Vulpea rosie: Spionul care a schimbat cursul istoriei

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 07:32
15484 citiri
Vulpea rosie: Spionul care a schimbat cursul istoriei
Foto: marxists.org

Cu o saptamana inainte de inceperea operatiunilor germane impotriva Uniunii Sovietice in 1941, spionul Richard Sorge trimite un raport oficialilor de la Moscova, prevenindu-i de iminenta operatiunii Barbarossa.

Primind de veste, un neincrezator Stalin l-a batjocorit, numindu-l un "nenorocit" care nu facuse nimic altceva decat sa infiinteze "bordeluri in Japonia."

Numai ca, pe 22 iunie 1941, precum informase Sorge, trupele germane pornesc atacul impotriva Uniunii Sovietice, spulberand nu doar divizii, ci si armate intregi, distrugand totodata un numar impresionant de tancuri si avioane, provocand pagube considerabile.

Un spion al Internationalei a III-a

Richard Sorge a luptat in Primul Razboi Mondial, inrolandu-se in armata germana inca de la inceputul razboiului.

Ranit in martie 1916, isi petrece urmatoarele luni in covalescenta si incepe sa ia act de literatura comunista. In cele din urma, devine un simpatizant al cauzei proletare.

La incheierea razboiului, a parasit Germania pentru Uniunea Sovietica, intrand in randurile spionilor Internationalei a III-a. Urmatorii ani ii petrece in mai multe tari europene evaluand posibilitatea initierii unor revolutii comuniste.

Sorge revine in Germania in noiembrie 1929, primind instructiuni sa se infiltreze in NSDAP, o reusita neasteptata pentru spionul sovietic. Numai ca in urmatorul an este trimis in Shanghai.

Incepand cu 1933 este insarcinat de Moscova sa creeze un lant de spionaj in Japonia, iar in acest sens calatoreste iarasi in Berlin, reinnodand relatiile cu un numar de membri ai NSDAP cu trecere. In acest fel reuseste sa obtina mandate jurnalistice in Japonia de la trei publicatii cunoscute ale vremii, incluzand de la reputatul Frankfurter Zeitung.

La sfarsitul aceluiasi an, Sorge deja racola in Tokio informatori cu acces la inalti demnitari japonezi. Totodata, el a reusit sa se imprieteneasca cu ambasadorul Germaniei in capitala nipona.

Reteaua de spionaj a crescut in mod constant in anii urmatori intr-o sursa valoroasa pentru serviciile de informatii sovietice. Si nimic nu poate dovedi acest lucru mai bine decat faptul ca Sorge a luat la cunostinta de planurile de invazie ale Germaniei naziste cu mai mult de o saptamana inainte.

Planurile operatiunii Barbarossa demascate

De la locotenent-colonelul Erwin Scholl, atasatul militar adjunct la ambasada germana, spionul sovietic a putut cunoaste data aproximativa a atacului si in consecinta le-a dat de veste oficialilor sovietici.

Numai ca Stalin, odata informat, nu a vrut sa-i dea crezare. Ba chiar l-a batjocorit pentru ceea ce el credea ca sunt doar niste vesti alarmiste.

Inceputa pe 22 iunie 1941, operatiunea "Barbarossa" a decurs ca la carte. Trupele sovietice au cunoscut infrangeri indiscutabile, uneori cu totul surprinzatoare. Dupa luni intregi de lupte, germanii, dupa ce parcursesera sute de kilometri in interiorul Uniunii Sovietice, ajunsesera in cele din urma pana in suburbiile capitalei, chiar la capatul liniei de autobuz care mergea la Piata Rosie.

In acest moment critic, informatorii lui Sorge i-au dat de veste ca japonezii nu s-ar implica intr-un razboi cu Uniunea Sovietica, pana cand zvastica nu ar fi fluturat pe zidurile Kremlinului. Fara a sta pe ganduri a transmis mai departe aceasta informatie pretioasa care avea sa schimbe cursul razboiului.

Stalin nu a mai facut aceeasi greseala pe care o facuse in urma cu cateva luni. Pe baza raportului trimis de Sorge, s-a dat ordin sa fie aduse imedat intariri din Estul Indepartat, odata inlaturata posibilitatea unei interventii nipone. Se pun in miscare 18 divizii de elita, impreuna cu 1.700 de tancuri si 1.500 de avioane.

Soldatii Wehrmacht-ului au avut parte de o surpriza neplacuta cand au trebuit sa se confrunte cu aceste trupe mult mai bine echipate si obisnuite sa lupte in conditii de iarna. Dupa ce atacurile impotriva Moscovei au fost oprite, Stalin a cerut inceperea unor contraofensive care sa-i impinga pe germani cat mai departe de capitala sovietica, fiind cat pe ce sa si incercuiasca trei armate intregi in timpul acestor operatiuni.

Prinderea lui Richard Sorge si executia sa

Totusi, politia secreta japoneza a devenit din ce in ce mai suspicioasa de activitatile lui Sorge si il aresteaza in octombrie 1941, ambasadorul german Eugen Ott criticand ceea ce el a calificat drept excesul de zel al autoritatilor nipone.

Vor mai trece cateva luni pana cand se vor gasi dovezi concludente ca Sorge era intr-adevar spion sovietic si s-au oferit sa-l elibereze pe Sorge in schimbul unuia dintre spionii lor capturati. Stalin nici nu a vrut sa auda, iar trei ani mai tarziu, pe 7 noiembrie 1944, Richard Sorge este executat.

Recunoasterea meritelor sale a venit tarziu dupa moartea sa, multi scriitori, istorici si specialisti in contrainformatii spunand despre Richard Sorge ca a fost unul, daca nu cel mai mare spion al tuturor timpurilor. In cuvintele scriitorului Larry Collins, Sorge "l-a salvat pe Stalin si Uniunea Sovietica de la infrangere in toamna lui 1941", totodata impiedicand "probabil [...] o victorie nazista in Al Doilea Razboi Mondial [...]."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#spion Richard Sorge, #retea spionaj Tokyo, #batalie Moscova intariri, #Germania operatiune Barbarossa , #documentar