Ziua sinistra cand altii imparteau Ardealul nostru: 30 august 1940

Marti, 30 August 2011, ora 08:16
10954 citiri
Ziua sinistra cand altii imparteau Ardealul nostru: 30 august 1940
Foto: Wikipedia

Se implinesc 71 ani de cand una din tarile vecine noua obtinea bunavointa tiranilor Europei, pentru ca, pescuind in ape tulburi, sa-si adjudece o bucata din teritoriul romanesc.

De la bun inceput, Ungaria a contat pe interventia lui Hitler, considerat, la acea data, jandarmul Europei. Lui Hitler i-a placut jocul, dupa cum rezulta clar din jurnalul personal al contelui Ciano, ginerele lui Mussolini si ministru de Externe al Italiei, citez:

"28 august. Hitler (...) ne lasa noua, mie si lui Ribbentrop (ministrul de Externe al Germaniei n.a.) latitudinea de a gasi o solutie. Singurul lucru care-l intereseaza cel mai mult este ca pacea sa fie mentinuta in acest sector si ca petrolul romanesc sa continue sa curga in rezervoarele sale".

Sub aceste auspicii urma sa fie scrisa una din cele mai dureroase pagini din istoria Romaniei, in prezenta celor doi "arbitri" - von Ribbentrop si Ciano - precum si a minstrilor de externe ai tarilor in cauza: Manoilescu si Csaky.

Douazeci de minute intarziere la ora 4 dimineata

Sosita la Viena in ziua de 28 august 1940 la orele 13, delegatia romana a fost asteptata la gara protocolar de Ribbentrop si condusa la contele Ciano, ca sa i se comunice conditiile arbitrajului: indiferent cum va arata acesta, el va fi semnat fara comentarii.

Cu glas glacial si contrar oricaror uzante diplomatice, Ribbentrop cere partii romane sa obtina imputernicirea regelui si a Guvernului pana cel mai tarziu a doua zi la orele 3.40 dimineata.

Nimic nu ilustreaza mai bine atmosfera ultimativa din acele momente, decat jurnalul diplomatului roman Raoul Bossy, participant si el la evenimente:

"Toate insistentele lui Manoilescu au ramas zadarnice si Ciano i-a spus ca un refuz al Romaniei ar trece-o automatic (sic!) printre dusmanii axei. Ribbentrop si Ciano au fost in timpul intrevederii de o raceala ajungand pana la ostilitate si repetand mereu ca, daca refuzam arbitrajul, statul roman va fi desfiintat".

Sub aceste presiuni, delegatia romana a primit la orele 4.00 dimineata (cu o intarziere de 20 minute, punctata de partea germana) imputernicirea sa semeze neconditionat "arbitrajul". Alternativa nu exista.

Voi dati Ardealul vostru, iar noi va dam garantiile noastre

A doua zi, 30 august 1940, se intalnesc la palatul Belvedere cei patru ministri de externe: german, italian, maghiar si roman. Mihai Manoilescu avea in servieta cuvantarea cu care incerca sa sustina pozitia tarii sale.

Stupoare: Ribbentrop nu i-a dat cuvantul. De vreme ce acceptase arbitrajul a priori, Romania nu mai are ce vorbi, are numai ce asculta. Actele si harta anexata trebuie semnate imediat.

Din partea romana, numai diplomatul Raoul Bossy a reusit sa duca o conversatie cu partea germana. I s-a raspuns cu ostilitate. In memoriile sale, noteaza urmatoarea replica a ministrului german Fabricius:

"Pierdeti landul secuilor, Clujul, dar va ramane garantia noastra, pe care nu trebuie sa o subapreciati".

Ribbentrop si Ciano n-au acceptat cuvantari si nici macar solicitarea lui Manoilescu sa se consemneze in procesul verbal ca i s-a refuzat cuvantul. Sinistrul momentului este insa sintetizat scurt chiar de contele Ciano, in jurnalul sau personal, din care citez (in extras):

"30 august. Ungurii, vazand harta, nu-si pot stapani bucuria. Apoi, se aude un zgomot surd. Este Manoilescu, ministrul roman, care s-a prabusit pe masa, lesinat. Doctor, masaje, spirt, camfor. Isi revine, dar acuza cu inversunare lovitura.

1 septembrie. Revenire la Roma. Intrevedere cu ducele, care este multumit de rezultat".

Istoria nu iarta

Cum insa istoria nu iarta, mi se pare ca merita amintit cum i-a pedepsit ea pe cei care au martirizat trupul Romaniei, desfigurandu-l:

* Hitler si-a tras singur un glont in cap, stiind ca orice alta pedeapsa, daca i-ar da-o altii, va fi si mai dureroasa, si mai dezonoranta.

* Von Ribbentrop a fost spanzurat, dupa procesul de la Nuremberg. Dintre toti condamnatii la acest proces, Ribbentrop este singurul care, dintr-o eroare tehnica, a fost spanzurat gresit, prelungindu-i-se moartea cu 17 minute.

* Mussolini a murit impuscat de partizanii italieni si spanzurat de picioare sub streasina unei case de mahala.

* Contele Ciano a terminat impuscat, legat de un stalp.

* Premierul maghiar Teleki si-a tras si el un glont in cap, la nici un an de la arbitraj.

* Ministrul maghiar de Externe Csaky a murit in conditii ramase pana azi neelucidate, la doua luni dupa ce a semnat actul de arbitraj.

Niciunul n-a murit in patul lui. Ca un facut, iti vine sa crezi intr-un semn de sus, care confirma, din cand, in cand, vorba mesianica: "cine scoate sabia din teaca....".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Ardeal Romania 1940, #Ardeal pierdere 1940 , #documentar