Ziua de nastere a cinematografului, acum 118 ani

Vineri, 22 Martie 2013, ora 16:42
11067 citiri
Ziua de nastere a cinematografului, acum 118 ani

Cu putin peste un secol in urma, in ziua de 22 martie 1895, fratii Louis si Auguste Lumiere faceau pentru prima oara in lume demonstratia cu un film cinematografic - inventia lor - prezentat intr-un cadru privat, in fata rudelor si a prietenilor.

Filmul reprezenta imbulzeala cu care ieseau de la serviciu muncitorii de la fabrica tatalui lor, industriasul Antoine Lumiere. Pelicula dura aproape un minut, dar uimea asistenta, care nu mai vazuse niciodata scene reale in miscare, proiectate pe un perete.

Intrarea, un franc

Inventia nu era o intamplare. Fratii Lumiere lucrasera la ea cativa ani, iar inaintea lor, Thomas Edison concepuse deja un aparat pentru vizionat imagini in miscare, kinetoscopul, o cutie in care putea privi o singura persoana.

Aparatul fratilor Lumiere era un mare pas inainte, intrucat permitea proiectia filmului mai intai pe un prete, iar ulterior pe o panza, la care putea privi o intreaga asistenta.

Reprezentatia din 22 martie 1895 era de fapt un test. Fratii Lumiere vroiau sa se convinga cu privire la efectul inventiei lor, pentru a indrazni sa pregateasca in viitor o reprezentatie publica. Aceasta a avut loc la 28 decembrie a aceluiasi an, in pezenta unui numar de 33 de spectatori, care au platit pentru prima oara un bilet de intrare la cinema: un franc.

Spectacolul cuprindea zece filme de cate circa un minut fiecare, iar afisul arborat la intrare informa astfel publicul despre ce este vorba:

"Acest aparat, inventat de domnii Louis si Auguste Lumiere, permite inregistrarea unei serii de imagini instantanee, reprezentand tot ce s-a succedat in fata obiectivului intr-un anumit timp, si proiectarea pe un ecran, in marime naturala, a acestor imagini in fata intregului public aflat in sala".

Sosirea trenului in gara

Ulterior, la cele 10 filme s-a adaugat si un al usprezecelea: "sosirea trenului in gara". Efectul acestuia depasea asteptarile. La vederea locomotivei care se apropia de obiectiv, publicul s-a speriat, parasindu-si locurile, ca nu cumva sa fie calcat de tren.

Cu toate acestea, cei doi inventatori declarau la inceput ca "cinematograful este o inventie fara viitor", dar joaca este placuta pentru a atrage publicul. Nu intuisera ca cinematograful este sortit sa ajunga o noua arta si o noua industrie care va cuceri lumea.

Au trait totusi sa vada evolutia inventiei lor, au conceput inca din 1933 filmul in relief, dar au continuat munca de creatie si in alte domenii, pe care le socoteau poate mai serioase: in fotografie, biologie si medicina. Prin munca lor, au reusit sa obtina 170 brevete de inventii.

Moneda de argint

Au trait totusi suficient ca sa vada momentele de glorie ale inventiei: filmul sonor, pelicula colorata si fantastica evolutie a unor vedete ajunse mai cunoscute, mai iubite si mai glorioase, chiar decat potentatii acelor zile.

Louis Lumiere a trait pana in anul 1948, la 84 de ani, iar fratele sau August a decedat in 1954, la 92 de ani, ambii fiind inmormanti in cimitirul Guillotiere din Lyon.

Numele lor insa a ramas de referinta in istoria culturii, fiind atribuit unor scoli, institutii de cultura, strazi si bulevarde, nu numai din Franta.

Poate ca cel mai frumos omagiu a fost baterea in 2012, la Monetaria din Paris, a unei monezi din argint, in valoare de 10 euro, cu efigia celor doi frati Lumiere. Numismatii o cauta cu interes.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#cinematograf aniversare, #fratii Lumiere cinematografie , #documentar