Un moment crucial in istoria dezastrelor - prima explozie nucleara la sol

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 17:18
8438 citiri
Un moment crucial in istoria dezastrelor - prima explozie nucleara la sol

In urma cu 69 de ani, la 16 iulie 1945, in Statele Unite se punea in aplicare Proiectul Manhattan, respectiv explozia la suprafata a primului dispozitiv atomic din lume.

Din motive lesne de inteles, faptul constituia la acea data cel mai bine pazit secret militar din lume, desi lumina exploziei a putut fi observata pana la 260 de kilometri departare, iar sunetul a putut fi auzit la o distanta de 160 de kilometri, arata Infoniac.

Hiroshima si Nagasaki

Fireste, explozia a fost produsa intr-un vast desert, dar chiar daca la acele importante departari cineva ar fi vazut lumina si ar fi auzit sunetul, nu putea intui in niciun fel originea lor.

Reusita experimentului confirma insa valoarea cercetarilor stiintifice facute pana atunci si dadea unda verde urmatorului pas, menit sa puna capat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prin infrangerea Japoniei, ultimul inamic dupa prabusirea Germaniei.

Intr-adevar, la inceputul lui august Japonia avea sa ia cunostinta de un sever avertisment american - o ultima sansa - care este ignorat si urmat imediat de cele doua bombe istorice la Hiroshima si Nagasaki, care aveau sa lase in urma lor cel putin 215.000 de victime.

Cele doua atacuri sangeroase au precipitat sfarsitul razboiului, inevitabil de altfel. Memorialistii japonezi sustin ca in anul 1945 a fost pentru prima data in istoria milenara a Japoniei, cand un imparat a dispus capitularea neconditionata, neavand alta solutie.

Lupta care pe care

Evenimentul a produs insa tulburare la Kremlin, unde lui Stalin i s-a parut ca americanii il trag pe sfoara, facand cercetari si experiente fara stirea lui, chiar daca acestea serveau interesele comune privind incheierea rapida a pacii. Avantajul Americii il deranja.

La putin dupa capitularea Japoniei, URSS a invadat patru insule din arhipelagul Kurilelor, care de altfel n-au apartinut niciodata Rusiei si care mai sunt si astazi obiect litigios intre cele doua tari.

Era o demonstratie prin care atrageau atentie americanilor ca sunt si ei prezenti pe front si ca este periculos sa fie neglijati.

Totodata la Kremlin a aparut pentru prima oara ideea ca, pentru incheierea razboiului, nici n-ar fi fost necesar bombardamentul nuclear, rolul acestuia fiind numai sa sperie Moscova cu arma teribila pe care doar America o detine.

De atunci, Kremlinul a cautat in permenenta pretexte sa intimideze la randul sau America prin orice mijloace, de preferinta cele pe care doar Moscova le-ar detine.

Uniunea Sovietica a declansat neintarziat actiuni pentru a obtine si ea bomba. In ce au constat respectivele actiuni, pare inca discutabil. Rusii sustin si astazi varianta sovietica, conform careia propriul cercetator Igor Kurchatov a "reinventat" bomba cu un colectiv de savanti locali.

Controversatii spioni executati

In America insa au fost identificati sotii Julius si Ethel Rozenberg, care au reusit sa sustraga cele mai secrete documentatii din laboratoarele SUA si sa le transmita Kremlinului. Sotii Rosenberg au fost arestati, judecati si condamnati la pedeapsa suprema, care le-a fost si aplicata la 19 iunie 1953, in inchisoarea Sing Sing.

Autoritatile rusesti considera si astazi ca, daca americanii n-ar fi tinut la monopolul tehnologiei nucleare si le-ar fi impartasit sovieticilor secretele acestora, s-ar fi putut evita cursa periculoaselor inarmari, iar cele doua puteri ar fi fost si astazi singurele detinatoare ale monopolului.

Cert este ca secretul n-a putut fi pastrat, americanii l-au impartasit canadienilor si britanicilor, iar URSS aliatilor sai asiatici.

Ulterior, elemente de tehnologie, furate din laboratoare rusesti au fost vandute celor interesati pe baze strict comerciale si adesea din initiativa privata.

Cat ii priveste pe cei doi spioni, sotii Rosenberg, judecati, condamnati si executati, vina lor este si astazi controversata intre experti.

Potrivit unor date recente, Julius Rosenberg fusese intr-adevar spion, dar datele transmise de el erau total irelevante.

Cat o priveste pe sotia lui, la sfarsitul Razboiului Rece, fostul ofiter sovietic de contrainformatii Alexansdr Feklisov, care il racolase pe Rosenberg, a declarat ca ea fusese total nevinovata, neavand nicio legaura cu activitatea de spionaj a sotului ei. A murit degeaba pe scaunul electric.

Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, a avertizat asupra caracterului impredictibil al preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceasta nu exclude că Putin ar putea să...
#Razboiul Rece, #arma nucleara, #Hiroshima 1945, #Nagasaki 1945, #insule Kurile , #documentar