Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, invingator la Berlinala 2016: Laudat de critici, adorat de public

Sambata, 20 Februarie 2016, ora 17:26
4075 citiri
Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, invingator la Berlinala 2016: Laudat de critici, adorat de public
Foto: Facebook/Adrian Sitaru

Lungmetrajul "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, a castigat Premiul C.I.C.A.E - "Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai" (Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta), la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

Prezent in sectiunea "Forum" a celei de-a 66-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin, lungmetrajul "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, a castigat, sambata, Premiul C.I.C.A.E - "Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai". Trofeul, care reprezinta o importanta "carte de vizita" a peliculei pentru distribuitorii din intreaga lume, a fost ridicat de producatoarea Anamaria Antoci, informeaza echipa filmului.

Scurtmetraj romanesc premiat la Berlinala 2016: Superba maniera de realizare

Juriul format din Michal Matuszewski, Aiste Racaityte si Lysann Windisch a avut de ales dintr-o lista de 44 de productii participante, din care 34 au fost proiectate in premiera mondiala.

Singurul lungmetraj romanesc prezent in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, "Ilegitim", a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului, dar si cu cronici laudative din partea jurnalistilor internationali.

"Sitaru, sustinut de o distributie remarcabila, nu aluneca in capcanele unui film tezist, nu isi judeca niciunul dintre personaje si semneaza un film provocator care poate fi interpretat in mai multe chei. Cel mai probabil, filmul 'Ilegitim' va genera multiple dezbateri", a scris publicatia franceza Le Figaro.

"Prezentat in sectiunea 'Forum' de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezinta o intoarcere a regizorului la inceputurile sale in cinematografia independenta", a relatat, la randul sau, Cineuropa. "Realizat fara nicio sustinere din partea Centrului National al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului sau delicat), 'Ilegitim' este atat o drama a unei familii disfunctionale, cat si o analiza a psihologiilor diferite", a mai scris Cineuropa.

Totodata, publicatia Screen International a relatat: "Adrian Sitaru ('Pescuit Sportiv', 'Din dragoste cu cele mai bune intentii') redeschide subiectul avortului in cinematografia romaneasca, si, chiar daca impactul sau nu este atat de puternic si tulburator precum in '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' (regia Cristian Mungiu), este foarte probabil sa socheze cateva minti mai sensibile si sa declanseze dezbateri inversunate despre moralitate, incest si afectiune fraterna. De data aceasta, dezbaterea are loc fara un context istoric, deoarece linia narativa se afla in prezent".

"Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoare filme romanesti din ultimii ani, spune povestea a doi frati (Alina Grigore si Robi Urs) si iubirea lor ilegitima. Un tata medic (Adrian Titieni) si mai multe denunturi. O familie in care limita dintre moral si legal nu a existat niciodata. Nici macar in cazul unui avort.

Din distributie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar si actori neprofesionisti din cadrul scolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu si Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru si Alina Grigore, imaginea poarta semnatura lui Adrian Silisteanu si a lui Alexandru Lorian Timosca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu si Theo Lichtenberger, in timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip si Dan-Stefan Rucareanu, producator fiind Anamaria Antoci.

"Ilegitim" este o productie a Domestic Film, in coproductie cu Film Produkcja Polonia si Damned Films Franta, cu sprijinul Altex si HBO Romania.

In Romania, "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie.

Festivalul International de Film de la Berlin, ajuns la a 66-a editie si desfasurat in perioada 11-21 februarie, este al doilea festival ca importanta si marime in Europa, dupa cel de la Cannes.

Ceremonia de decernare a trofeelor din cadrul competitiei principale a evenimentului va avea loc, sambata seara, la Berlin.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Adrian Sitaru castigator Festival Berlin, #film romanesc premiu Berlin , #Festival Berlin