Echipa "Aferim!" s-a intors in Romania, cu Ursul de Argint

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 14:54
3365 citiri
Echipa "Aferim!" s-a intors in Romania, cu Ursul de Argint
Foto: Hepta.ro

Echipa lungmetrajului "Aferim!" s-a intors in Romania duminica, dupa ce, sambata, cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, producatoarea Ada Solomon declarand ca aceasta distinctie vine dupa trei ani de pregatire atenta.

Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, care, anul acesta, i-a fost decernat, ex aequo, si Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul "Body", sambata seara, la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului International de Film de la Berlin.

Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru "Aferim!" la Festivalul de la Berlin

Duminica, la intoarcerea in tara, atat producatoarea Ada Solomon, cat si regizorul Radu Jude s-au aratat multumiti de castigarea acestei distinctii, mentionand ca a fost dificila realizarea lungmetrajului.

Radu Jude a castigat Ursul de Argint: Ce mesaj i-a transmis ministrul de Externe

Trei ani de pregatire

Ada Solomon a precizat ca a fost un film care a avut nevoie de o pregatire de aproape trei ani, "un film foarte atent lucrat si cu mare grija", adaugand ca este probabil "cel mai complex proiect" de pana acum si ca a necesitat un buget mult mai mare ca de obicei.

La randul sau, Radu Jude a spus ca este foarte important ca filmul de autor sa fie mai bine sustinut, pentru ca reprezinta Romania in strainatate.

Regizorul Radu Jude a urcat sambata seara pe scena de la Berlinale Palast si a declarat ca, daca stia ca va castiga un asemenea premiu important, "ar fi fost mai serios cand a filmat" lungmetrajul "Aferim!".

De asemenea, regizorul roman le-a multumit celor din echipa filmului, mentionand ca, de fapt, premiul le apartine lor.

Totodata, Radu Jude a spus ca spera ca obtinerea acestui premiu sa reprezinte un mesaj pentru institutiile din Romania, acela ca este important sa sprijine cinematografia mai mult.

"Aferim!" a fost singurul film romanesc selectat in competitia oficiala a Berlinalei 2015.

Din distributia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Dan Nicolaescu.

"Aferim!", in regia lui Radu Jude, este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul ii apartine lui Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Paparuz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, iar producator este Ada Solomon.

"Aferim!" este o productie Hi Film, in coproductie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Filmul a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recenta prezenta a unui film romanesc in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin a fost inregistrata in urma cu doi ani, cand "Pozitia copilului", produs tot de Ada Solomon si regizat de Calin Peter Netzer, a castigat trofeul Ursul de Aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Radu Jude Urs Argint, #Aferim Urs Argin Berlin, #Ada Solomon Urs Argint Aferim , #Festival Berlin