Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Cannes 2016: Cristi Puiu, primit in presa internationala cu elogii, dar si cu ironii si chiar enervare

Joi, 12 Mai 2016, ora 23:17
17349 citiri
Cannes 2016: Cristi Puiu, primit in presa internationala cu elogii, dar si cu ironii si chiar enervare
Foto: Hepta.ro

Filmul "Sieranevada", de Cristi Puiu, prezentat, joi, in prima zi de proiectii la Festivalul de Film de la Cannes 2016, in competitia oficiala, a generat in presa internationala un spectru foarte larg de reactii, fiind in general elogiat si apreciat, dar si ironizat si criticat de anumite publicatii, care s-au declarat agasate de "manierismul" peliculei.

"Odata cu 'Moartea domnului Lazarescu', o culme a ironiei muscatoare la adresa birocratiei din administratia medicala romaneasca, recompensat cu premiul sectiunii Un Certain Regard 2005, Festivalul de la Cannes a descoperit in Cristi Puiu o figura cruciala a noului val din cinematografia romana.

In 2016, Puiu revine pe Croazeta cu 'Sieranevada', al cincilea lungmetraj al sau, inclus in competitia oficiala, ce are o durata care se apropie de trei ore", scrie publicatia franceza Le Monde, intr-un articol intitulat sugestiv "Sierenevada: balet domestic, in asteptarea unui popa", relateaza News.ro.

La prima vedere, noteaza Le Monde, 'Sieranevada' se inscrie in campul bine identificat al cinema-ului de autor romanesc, cu imagini in planuri-secventa foarte lungi, conversatii homerice virand spre absurd, cu o abordare foarte prozaica, ce nu incearca sa infrumuseteze banalitatea decorului unui Bucuresti cu un urbanism anarhic si apartamente minuscule.

"'Sieranevada' ne vorbeste despre tot ceea ce 'traverseaza' familiile in lumea noastra de dupa 11 septembrie: complotism, rebeliune, traditionalism, bigotism, renuntare, xenofobie, prejudecati, patriotism", continua Le Monde, laudand talentul lui Cristi Puiu si filmul sau, pe care il considera "o virtuoasa simfonie a miscarii".

Publicatia Les Inrocks considera ca filmul "Sieranevada" reprezinta "un portret aspru al Romaniei contemporane". Vorbind despre Cristi Puiu, publicatia franceza spune ca, "desi nu are notorietatea lui Cristian Mungiu, care a castigat un Palme d'Or", autorul acestui film "si-a pastrat aceeasi linie, implacabila, riguroasa, formalista, care functioneaza prin lungimea uneori voluntara a cadrelor si un umor mai degraba intepator".

"O comedie in stil italian si cu un suflet rusesc", titreaza la randul lui site-ul Telerama.fr., intr-o cronica a filmului "Sieranevada". "Intr-un mod tragicomic, cineastul roman Cristi Puiu pune in scena cu maiestrie o drama familiala. Pe cat de extravaganta, pe atat de patetica", se afirma in acelasi articol.

"In cinema, au fost vazute multe filme despre reglari de conturi. Crude si comice. Insa nu foarte des au fost vazute ambele in acelasi timp - exact asta reuseste Cristi Puiu in 'Sieranevada', prezentat joi in competitia oficiala. Nu cautati vreun motiv logic pentru titlul bizar al filmului: el este la fel de absurd ca Romania pe care o prezinta cineastul", continua cronica din Telerama.fr.

De ce merita vazut filmul

La randul lui, site-ul Allocine.fr a publicat un articol sub titlul urmator: "Cannes 2016: prin 'Sieranevada', Cristi Puiu semneaza un film satiric, absurd si singular".

"Regizorul roman Crisit Puiu revine pe Croazeta cu 'Sieranevada', o drama familiala ampla si ambitioasa", scrie Mathilde Degorce, autoarea acestei cronici.

Ea a alcatuit si un Top 3 al celor mai bune motive pentru care filmul "Sieranevada" merita sa fie vizionat: "O confuzie intre Cenusareasa si Alba ca Zapada a generat in acest film un schimb de replici dintre cele mai savuroase. Sa asculti muzica grupului Ace of Base ca fond sonor al unui film romanesc de 2 ore si 53 de minute care intarzie extrem de mult pe parastasul unui mort va fi, probabil, momentul cel mai improbabil al festivalului. Pentru ca Puiu, la fel ca Abdellatif Kechiche, isi pune camera intr-un colt si, prin intermediul unor abile planuri-secventa, il invita pe spectator sa traiasca unul dintre cele mai mari momente de intimitate ale unei familii aflate in pragul unei crize de nervi".

Ghinion sau noroc pentru roman?

O cronica a filmului "Sieranevada" a fost publicata si pe site-ul Metronews.fr cu titlul "Sieranevada - o reuniune de familie, care ajunge pana la limita plictiselii".

"Primul film in competitia pentru trofeul Palme d'Or, 'Sieranevada', regizat de romanul Cristi Puiu, il scufunda pe spectator intr-o reuniune de familie care nu are contact cu exteriorul, timp de aproape 3 ore. Feriti-va de o criza de nervi. Sau de un somn profund", afirma acelasi articol.

"'Sieranevada', noul film al cineastului roman, are ghinionul, sau poate sansa, de a fi prezentat in prima zi a celei de-a 69-a editii a Festivalului de la Cannes. Ghinion - pentru ca nu este sigur ca juriul isi va aminti de el peste 12 zile, dupa ce va fi vizionat alte 20 de filme aflate in cursa pentru Palme d'Or. Sansa - pentru ca in primele ore ale maratonului de la Cannes, acest film ar putea sa beneficieze de o anumita indulgenta din partea criticilor. Sau poate ca nu", au adaugat jurnalistii de la Metronews.fr.

Criticii americani de la marile publicatii de profil au pendulat la randul lor intre elogii si cronici negative la adresa noului film regizat de Cristi Puiu.

Justin Chang, care scrie pentru Los Angeles Times, spune ca "simpla descriere" a filmului "Sieranevada", de Cristi Puiu, "risca sa basculeze spre o parodie a mizerabilului".

Peter Debruge, critic de film care scrie pentru prestigioasa revista Variety, afirma ca "exista un numar important de factori care trebuie cunoscuti dinainte, pentru ca Puiu nu este genul de regizor care sa ii prezinte printr-o simpla expunere".

"Actiunea se petrece in Bucuresti, pe 10 ianuarie 2015, la trei zile dupa atacurile teroriste de la Charlie Hebdo din Paris si la 40 de zile dupa moartea lui Emil, patriarhul familiei lui Mirica, a carui vaduva (Dana Dogaru) le-a reunit pe surorile ei (Ana Ciontea, Tatiana Iekel) si copiii ei, Lary (Mimi Branescu) si Sandra (Judith State), la un parastas traditional ortodox, ce are menirea de a permite sufletului sotului ei sa ajunga in Rai", scrie Peter Debruge.

Boyd van Hoeij, critic de film al publicatiei The Hollywood Reporter, considera ca "filmul reuseste in mod convingator sa ofere spectatorului impresia ca se afla acolo, ca si cum ar face parte din familie. Acest lucru este realizat nu doar prin prestatiile perfect sincronizate ale actorilor, ci mai ales prin faptul ca directorul de imagine Barbu Balasoiu a filmat totul de la nivelul ochiului si aproape in timp real, cu camera plimbandu-se de la un chip la altul si alternand de la o conversatie la alta, in camere diferite, ca si cum privitorul ar fi unul dintre personaje".

Si criticul de film John Bleasdale, care scrie pentru CineVue, a laudat pelicula lui Cristi Puiu: "Probabil cel mai placut lucru la 'Sieranevada' este generozitatea sa. Exista un festin care urmeaza sa aiba loc, discutii care trebuie luate in serios si rasete intepenite care trebuie impartasite. Cel mai recent film al lui Cristi Puiu e la fel de lung ca orice eveniment din familie, dar observatiile sale sunt stralucitor de inteligente si acolo exista multa dragoste, in definitiv".

Peter Bradshaw, critic de film al cotidianului britanic The Guardian, a apreciat la randul sau noul film al lui Cristi Puiu, exprimandu-si totusi si cateva rezerve: "De fapt, pot sa imi imaginez 'Sieranevada' rescris pentru a fi pus in scena, la teatru, de Alan Ayckbourn. Este o drama care te intriga, dar care nu elibereaza pe deplin revelatii extraordinare ce ar putea sa impinga personajele spre deznodamant".

Geoff Andrew, un alt critic de film care scrie pentru o revista de prestigiu, Sight & Sound, a avut doar cuvinte de lauda la adresa cineastului roman dupa ce a vizionat filmul "Sieranevada" la Cannes 2016: "Cristi Puiu a confirmat ca reprezinta cu adevarat una dintre cele mai diferite (si mai fascinante din punct de vedere filosofic) voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea".

Filme romanesti in competitia oficiala de la Cannes (Video)

In competitia oficiala de la Cannes 2016 au fost incluse, intre altele, peliculele romanesti "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, si "Sieranevada", de Cristi Puiu. Din distributia filmului lui Puiu, al carui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte, intre altii, Mimi Branescu, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru si Sorin Medeleni.

Cristi Puiu, nascut pe 3 aprilie 1967, la Bucuresti, este scenarist si regizor. A urmat studiile Scolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, intre 1992 - 1996, si si-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".

A debutat in lungmetraj cu filmul "Marfa si banii" (2001), caruia i-au urmat "Moartea domnului Lazarescu" (2004), "Aurora" (2010) si "Trei exercitii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation" (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", iar pentru "Moartea domnului Lazarescu" a fost distins cu trofeul sectiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005. Acelasi lungmetraj i-a adus si o mentiune speciala la festivalul IndieLisboa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Cristi Puiu Sieranevada Cannes, #Cristi Puiu Cannes 2016, #filme romanesti Cannes 2016, #festival Cannes 2016 , #Festival Cannes