O expozitie unica in Europa a fost vernisata la Deva

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 12:04
4308 citiri
O expozitie unica in Europa a fost vernisata la Deva
Foto: Facebook/Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

Prima expozitie de oglinzi vitrate din Europa a fost vernisata in spatiul destinat artelor vizuale din Palatul Magna Curia din Deva.

Artistul Cristian Florin Angelescu propune publicului 30 de lucrari in care a combinat bucatile de sticla, culorile si oglinda, intr-un efort menit sa redea farmecul unui obiect pe care il folosim in fiecare zi.

Potrivit specialistilor Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, care a gazduit evenimentul de vineri, expozitia intitulata "Glass Nouveau" este prima de acest fel din Europa.

Lucrarile sunt inspirate din stilul art nouveau, artistul afirmand ca oamenii trebuie sa treaca printr-un filtru artistic obiectele produse in serie si ieftin, ca efect al globalizarii, scopul final fiind acela ca frumusetea sa revina in cotidian.

"Acum mai bine de o suta de ani, oglinda era amplasata la loc de cinste, in saloane si livinguri. De mai multa vreme, insa, oglinda a fost alungata, surghiunita in locuri stramte, prost iluminate.

Cred ca-i ajung anii petrecuti gaurita in patru colturi si tintita de faianta din baie sau lipita cu banda dublu adeziva de usa dulapului din dormitor. Cred ca a venit momentul sa o eliberam din nou, sa o impodobim si sa o lasam sa ne bucure pe toti", a declarat artistul la vernisajul expozitiei sale.

Cristian Angelescu a explicat ca ideea de a combina oglinda cu vitraliul i-a venit in urma cu doi ani, cand a realizat si prima lucrare. Apoi, a continuat cu modele mai complexe, atat din punct vedere cromatic, cat si ca forma a pieselor.

"Ideea de a combina vitraliul cu oglinda imi apartine si de aceea i-am spus oglinda vitrata. Lucrul la o oglinda vitrata poate dura de la doua-trei zile, pana la patru-cinci saptamani. Fiecare piesa trebuie taiata, slefuita, aranjata cu atentie, pentru ca orice diferenta de o zecime de milimetru poate arunca piesa din cadrul stabilit dinainte", a explicat artistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#expozitie Glass Nouveau Deva, #expozitie unicat Europa Deva, #expozitie oglinzi Deva , #expozitie