Zilele cand Dumnezeu si-a luat liber. Amintiri dintr-un lagar nazist - Documentar

Marti, 14 August 2012, ora 17:31
10890 citiri
Zilele cand Dumnezeu si-a luat liber. Amintiri dintr-un lagar nazist - Documentar
Foto: Jewish Virtual Library

Un supravietuitor al masacrului nazist din Polonia a dat un interviu presei britanice. El spune ca zilele in care se afla intr-un lagar de concentrare nazist erau ca si cum Dumnezeu si-ar fi luat liber.

Samuel Willenburg are acum 89 de ani. El a fost inchis in lagarul nazist de la Treblinka. Postul BBC4 a realizat un documentar cu povestile supravietuitorilor, denumit "Death Camp Treblinka: Survivors Stories", scrie Inquisitr.

Locul in care erau adusi cei care urmau sa fie executati se afla in Polonia, intr-o zona masiv impadurita. Lagarul fusese facut acolo pentru a putea ascunde cat mai bine atrocitatile care urmau sa fie comise.

Lagarul a functionat intre 23 iulie 1942 si 19 octombrie 1943. Nazistii demarasera "Operatiunea Reinhard", prin care nu mai putin de trei milioane de evrei urmau a fi executati.

In zilele "de varf", acolo erau omorati 15.000 de evrei. In cele 15 luni cat a functionat, lagarul a dat nu mai putin de un milion de morti. Alaturi de ei au murit si multi rromi, insa numarul lor exact nu se cunoaste.

1% sanse de supravietuire

Se spunea ca prizonierii dusi acolo aveau 1% sanse de supravietuire in primele trei ore. Din totalul de 1,2 milioane de prizonieri, doar 67 au supravietuit. Doar doi mai sunt acum in viata: Samuel Willenberg si bunul sau prieten Kalman Taigman. Ei s-au intors in Israel, acolo unde isi amintesc mereu cosmarul trait in Polonia.

Willenberg avea sarcina de a sorta imbracamintea care era luata de pe prizonierii executati.

Acesta a marturist cum a vazut, intr-o dimineata, hainele surorii sale, care fusesera aduse de la locul executiei si trebuiau sortate. "A fost cea mai neagra zi din viata mea. Chiar si acum, ma face sa plang. Eu traiesc doua vieti: una este cea de acum, de aici, iar cealalta este ceea ce s-a intamplat atunci. Nu ma paraseste niciodata. Imi ramane in minte. Merge cu mine intotdeauna", isi aminteste batranul.

Istoria nu trebuie uitata

Ce doi sunt constienti ca, in curand, nu va mai ramane nimeni pe Pamant care sa spuna povestea din acel lagar de concentrare sinistru. Ce doi batrani calatoresc cu mintea inapoi in timp si isi readuc aminte acele zile de cosmar. Totul pentru ca istoria sa nu se mai repete, iar omenirea sa stie ca asa ceva nu va mai trebui niciodata tolerat impotriva nimanui.

Kalman Taigman a devenit celebru atunci cand s-a ridicat in picioare intr-o sala de judecata din tara sa si l-a aratat cu degetul pe acuzatul Adolph Eichmann, considerandu-l arhitectul Holocaustului. Acesta este singurul om care, in 1962, a fost vreodata executat in Israel pentru faptele sale.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Holocaust evrei Polonia Treblinka, #povesti supravietuitori Holocaust, #povesti lagare concentrare evrei , #documentar