. Ea avea doar cinci ani cand, intr-un final, Arsenescu este prins.

Securitatea l-a cautat neincetat timp de peste zece ani si pe capul lui fusese pusa si o recompensa considerabila. Printre oamenii din jurul muntilor faptul ca Arsenescu inca era in libertate in ciuda eforturilor securistilor ii aduce renumele de "paunasul codrilor".

Securitatea il captureaza pe colonelul Arsenescu

Indicii privitoare la ascunzatoarea lui apar la sfarsitul lui ianuarie in 1960 din partea unui informator care il numeste pe Ion Postoaca drept cel care stia unde se afla colonelul Arsenescu. Acesta este arestat si timp de trei zile este torturat pentru a dezvalui locul unde se ascunde. Pana la urma cedeaza.

Pe 31 ianuarie, peste treizeci de oameni ai Securitatii au ocupat pozitii in imprejurimile casei lui Apostol Postoaca si la rasarit il someaza sa iasa afara. Saturat de anii de haituire si vizibil schimbat de anii petrecuti in taina, se preda.

Aflandu-se in fata capitanului de Securitate Codreanu, unul dintre soldati vine si il loveste cu pusca in moalele capului pe Arsenescu, care se prabuseste la pamant. Elena Postoaca este tarata afara din casa si batuta in curte, in timp ce Melania se tanguie si le cere oamenilor sa ii lase in pace parintii.

Odata cu Arsenescu este arestata aproape intreaga familie Postoaca, dar si Gheorghe si Maria Buduluca. Timp de doi ani, colonelul Arsenescu a fost plimbat prin temnitele comuniste si a fost judecat abia in februarie 1962 cand au fost date sentinte si in cazul celorlalti arestati.

Visele urate nu mor niciodata

Colonelul primeste pedeapsa cu moartea, Ion Postoaca si Gheorghe Buduluca 15 ani de munca fortata, iar Maria Buduluca sapte ani. Primesc sentinte si Apostol, Floarea si Elisabeta Postoaca.

Pe 29 mai 1962, la lasarea serii, se pune in aplicare hotararea instantei in cazul lui Gheorghe Arsenescu. Este scos din temnita sa din Jilava, legat la ochi si este omorat prin impuscare in curtea inchisorii.

Desi regimul comunist a avut satisfactia pedepsirii sale, nu a putut sa stearga amintirea faptelor sale. Ramane, inainte de toate, memoria unui om care si-a aparat pana la moarte crezul pentru libertate si care a dat dovada astfel de cel mai inalt spirit de sacrificiu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#colonel Gheorghe Arsenescu, #executie inchisoare Jilava, #adapost familie Postoaca , #documentar