Ziua cand omenirea afla cu stupoare ca se trage din maimuta

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 17:29
10872 citiri
Ziua cand omenirea afla cu stupoare ca se trage din maimuta
Foto: Wikipedia

Acum 155 de ani, in memorabila zi de 24 noiembrie 1859, aparea pentru prima oara cartea lui Darwin despre originea speciilor, care sustinea ca toate formele de viata de pe planeta s-au tansformat evolutiv.

Intregul tiraj de 1250 exemplare (mare pentru acea veme) s-a vandut intr-o singura zi. Publicarea cartii a divizat rapid lumea stiintifica europeana in doua tabere: cea a adeptilor evolutionismului si cea care il combatea cu singurul argument ca acesta contravine Scripturilor, unde teoria creationista nu admite alta origine a vietii, decat cea bazata pe creatia divina.

Cine a fost Charles Darwin

Darwin provenea dintr-o familie de intelectuali instariti. Tatal sau era medic, iar mama, o femeie foarte cultivata, era fiica unui industrias. Bunicul sau, Erasmus Darwin, era medic si filosof, specializat in studierea speciilor. Parca anticipa preocuparile nepotului.

In adolescenta, nu era atras de scoala, dar il pasiona studierea propriilor colectii, socotite de familie cel putin bizare: colectiona scoici, minerale, monede, fluturi si alte insecte.

Tatal sau l-a inscris la facultatea de medicina din Edinburgh. Dupa un an, a inteles ca fiul n-are nicio atractie pentru medicina si il inscria la facultatea de teologie, pentru care atractia era si mai scazuta.

Decat medicina si teologia, tanarului i se parea mult mai interesant mestesugul unui fost sclav de culoare, devenit liber, specialist in impaierea animalelor, de la care afla multe lucruri despre viata in padurile ecuatoriale sud-americane. In mintea lui Darwin se aprinde dorinta de a le explora personal.

In toamna anului 1826, intra in cercurile Societatii de Istorie Naturala, ale carei dezbateri promovau investigatia stiintifica a cauzelor naturale, ignorand interventia vreunei forte divine. Este momentul crucial care il va pune pe Darwin in situatia de a alege intre religios si nerelegios.

O calatorie care a durat cinci ani

Totusi, nu abandoneaza studiul teologiei, poate ca sa nu-si dezamageasca de tot tatal, si promoveaza cu succes examenele la stiintele teologice, matematica, limbi clasice si fizica, fiind clasat al zecelea din 178 absolventi.

In 1831, Darwin este informat de fostul sau profesor Henslow ca il recomandase naturalistului Robert FitzRoy sa-l insoteasca intr-o calatorie circumterestra.

Periplul a durat cinci ani si i-a dat ocazia sa viziteze toata lumea exotica. Observatiile facute in aceasta calatorie, interpretarile teoretice, investigatiile geologice si naturaliste au constituit baza pentru scrierea ulterioara a unor carti, precum "Originea speciilor" si "Originea omului".

Odata intors in Anglia, la 2 octombrie 1836, Darwin a inceput sa-si formuleze propria teorie despre evolutia lumii vii.

El indrazneste sa conteste ca Dumnezu a creat totul de la bun inceput, demonstrand ca speciile s-au fomat evoluand dintr-un stramos comun, iar teoria lui a gasit multi adepti din randul celor mai reputati oameni de stiinta britanici.

El a dovedit ca trasaturile ereditare decid asupra speciilor, iar lupta pentru supravietuire se da nu numai intre specii, ci si in interiorul acestora, pe baza principiului "the survival of the fittest", adica "supravietuieste cel mai bun".

Discutiile si interpretarile mai continua si astazi

Totusi, lipsa unor notiuni de genetica existente in zilele noastre a facut ca teoria darwinista sa nu fie convingatoare pentru toata lumea, iar societatea sa ramana multa vreme impartita in evolutionisti si creationisti.

Chiar si in zilele noastre, teorii moderne, fara sa conteste conceptul evolutionist si sa-l susina pe cel creationist, propun unele corective, argumentate stiintific.

Poate cea mai interesanta din ele se refera la posibilitatea unor mutatii bruste, de-a lungul evolutiei, dar toate ipotezele de acest fel nu se afla decat in faza de studii, neputand fi inca dovedite.

Insa, pe vremea lui Darwin, nu exista alt contestatar decat creationismul, iar in fruntea lui se inscria Biserica, pentru care orice indepartare de la textul biblic era inaccepabila. Abia in 2008, Biseria Anglicana a publicat o declaratie, prin care arata ca ii cere scuze marelui savant pentru ostilitatea afisata fata de teoriile sale.

Este o compensatie meritata dar tarzie, aparuta la 126 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Charles Darwin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#teoria evolutionista, #teoria creationista, #genetica evolutie, #Charles Darwin teoria speciilor , #documentar